Χαρίτσης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με όρους αυταρχισμού

«Η Ελλάδα να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»

ek xarits 4

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία κρίσιμη κατάσταση με όρους αυταρχισμού. Είτε θεσμικού, όπως έκανε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενόσω η Βολή ήταν ανοιχτή, είτε χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ για να επιβάλει την πολιτική της, φέρνοντας τα νησιά σε κατάσταση κατοχής».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «το 2015 διαχειριστήκαμε δεκαπλάσιες ροές των σημερινών με ανθρωπιά, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους νησιώτες να διδάσκουν ανθρωπιά σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «αντί να χτίσει σε αυτή την πολιτική και να σκύψει στο πρόβλημα, επιμένει να ασκεί αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ και να σπείρει το διχασμό».

«Στο τέλος Ιουνίου η Μόρια φιλοξενούσε 5600 ανθρώπους, πληθυσμός που σήμερα έχει υπερ-τετραπλασιαστεί» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «και σε 5 νησιά του ΒΑ Αιγαίου υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή τα προγράμματα ‘Φιλοξενία’, ‘Εστία’ και ‘Ήλιος’, που λειτούργησαν με ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση, παραμένουν ανενεργά μόνο και μόνο για να μην συγκρουστεί η κυβέρνηση με τος γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, καταδικάζοντας τους νησιώτες σε μία τραγική κατάσταση».

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να «διεθνοποιήσει το προσφυγικό» υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πίεσε την Ευρώπη το 2015, με 800.000 να περνάνε τα σύνορά μας, και πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία παρά τα υπαρκτά της προβλήματα λειτούργησε και μειώθηκαν οι ροές.

Είναι κρίσιμο Ελλάδα να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας εντάσσονται σε μία συνολικότερη στρατηγική» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει το λάθος της «σύνδεσης του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά.

Κάτι που έκανε το προηγούμενο διάστημα ελπίζοντάς ότι μία πολιτική κατευνασμού θα μείωνε τις προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα και οι ροές να αυξηθούν και να οξυνθεί η τουρκική προκλητικότητα», ενώ υπογράμμισε ότι «τις παλινωδίες της κυβέρνησης τις αντιλαμβάνονται και στο εξωτερικό και τις χρησιμοποιούνε προς όφελός τους».

«Αυτό που πετύχαμε τη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης «είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», επαναλαμβάνοντας «την ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών σχέσεων της χώρας μας». «Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και διεκδικητικοί σε όλα τα επίπεδα.

Δεν μπορεί η χώρα να είναι απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις που την αφορούν, όπως οι διασκέψεις του Βερολίνου και του Μονάχου».

Κλείνοντας, και αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη που προχωρά σε έναν ειλικρινή απολογισμό αυτής της ιστορικής διαδρομής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έναν απολογισμό που κάνουμε ανοιχτά ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας», χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως «ζωντανό οργανισμό» που συζητά «ανοιχτά και δημοκρατικά» και όχι «άθροισμα βαρονιών, όπως τα κόμματα του παλιού δικομματισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Φιλοδοξούμε όμως να εκφράσουμε τις ευρύτερες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τον ιστορικό τους ρόλο απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι «ψηφίσαμε την απλή αναλογική γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τη μονολιθικές κυβερνήσεις που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Είναι μία ιστορική ευκαιρία να υπάρξει πολιτική αλλαγή στον τόπο και κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης».

Συγκινεί η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ: «Ο γολγοθάς του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος του»

AP21003354402598

Συγκινεί η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ: «Ο γολγοθάς του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος του»

"Θέλουμε να έρθει στο σπίτι του στην Αυστραλία", δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας