Χειροπέδες σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που εμπλέκονταν σε τεράστιο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

cover
NewsRoom 02/10/2014 | 16:45

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που ενέχεται σε χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις ιατρικών σκευασμάτων και αποσκοπούσε στον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, οδήγησαν πολύμηνες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης .

Συνελήφθησαν συνολικά 4 άτομα, εκ των οποίων ένας συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός παθολόγος που διατηρεί ιατρείο επί της οδού Ερμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δύο φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος (πρώην ιατρικός επισκέπτης), ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και τρίτη φαρμακοποιός. Τα φαρμακεία ήταν με την σειρά στο ευρύτερο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Άνω Πόλη και στην Σταυρούπολη. Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της παράβασης του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Όπως προέκυψε από τη διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα, τα συλληφθέντα μέλη, από τα τέλη του 2013, συγκρότησαν οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένη δομή, και διαρκή δράση. Ο 60χρονος εμπλεκόμενος γιατρός, προέβη σε 2.500 συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα και οι οποίες εκτελούνταν κατά βάση σε δύο φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Για καθεμιά από τις παράνομες συνταγές, εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου και στη συνέχεια κατέθετε στον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να αμειφθεί για τις υποθετικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί, ηλικίας 64 και 51 ετών, εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα. Στο φαρμακείο της μη συλληφθείσας τρίτης φαρμακοποιού, εκτελέστηκαν κατά το έτος 2013, τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές. Ο συνταξιούχος, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης, προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μετά τη συνταγογράφηση κατέθετε τις συνταγές στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ’ όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Από την παράνομη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία άνω των 52.000 ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο οικίες του συλληφθέντα γιατρού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούνταν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, 182 αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και έγγραφα ιατρικής φύσεως. Επίσης, σε έρευνα στο σπίτι του συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.