Newsroom

Newsroom

Χαρίτσης για ΕΣΠΑ 2007 – 2013: Μπήκαν έργα μόνο και μόνο για να φαίνεται απορρόφηση

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εξέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη "Ναυτεμπορική", σε αντιδιαστολή με τη διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας άφησε αιχμές για "έργα - κουφάρια" και "μίζες" στην περίοδο αυτή, περίοδο για την οποία το HOT DOC είχε δημοσιεύσει όλους τους αναδόχους και τα ποσά. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως το νέο ΕΣΠΑ προσανατολίζεται σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας που θα τονώσουν άμεσα την πραγματική οικονομία. 

xaritsis 2

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εξέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη “Ναυτεμπορική“, σε αντιδιαστολή με τη διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας άφησε αιχμές για “έργα – κουφάρια” και “μίζες” στην περίοδο αυτή, περίοδο για την οποία το HOT DOC είχε δημοσιεύσει όλους τους αναδόχους και τα ποσά. Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως το νέο ΕΣΠΑ προσανατολίζεται σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας που θα τονώσουν άμεσα την πραγματική οικονομία. 

“Υπήρξε και μια υπερδέσμευση προγραμμάτων, που έγινε υπό το άγχος της ποσοτικής διάστασης της απορρόφησης και μόνο, χωρίς καμία μέριμνα για την πραγματική δυνατότητα αυτών των έργων να δημιουργήσουν δαπάνες”, είπε ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, “παραφυάδες” του οποίου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, στα τέλη του 2015.

“Από τη μεριά μας δεν θέλουμε το αποτέλεσμα να κρίνεται με τη συλλογιστική ενός λανθασμένου παρελθόντος: απορροφητικότητα για την απορροφητικότητα. Δεν θέλουμε έργα κουφάρια, δίχως χρησιμότητα, πνιγμένα στις μίζες και στις παθογένειες των προηγούμενων ετών. Αντίθετα προτάσσουμε ως κριτήριο την οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα των έργων”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

“Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 στοχεύουμε σε μορφές επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία, με σταθερό γνώμονα πάντα την αύξηση της απασχόλησης με αξιοπρεπείς αμοιβές και σεβασμό στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον”, είπε δίνοντας τους στόχους της κυβέρνησης σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

“Διαθέτοντας τα χρήματα σε πολλούς, είτε ιδιώτες, είτε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επιτυγχάνουμε σαφώς ισχυρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία, καθώς αντί να “φουσκώσουν” λογαριασμοί στο εξωτερικό θα ενισχυθεί η εγχώρια αγορά”, είπε ακόμα ο κ. Χαρίτσης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προηγούμενη περίοδο. 

Επίθεση προς τη ΝΔ: Δε χάνονται απορροφήσεις

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν που ενισχύουν σημαντικά τη ρευστότητα του ελληνικού ΕΣΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία: “Πράγματι αποτελεί πολύτιμη βοήθεια το δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η κατ’ εξαίρεση αλλαγή των κοινοτικών κανόνων, που δημιουργεί πρόσθετη ρευστότητα 2 δισ. ευρώ. Κι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να σηκώσει τη σημαία των κατηγοριών για απορροφήσεις που δήθεν χάνονται. Οι επιθέσεις είναι το λιγότερο άστοχες”, είπε κι εξήγησε: 

“Με υπερδεσμεύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2007-2013, το ερώτημα θα πρέπει να αντιστραφεί: Να πετάξουμε έργα στον Καιάδα; Ηδη από τις αρχές του χρόνου προχωρήσαμε με συντονισμένες κινήσεις στην εξυγίανση των προγραμμάτων. Για έργα που είχαν προχωρήσει δώσαμε έμφαση στην ολοκλήρωσή τους. Για όσα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν, αναζητήσαμε εκείνα που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου και τα μεταφέραμε σε αυτή. Για όσα δεν γινόταν να μεταφερθούν, αναζητήσαμε πρόσθετη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Απεντάξαμε, τέλος, όσα είχαν ενταχθεί με διαβλητό τρόπο και δεν προσέφεραν κανένα οικονομικό και κοινωνικό όφελος”.

Τί έχει γίνει για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Ερωτώμενος σχετικά με το πότε το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα “τρέξει” κανονικά, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε πως η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει: 

“Τους προηγούμενους 10 μήνες έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχτούμε. Το νέο ΕΣΠΑ προχωρά κανονικά. Ηδη έχουν ανακοινωθεί προδημοσιεύσεις για προσκλήσεις που αφορούν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την επαγγελματική δραστηριότητα νέων πτυχιούχων, τον τουρισμό και την απασχόληση στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις”, είπε και εξήγγειλε πως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας. 

Διαβάστε όλη τη λίστα με τους αναδόχους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και τα ποσά που εισέπραξαν, στο τεύχος 71 του HOT DOC.

ΦΩΤΟ: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, eurokinissi

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…