«Χείρα βοηθείας» από το Ιταλικό λιμενικό στο πλοίο του Bansky

Οι "ευάλωτοι" μετανάστες που μετέφερε το Louise Michel απομακρύνθηκαν από το ιταλικό λιμενικό και οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο πλοίο Sea- Watch 4

europe migrants banksy boat 417887d6 e94e 11ea b931 a708c0ef05a7 1

Όλοι οι επιβάτες του “Louise Michel”, του πλοίου που πραγματοποιεί διασώσεις στη Μεσόγειο και χρηματοδοτήθηκε από τον street artist Banksy, το εγκατέλειψαν χθες Σάββατο, με όσους ήταν πιο ευάλωτοι να τους παραλαμβάνει το ιταλικό λιμενικό και οι υπόλοιποι να μεταφέρονται στο πλοίο Sea-Watch 4.

Το ιταλικό λιμενικό απάντησε στην έκκληση για βοήθεια που εξέπεμψε το “Louise Michel” και απομάκρυνε 49 από τους μετανάστες που είχε διασώσει το πλοίο.

«Με δεδομένη την επικινδυνότητα της κατάστασης, το λιμενικό έστειλε στο σημείο ένα περιπολικό σκάφος από τη Λαμπεντούζα, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι 49 άνθρωποι που κρίθηκε ότι ήταν οι πλέον ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων 32 γυναικών, 13 παιδιών και τεσσάρων ανδρών», ανέφερε το λιμενικό σε ανακοίνωσή του. Εξάλλου το λιμενικό πήρε και το πτώμα του μετανάστη που πέθανε πάνω στο Louise Michel.

Το πλοίο αυτό είχε διασώσει στη θάλασσα συνολικά 219 μετανάστες σε δύο επιχειρήσεις και βρισκόταν «στη ζώνη έρευνας και διάσωσης» της Μάλτας. Όμως εξαιτίας της επικείμενης επιδείνωσης των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή, η Μάλτα επικοινώνησε με το λιμενικό της Ιταλίας για να αναλάβει να φέρει σε πέρας την επιχείρηση.

Μεταφορά στο Sea-Watch 4

Αργότερα οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο πλοίο διάσωσης Sea-Watch 4, το οποίο έχει ναυλώσει η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea- Watch και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Το Sea- Watch 4, το οποίο είχε ήδη διασώσει 201 μετανάστες στη Μεσόγειο, επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι σε αυτό μεταφέρθηκαν επιπλέον 150 διασωθέντες από το Louise Michel και πλέον σε αυτό επιβαίνουν περίπου 350 άνθρωποι.

Στην κλινική που διαθέτει το πλοίο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτίμηση της υγείας των μεταναστών που μεταφέρθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν οι MSF στο Twitter. Οι μετανάστες λαμβάνουν κυρίως βοήθεια «για εγκαύματα από πετρέλαιο, αφυδάτωση, υποθερμία και τραύματα».

«Ζητάμε ένα ασφαλές μέρος για όλους τους επιζώντες», ανακοίνωσε το πλήρωμα του Louise Michel.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των μεταναστών που αποπειράται να κάνει τον διάπλου της Μεσογείου –ο οποίος θεωρείται η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως– για να φτάσει στην Ευρώπη.

Από τις αρχές Ιανουαρίου ως το τέλος Ιουλίου οι απόπειρες αναχώρησης μεταναστών από τη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 91% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, με 14.481 ανθρώπους να βγαίνουν στη Μεσόγειο.

Το διασωστικό πλοίο Louise Michel εξέδωσε έκκληση για βοήθεια τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, αφού είχε διασώσει πολλούς ανθρώπους από τη θάλασσα, αναφέροντας ότι υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο και ότι η κατάσταση σε αυτό είναι απελπιστική. Από την πλευρά τους οι μετανάστες έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς πριν τη διάσωσή τους από το πλοίο.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…