Χαρίτσης: Στο παρά ένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

«Νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να  δοθεί λύση στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στον ρ/στ «Θέμα 104,6 FM» υπενθύμισε πως η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση του καθεστώτος προστασίας απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. «Έχουμε φτάσει στο παραένα και η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα που πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ενίσχυσης των ΜΜΕ, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει media που θα λειτουργούν ως φερέφωνό της», ξεκαθαρίζοντας ότι «τα media πρέπει να ενισχυθούν  – κάτι που πρώτη έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- με κανόνες, αξιοκρατία και πλήρη εικόνα για το  που πηγαίνει το δημόσιο χρήμα». «Την ίδια μέρα που ο υπουργός επικρατείας ανακοινώνει ότι από το Μάιο θα κοπεί για πολλούς το επίδομα των 800 ευρώ, μας λέει επίσης ότι υπάρχουν χρήματα για να ενισχυθούν  τα media κατά το δοκούν με 9 εκ ευρώ» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη περιμένουμε τη λίστα με τα μέσα που έλαβαν τα πρώτα 11 εκατ. ευρώ επιχορήγησης».

«Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν σημαντική ύφεση για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα περισσότερο από όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου» προειδοποίησε ο Αλ. Χαρίτσης. «Η οικονομική κρίση όμως δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα για να μην μαζεύουμε συντρίμμια σε λίγους μήνες», τόνισε.

«Η ελληνική οικονομία, χρειάζεται γενναία ενίσχυση της ρευστότητας τώρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει μυαλά η Ευρώπη». Όπως είπε, «έχουμε τις δυνατότητες να προχωρήσουμε, για τρεις λόγους: δεν υπάρχουν περιορισμοί στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δαπάνες για τον κορωνοϊό δεν προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και διαθέτουμε το ταμειακό απόθεμα, το ΄μαξιλάρι ασφαλείας’ των 37 δις. ευρώ που δημιούργησε  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση, το «Μένουμε Όρθιοι» που αξιοποιεί το 50% των διαθέσιμων 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από ίδιους πόρους και διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρέπει εγκαίρως να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τα 26 δισ. ευρώ με απευθείας ρευστότητα και εγγυοδοτήσεις», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τα ποσά που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αντίστοιχα εξήγησε ότι σε αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο την απευθείας ρευστότητα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και την αναβολή υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν στο μέλλον. «Συγκρίνουν δηλαδή, μήλα με … πορτοκάλια» δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι «σήμερα η απευθείας ρευστότητα είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ». «Όσο δεν ενισχύει την οικονομία η κυβέρνηση για να πάρει μπροστά, τόσο τα έσοδα θα βυθίζονται» πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για τη πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε: «Ενώ προεκλογικά  η ΝΔ  και ο κ. Μητσοτάκης μιλούσαν εξ ονόματος υποτίθεται της μεσαίας τάξης, σήμερα βλέπουμε την πλήρη εξαπάτηση των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα λέει ο κ. Βρούτσης πως ‘ουδέν μεμπτόν’ σε ό,τι έκανε με τα προγράμματα της δήθεν τηλεκατάρτισης, ενώ πήγε να δώσει 85 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεσους – τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι μπορούσε να υπάρξει απευθείας ενίσχυση. Αυτή είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης από τον κ. Μητσοτάκη».