"Χάρη" και στον Αδωνι είναι ευκολότερο να γίνεις χειρουργός από κομμωτής

cover
NewsRoom 22/03/2014 | 16:07

Ο κερκυραίος Σπύρος Πρίφτης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν η Κομισιόν, στην οποία είχε απευθυνθεί με επιστολή του, τον ενημέρωσε πως θα επενέβαινε προκειμένου να αίρονταν οι περιορισμοί που τον εμπόδιζαν να ανοίξει το δικό του κουρείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μολονότι το επάγγελμα θεωρητικώς δεν ήταν κλειστό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, με παλαιότερη νομοθετική διάταξη ο κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης κομμωτηρίου-απόφοιτος Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ) έπρεπε να έχει τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσίας προκειμένου να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Χάρη και στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο νόμος άλλαξε το 2013, απλουστεύοντας τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι και τα κουρεία-κομμωτήρια. Ωστόσο, δεν έχει καταργηθεί το Π.Δ. 133/2005, το οποίο απαιτεί δύο χρόνια προϋπηρεσίας από αποφοίτους ΕΕΣ για να μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το www.koutipandoras.gr, ο 37χρονος κ. Πρίφτης απευθύνθηκε εκ νέου και στην αντιπροσωπεία τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, η οποία του απάντησε πως συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση των μη αναγκαίων περιορισμών και για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας κομμωτηρίου. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, ο λαλίστατος και υπάκουος στις επιταγές τής τρόικας κατά τα άλλα Αδωνις Γεωργιάδης, έχει επιδείξει σχεδόν πλήρη αδιαφορία συμμόρφωσης.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δόθηκε στον κ. Πρίφτη μέσω email από το υπουργείο Υγείας, με την οποία τον παραπέμπει στο υπουργείο Παιδείας: «Τυχόν θέματα προϋπηρεσιών και χρόνου σπουδών δεν αφορούν την Υπηρεσία μας, στην οποία ανήκουν μόνο τα θέματα που αφορούν τους υγειονομικούς όρους αδειοδότησης των κομμωτηρίων-κουρείων, τα οποία και αδειοδοτούνται όπως όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Δήμο με την ισχύουσα νομοθεσία», προστίθεται στην ίδια απάντηση.

Όσον αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, το ΔΝΤ συνιστά στον κ. Πρίφτη να απευθυνθεί στην Κομισιόν γιατί αυτή έχει τόσο τη γνώση όσο και τη δικαιοδοσία ώστε να συμβουλεύει τις εθνικές Αρχές επί του θέματος, με βάση τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την περίπτωση του κ. Πρίφτη έχουν ασχοληθεί κι αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η γερμανική ιστοσελίδα «n-tv.de» και η γαλλική εφημερίδα «Figaro». Η τελευταία κάνει αναφορά στον «απελπισμένο» Σπύρο Πρίφτη ο οποίος, όπως κι εκατομμύρια άλλοι έλληνες, «έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος τής ελληνικής γραφειοκρατίας». «Στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να γίνεις χειρουργός παρά κομμωτής», αναφέρει χαρακτηριστικώς ο κ. Πρίφτης στη συνέντευξή του στο γαλλικό έντυπο.

Διαβάστε το γερμανικό και το γαλλικό δημοσίευμα για τον κ. Πρίφτη:

 

Διαβάστε το γερμανικό και το γαλλικό δημοσίευμα για τον κ. Πρίφτη.