Χειροκροτήματα για τους εξουθενωμένους της Υγείας

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον επελαύνοντα κορονοϊό καλά. Δηλαδή, από την άποψη των άμεσων μέτρων ναι, είναι μια καλή αντιμετώπιση. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα όπως πρέπει, ούτε όπως τα θέλουμε. Σε μία βαθιά θρησκόληπτη χώρα ατίθασων κατοίκων, μπορεί κανείς να κλείσει τις καφετέριες, όχι τις εκκλησίες. Αυτό το ξέρουμε, έστω και κατά βάθος, όλοι

5059410 2

Τα μέτρα πάρθηκαν γρήγορα και καλώς. Όμως, θα μπορέσει το σύστημα της δημόσιας Υγείας να σταθεί στο ύψος των εξαιρετικών περιστάσεων; Ας το πάρουμε από την αρχή, με το παράδειγμα της μαυροντυμένης γειτόνισσας Ιταλίας. Στη βόρεια Ιταλία το σύστημα της Υγείας είναι πιο ιδιωτικοποιημενο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση ξέφυγε, γιατί εν πολλοίς οι κάτοικοι δεν μπήκαν στη διαδικασία να επισκεφτούν -και να πληρώσουν – το νοσοκομείο όταν έπρεπε.

Στη χώρα μας ευτυχώς δεν έχουνε τέτοιο πρόβλημα. Ο Βασίλης Κικίλιας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας κι έτσι άπαντες οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση στο πολυτιμότερο δημόσιο αγαθό. Αλλά σε ποιο νοσοκομείο πλέον; Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου είναι λειψό. Κι αν με ακραίο κυνισμό ο Άρης Πορτοσάλτε αναρρωτήθηκε χθές αν είναι λογικό να ζητούν τον “υπέρογκο” αριθμό των 5.000 γιατρών για μόλις… 2.000 κλινικές (sic), ας τον ενημερώσουν ήρεμα ότι μόνο τόσοι, μόνο για 5.000 δεν φτάνουν. Τα νοσοκομεία μας είναι υποστελεχωμένα. Μερικές φορές οι βάρδιες φτάνουν ακόμα και τις 72 ώρες!

Κι αν το προσωπικό στέκεται στα πόδια του με αυταπάρνηση και τρισμέγιστη κούραση, οι ελλείψεις στις υποδομές δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών. Τα νοσοκομεία στενάζουν ήδη από τον Σεπτέμβριο. Καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν την τεράστια κρίση χωρίς γάντια, μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά.

Βλέπετε, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης οποιασδήποτε δημόσιας δομής, ξεκινά από την απαξίωση. Πρώτα γκρεμίζεις, μετά εμφανίζεις τους ιδιώτες σα Μεσσίες. Και το δημόσιο νοσοκομείο, που είχε αρχίσει να ροκανίζεται από μέσα, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει, με ό,τι διαθέτει συν την καλή πίστη των εργαζομένων, μία υγειονομική βόμβα που θα μείνει στην ιστορία.

Αυτό το βάρος πέφτει στις πλάτες του Κικίλια. Βεβαίως και πέφτει. Σήμερα το βράδυ η Μαρέγκα Μητσοτάκη κάλεσε τους πολίτες να βγούνε στα μπαλκόνια τους να χειροκροτήσουν τούς ήρωες της δημόσιας Υγείας. Στους ήρωες δεν ανήκει ο υπουργός. Ούτε ο πρωθυπουργός. Αυτοί ανήκουν στους πολέμιους. 

Ευτυχώς έχουμε σοβαρότερα προβλήματα, ώστε να θέλουμε να ασχοληθούμε με την υποκρισία. Εξάλλου, τα χειροκροτήματα της κ. Μητσοτάκη δεν θα ξεκουράσουν κανέναν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.