Newsroom

Newsroom

Το HBO απέσυρε την ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»

Το HBO Max απέσυρε προσωρινά τη θρυλική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ γιατί απεικονίζει ρατσιστικά στερεότυπα.

όσα παίρνει ο άνεμος

Το κλασικό δράμα του 1939 «Όσα παίρνει ο άνεμος» των 8 Όσκαρ με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και Βίβιαν Λι, απεικονίζει μερικές από τις εθνοτικές και φυλετικές προκαταλήψεις που ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία. 

«Αυτές οι απεικονίσεις είναι σίγουρα αντίθετες με τις αξίες της WarnerMedia, οπότε όταν επιστρέψουμε την ταινία στο HBO Max, θα επιστρέψει με μια συζήτηση για το ιστορικό της πλαίσιο σε μία προσπάθεια να αποποιηθούμε αυτές τις ίδιες απεικονίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του HBO στο Variety. 

«Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι προϊόν της εποχής του και απεικονίζει μερικές από τις εθνικιστικές και φυλετικές προκαταλήψεις που δυστυχώς, ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα, και πιστεύουμε πως το να διατηρήσουμε αυτήν την ταινία χωρίς εξήγηση και αποκήρυξη αυτών των απεικονίσεων θα ήταν ανεύθυνο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Η απομάκρυνση έγινε μετά από άρθρο γνώμης στους Los Angeles Times, του σεναριογράφου της ταινίας «12 χρόνια Σκλάβος», Τζον Ρίντλεϊ, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση της ταινίας καθώς διαιωνίζει τα φυλετικά στερεότυπα. 

H ταινία διαδραματίζεται σε μια φυτεία έξω από την Ατλάντα μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και αφηγείται την ιστορία αγάπης της Scarlett O’Hara (Vivienne Leigh), της κόρης ενός ιδιοκτήτη φυτείας, και του Rhett Butler (Clark Gable), ενός αριστοκράτη από το Νότο.

Η εμβληματική ταινία του 1939, θεωρείται από ορισμένους πανεπιστημιακούς ως εργαλείο στα χέρια του ρεβιζιονισμού των απολογητών του Νότου και της ιστορίας της δουλείας παρουσιάζοντας μία ρομαντική όψη του Νότου και μία πολύ καλλωπισμένη πλευρά της δουλείας, με το υπηρετικό προσωπικό ικανοποιημένο από την μοίρα του και εργαζόμενο υπό τους συνήθεις όρους εργασίας των εργαζομένων.

Αυτός ο καλλωπισμός μίας σκοτεινής περιόδου της αμερικανικής Ιστορίας είναι έργο πολύ οργανωμένων κινημάτων στις πολιτείες που ανήκαν στην Συνομοσπονδία κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, που προσπαθούν να δώσουν στον αμερικανικό Νότο εκείνης της εποχής μία παρουσιάσιμη εικόνα.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…