Newsroom

Newsroom

Χάσμα απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών

Σήμερα το μεσημέρι θα αρχίσουν και πάλι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με το ενδεχόμενο αποτυχίας της Συνόδου να είναι…

Σήμερα το μεσημέρι θα αρχίσουν και πάλι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με το ενδεχόμενο αποτυχίας της Συνόδου να είναι πιο ορατό από ποτέ. Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών φαντάζουν αγεφύρωτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες της Συνόδου χθες, διήρκησαν μόλις μια ώρα και διεκόπησαν μέχρι σήμερα προκειμένου οι αρχηγοί κρατών να εξετάσουν τη συμβιβαστική πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διατύπωσαν ανοικτά αμφιβολίες, κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», ανέφερε η κ. Μέρκελ, ενώ από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι «είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής».

Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συνεύρεσης ενός συμβιβασμού, καθώς όπως είπε «αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, για να προσθέσει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η κ. Μέρκελ, καθώς ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν με δηλώσεις τους και οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας.

Η πρόταση του προέδρου της ΕΕ Χερμαν ΒανΡομπέι για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 χαρακτηρίζεται από έντονη μετριοπάθεια. Για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα χρειάζονται πολιτικές επιλογές και αυτό είναι επώδυνο, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον.

Η πρότασή του προέδρου της ΕΕ εστιάζει στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις. Ωστόσο, η πρόταση του δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

«Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος», δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν «εισακούσθηκε παρά μόνον εν μέρει».
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση.