Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί προχωρά σε αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων

«Μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς- η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λειτουργήσει κυρίως τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια χωρίς, μάλιστα, να υφίστανται πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις»

χαρίτσης Medium 3

«Κρίσιμο μεταίχμιο για την επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την κοινωνία» χαρακτήρισε τη φάση στην οποία βρισκόμαστε, ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στον ρ/στ Real FM κάλεσε εμφατικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταθέσει «σαφή, συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που ενέχονται, με έμφαση στην οικονομία.

Αναφερθείς στο επικείμενο άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ο Αλ. Χαρίτσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, χαρακτηρίζοντας «μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς- την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λειτουργήσει κυρίως τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια χωρίς, μάλιστα, να υφίστανται πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις». Κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί το κάνει «αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επέκταση των κρουσμάτων», ενώ τόνισε πως «σε  κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων, γίνονταν παράλληλα δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως». «Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη στα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, αλλά ούτε και τα σχολικά μας κτήρια έχουν δυνατότητες για οργάνωση υγειονομικών μέτρων. Το άνοιγμα των σχολείων είναι βεβιασμένο, αχρείαστο και επικίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «οι αναλύσεις των διεθνών οίκων, αλλά και του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ είναι σοκαριστικές όσο αφορά την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια». «Την ίδια ώρα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη, να υποστηρίζουν με ελαφρότητα το σενάριο τύπου V κατά το οποίο έπειτα από την απότομη ύφεση θα ακολουθήσει απότομη ανάκαμψη της οικονομίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν επαληθεύεται. Αντίθετα πληθαίνουν τα σενάρια περί βαθιάς ύφεσης και οικονομικής λαίλαπας», τόνισε, ενώ αναφερόμενος συγκριτικά και στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογράμμισε: »Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο δύσκολη, κυρίως λόγω της εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και κλάδους που συνδέονται με τουρισμό, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, και βέβαια λόγω της εξάρτησής της από την ιδιωτική κατανάλωση”.

«Για αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία η λήψη μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας τώρα, γιατί αν μπούμε στον φαύλο κύκλο της παρατεταμένης ύφεσης, μας περιμένουν χιλιάδες λουκέτα και ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «απευθείας ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους», με έμφαση στις τουριστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δυστυχώς «δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα πλαίσιο εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων για το πώς θα λειτουργήσουν και πώς θα ενισχυθούν». «Η εμπροσθοβαρής παρέμβαση και ενίσχυση της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα δημιουργήσει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει και έσοδα με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, τα οποία φαίνεται να έχουν καταρρεύσει», σημείωσε στην συνέχεια.

Ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «καταθέσαμε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς πανδημίας, όπου έχουμε καταγράψει όλες τις δυνατότητες στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Ειδικότερα, εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας ‘κουμπαράς’ στα 50 δισ. ευρώ, από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες του ελληνικού λαού, από το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν αρθεί, από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τον κορωνοϊό δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό, και επιπλέον από τις διαθέσιμες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις». «Εμείς λέμε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει εμπροσθοβαρώς το 50% των χρημάτων αυτών, τα 26 δισ. ευρώ για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, πριν η ύφεση βαθύνει», συμπλήρωσε.

Κύκλωμα εκβιαστών: Τυλιγμένα σε χαρτία και βαλμένα σε σακούλες και τάπερ τα χρήματα της σπείρας (video)

εκβιαστες1

Κύκλωμα εκβιαστών: Τυλιγμένα σε χαρτία και βαλμένα σε σακούλες και τάπερ τα χρήματα της σπείρας (video)

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες με τους αστυνομικούς τη στιγμή που εντοπίζουν μέρος των χρημάτων που…