Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν σε 40 πόλεις κατά της μοναρχίας

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι Ισπανοί για να εκφράσουν την αντίθεσή στη μοναρχία σε δεκάδες πόλεις της χώρας και να απαιτήσουν…

articlegal 24352 27851.w hr

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι Ισπανοί για να εκφράσουν την αντίθεσή στη μοναρχία σε δεκάδες πόλεις της χώρας και να απαιτήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από αριστερές οργανώσεις, πέντε ημέρες μετά την παράδοση του θρόνου από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε.

Στη Μαδρίτη οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε περίπου 15.000. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο, το Οβιέδο, κι άλλες ισπανικές πόλεις.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η Ισπανία θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μοναρχία -η οποία είχε εγκατασταθεί στη χώρα από τον πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο- ή να γίνει δημοκρατία.

Η Ενωμένη Αριστερά (IU) -η τρίτη πιο ισχυρή δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο- με επικεφαλής τον Κάγιο Λάρα συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κατά πως φαίνεται η υλοποίηση του δημοψηφίσματος δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες δεδομένου ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και τα περισσότερα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης είναι υπερασπιστές της μοναρχίας.

Ο 76χρονος βασιλιάς Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε, την περασμένη Δευτέρα, την παραίτησή του από το θρόνο που κατείχε από το 1975. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί η πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος, ο Χουάν Κάρλος άνοιξε το δρόμο στον 46χρονο γιο του παράτυπα. Το παλάτι έχει πει ότι αναμένει ο διάδοχος να ορκιστεί ως Φελίπε VI τις επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες.

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.