Χαστουκάκια για να στρώσει

Κοινό ποινικό δίκαιο. Απόπειρα βιασμού, πρόκληση σωματικής βλάβης, ακόμα και ληστεία αν θέλετε. Που δεν θέλετε. Σε «σύνδεσμο φιλάθλων». Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αθλητισμό;

Νίκος Παπαδογιάννης 08/03/2019 | 14:44

O θρύλος λέει, ότι στις αρχές της εβδομάδας ο υφυπουργός Αθλητισμού ρωτήθηκε από τον πρωθυπουργό, «τι θα γίνει με τη βία». Και έλαβε, από τον Γιώργο Βασιλειάδη, την εξής εύγλωττη απάντηση: «Καλύτερα να ρωτήσετε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Με άλλα λόγια, το θέμα δεν είναι αθλητικό, αλλά κοινωνικό. Πρόβλημα όχι των γηπέδων, αλλά της δημόσιας τάξης.

Τα πρόσφατα γεγονότα δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την κάπως αιρετική διατύπωση. Τα χουλιγκάνια που «ανέλαβαν την ευθύνη» για τον ξυλοδαρμό και το μαχαίρωμα μίας κοπέλας σε σύνδεσμο οπαδών στο Περιστέρι ομολόγησαν ευθέως μέσω Facebook ότι «της την έπεσαν για σεξ», αλλά «αυτή δεν ήθελε και έφαγε τα χαστούκια της». Επειδή δεν γούσταρε να τη βιάσουν πέντε κοπρίτες. Οπότε; Αντί για πήδημα, έφαγε ξύλο. Και μαχαιριές. Και είδε τους τραμπούκους να κοκορεύονται δημόσια για τα κατορθώματά τους, με βίντεο για του λόγου το αληθές. Και, από ό,τι μαθεύτηκε, κατήγγειλε το περιστατικό ως …ληστεία.

Κοινό ποινικό δίκαιο. Απόπειρα βιασμού, πρόκληση σωματικής βλάβης, ακόμα και ληστεία αν θέλετε. Που δεν θέλετε. Σε «σύνδεσμο φιλάθλων». Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αθλητισμό;

Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλοι παλληκαράδες, άλλης ομάδας, έκαναν ντου στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο την ώρα διεξαγωγής αγώνα υδατοσφαίρισης και χτύπησαν γυναικόπαιδα, καθώς και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Ανέβασαν, και αυτοί, βίντεο στο διαδίκτυο για να αποθεωθούν από ομοϊδεάτες και να αποδείξουν με εικόνες τον ανδρισμό τους. Ούτε εδώ υπήρξαν επεισόδια, κυνηγητά και οδομαχίες μεταξύ οπαδών. Μόνο γνήσια αλητεία, παραβατικότητα και ανανδρία.

Και ατιμωρησία, φυσικά. Αυτό είναι το στερητικό «άλφα» που αποτελεί Α και Ω του προβλήματος. Στον τόπο όπου όλα επιτρέπονται και οι ποινές με αναστολή είναι το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει, ακόμα και για εγκλήματα καθοσιώσεως όπως η παιδεραστία, κανένα σκυλί δεν πρόκειται να πληρώσει αλεστικά.

Η προστασία του φιλάθλου πολίτη και όσων εργάζονται στους αγωνιστικούς χώρους δεν είναι βεβαίως ευθύνη της αστυνομίας ή της χωροφυλακής ή της αγροφυλακής. Την έχουν χρεωθεί -και πολύ σωστά- οι ίδιες οι ομάδες: οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ, οι ΛΑΕ, οι ΦΑΕ. Η συνδρομή της πολιτείας ζητείται μόνο όταν μυρίζει έντονα μπαρούτι και απαιτούνται έκτακτα μέτρα.

Και πολύ σωστά. Οι ένστολοι δεν πληρώνονται για να βγάζουν τα κάστανα από τις φωτιές που κρατούν αναμμένες ο Μαρινάκης, ο Γιαννακόπουλος, ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης, ο Μπέος και οι λοιπές προεδράρες με τους στρατούς ορκισμένων πιστών (και ψηφοφόρων). Η αστυνομία έχει άλλες, πιο σοβαρές δουλειές. Να αποτελειώσει κανέναν πούστη Ζακ, να στείλει στον κάτω κόσμο κανέναν άγραφο Νιγηριανό, να κάνει κονσομασιόν στους χρυσαυγίτες παρακρατικούς, να συγκαλύψει δολοφονίες όπως του καημένου Φύσσα…

«Καλύτερα να απευθυνθείτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», λοιπόν. Διότι μιλάμε για οργανωμένες πράξεις του κοινού ποινικού κώδικα και ουχί για αθώα περιστασιακά καυγαδάκια μεταξύ φιλάθλων. Ναι, αλλά …όχι. Η βία των γηπέδων μπορεί να εδράζεται στον απίστευτο αναλφαβητισμό της ελληνικής κοινωνίας και στις χρόνιες στρεβλώσεις της («θέλαμε σεξ και δεν μας κάθισε, οπότε την πλακώσαμε στα χαστούκια»), ωστόσο υποδαυλίζεται από την εξοργιστική ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων (δυστυχώς και της σημερινής) προς τους αρχιερείς του εκχυδαϊσμού και της καταβαράθρωσης.

Οι «σύνδεσμοι φιλάθλων», που όλο καταργούνται και όλο εδώ είναι, λειτουργούν με την ευλογία της πολιτείας, μολονότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν λημέρια ωμής βίας και διακίνησης ναρκωτικών. Τα πρωταθλήματα διεξάγονται μέσα σε πλαίσιο ασυδοσίας και ατιμωρησίας, ακόμα και για περιστατικά που σε άλλες χώρες θα οδηγούσαν σε κατάργηση των διοργανώσεων, διάλυση ομάδων και ισόβια καραντίνα των υπευθύνων (π.χ. τα επεισόδια του τελικού ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στον Βόλο). Τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνονται παραπέμπονται αυτοστιγμή στις καλένδες. Και ο χορός της παρακμής διαιωνίζεται, με την Πολιτεία να χτυπάει το ντέφι.

Η κρατική χρηματοδότηση -με 50 εκ. ευρώ- στο πρωτάθλημα του υποκόσμου, της τρομοκρατίας και των στημένων αγώνων, με τη μορφή απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων (και εκπόρνευσης του προγράμματος της ΕΡΤ), δίχως να υπάρχει καμία ύφεση των ακραίων φαινομένων που το 2018 οδήγησαν σε «επ’ αόριστον» διακοπή της Super League, είναι το πλησιέστερο που έχει να επιδείξει σε σκάνδαλο η κυβέρνηση ΣυΡιΖα.

Από την άλλη, αν είναι όλα τα σκάνδαλά της όπως αυτό, ίσως να γκρινιάζουμε περί όνου σκιάς και …άλλο κακό να μη μας βρει. Σε μια ανάπηρη κοινωνία που δεν βρίσκει τίποτε μεμπτό στην απόπειρα βιασμού μίας κοπέλας από πέντε αληταράδες αν γίνεται «στο όνομα της ομαδάρας μας», ίσως να μην αξίζει κάτι καλύτερο.