«Με την απόφαση-κόλαφο της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη Novartis, καταρρέει το αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί σκευωρίας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε «τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν δημόσια», αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους πρώην υπουργούς Υγείας, Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, όπως είπε, «έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου».

NewsRoom 26/06/2020 | 17:23

«Καμία κίνηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν μπορεί να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά γεγονότα και την μόλις χθεσινή απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, που δικαιώνει όσους από την πρώτη στιγμή μιλούσαμε για το μέγα σκάνδαλο Novartis», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή CNN NOW, ενώ υποστήριξε ότι «καταρρέει πλέον το αφήγημα περί σκευωρίας -αντί σκανδάλου- που επιχείρησε να στήσει το παλιό πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Η χθεσινή "απόφαση-κόλαφος" των αμερικανικών αρχών για το σκάνδαλο Novartis αποδεικνύει ότι τα 9/10 όλης της υπόθεσης αφορούν στην Ελλάδα, την περίοδο 2012-2015», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αποκαλύφθηκε ότι η χώρα μας υπήρξε το κέντρο της διαφθοράς με κυβερνητικούς αξιωματούχους να πρωταγωνιστούν. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα και όλοι οφείλουν να τοποθετηθούν επί αυτού», επισήμανε και κάλεσε «τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν δημόσια», αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους πρώην υπουργούς Υγείας, Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, όπως είπε, «έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου».

«Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της παράνομης υποκλοπής συνομιλιών, κάναμε λόγο για μια χυδαία κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη -αντιπερισπασμού από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας, πέρα από το σκάνδαλο Novartis, και «στην υπόθεση της αδιαφανούς και χωρίς κριτήρια χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης με 20 εκατ. ευρώ, τις εξελίξεις στην προανακριτική και τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του συζύγου της κ. Ράικου στο σκάνδαλο Novartis, που ζημίωσε το δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ, την μαρτυρία που συνδέει με δωροδοκία τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου».

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες των κ.κ. Παππά και Μιωνή, επανέλαβε ότι «ο κ. Παππάς έχει αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη και έχει απαντήσει πως τίποτε δεν ήταν σε γνώση του Αλ. Τσίπρα». Ακόμη, ο Αλ. Χαρίτσης γνωστοποίησε πως η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά για τις παράνομες υποκλοπές και τις παρακρατικές μεθοδεύσεις «που σέρνουν την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο και που η Ελλάδα έχει πληρώσει και στο παρελθόν, πάλι με την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Από την πρώτη στιγμή, εμείς λέμε "όλα στο φως"», τόνισε, και εστίασε, τέλος, στο ζήτημα της οικονομίας, καθώς «ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ύφεση για το β΄ τρίμηνο του 2020 στο 16%, αφού η κυβέρνηση δεν έλαβε εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας όπως εξαρχής επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και στα «μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα είναι μόνη της απέναντι στην Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ντόκος», κατέληξε.