Newsroom

Newsroom

Χέλμουτ Σμιτ: Δε θα έβαζα στην ευρωζώνη την Ελλάδα

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild παραχώρησε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ λέγοντας ότι αν ήταν στην εξουσία, δε…

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild παραχώρησε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ λέγοντας ότι αν ήταν στην εξουσία, δε θα είχε εντάξει τη χώρα μας στη ζώνη του ευρώ. Από τη στιγμή, όμως, που η Ελλάδα βρίσκεται στην ευρωζώνη, θα προσπαθούσε να δείξει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της Αθήνας, όπως αναφέρει:«Αν ήμουν ένας από εκείνους που είναι στην πολιτική εξουσία, θα προσπαθούσα να εμπιστευθώ τις δεσμεύσεις της Αθήνας».
Ο κ. Σμιτ κάνει λόγο επίσης για τις ενωτικές κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Ευρώπη για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη και ικανή να λύσει τα προβλήματά της, ειδάλλως δεν θα μπορούμε να παίξουμε κάποιο ρόλο μεταξύ των μελλοντικών μεγάλων δυνάμεων, μεταξύ Ινδίας και Κίνας, της Ινδονησίας και των ακόμη ισχυρών ΗΠΑ». Εάν αυτό δεν το καταλάβουν αυτοί που είναι σήμερα στην πολιτική εξουσία, δεν βλέπω μοίρα για την ήπειρό μας», επισημαίνει.
Ο πρώην καγκελάριος, μεταξύ άλλων, ασκεί κριτική και στην πολιτική που ασκεί η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, ενώ είναι καλή στην τακτική που ακολουθεί, δεν διαθέτει στρατηγικό στόχο. «Δεν έχει πρωτοκλασάτους συνεργάτες και έχει την τύχη να έχει έναν ειλικρινή υπουργό Οικονομικών. Έτσι, προσποιείται ότι έχει δύναμη, η οποία όμως στην ουσία δεν υπάρχει. Μέχρι τώρα όλα πήγαν καλά. Κανένας δεν αντιλήφθηκε πόσο ριζικά άλλαξε τη βασική της θέση. Στις αρχές του 2010 είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από την Ευρωζώνη, ενώ τώρα τάσσεται -τουλάχιστον προς τα έξω- υπέρ της παραμονής τους και υπέρ της παροχής εγγυήσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων».

Να σημειωθεί ότι ο Σμιτ ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ το 1986 και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…