Newsroom

Newsroom

Χαστούκι για τις χωματερές απο τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν

Η υπόθεση των χωματερών στην Ελλάδα, είναι μια ιστορία που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα. Κατά καιρούς η…

Η υπόθεση των χωματερών στην Ελλάδα, είναι μια ιστορία που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα. Κατά καιρούς η χώρα μας έχει φάει πρόστιμα εκατομμυρίων ενώ ουκ ολίγες φορές έχει πάει στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο.

Μία επιστολή κόλαφος του ευρωπαίου επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα των παράνομων χωματερών.

Στο στόχαστρο του επιτρόπου βρίσκονταιι 396 ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στη χώρ. Από αυτές οι 78 είναι ακόμη ενεργές, ενώ οι υπόλοιπες 318 έχουν μεν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Παρά το γεγονός ότι έχουν παραπεμφθεί στο Δικαστήριο απο το 2003.

«Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων» σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επίτροπος ως προς τη διάχυση των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων» υπογραμμίζει.

«Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις» επισημαίνει ο επίτροπος, σχολιάζοντας ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι, αλλά και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει επίσης ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013.

«Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσετε ότι το θέμα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι έχει εξέχουσα σημασία η σημερινή επικίνδυνη κατάσταση να μετατραπεί σε έναν ορθό και αποτελεσματικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Χαν.