Χαρδούβελης: Θα κάνουμε την οικονομία ταχύπλοο σκάφος

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, είτε η τρόικα είναι παρούσα, είτε όχι, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε…

xardouvelis5 1

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, είτε η τρόικα είναι παρούσα, είτε όχι, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Businness School Club of Greece.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως αν και η οικονομία σταθεροποιήθηκε οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Αναφερόμενος στη φορολογία, σχολίασε πως η  κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι πολίτες υπερφορολογούνται λόγω της κρίσης και διαβεβαίωσε πως εργάζεται εντατικά για τον εξορθολογισμό και για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς το οποίο θα προσελκύσει και επενδύσεις. 

Ο κ. Χαρδούβελης έδωσε έμφαση στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο 30% των εργαζομένων του δημόσιου τομέα οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και μάλιστα αμείβονται το ίδιο με τους τεμπέληδες».

Μάλιστα ο υπουργός παρομοίασε την ελληνική οικονομία σαν μια βάρκα με κουπιά που μπάζει νερά και σημείωσε ότι με τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών «γλιτώσαμε τον πνιγμό».

«Την επισκευάζουμε και θα την κάνουμε ταχύπλοο σκάφος. Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για την ανόρθωση της οικονομίας», τόνισε.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Άμυνας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμηλό όγκο εξαγωγών και τη σχεδόν μηδενική συμμετοχή της καινοτομίας στο ΑΕΠ. Τόνισε πάντως ότι αν ο προγραμματισμός συνεχιστεί ως έχει, σε δύο-τρεις μήνες το 60% των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων θα καταργηθούν με μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Καθώς το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε την προώθηση της καινοτομίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ισραήλ το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία της καινοτομίας και όπως είπε είναι το ίδιο ένα κράτος-start up.

Το «παρών» έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη. Χρειάζονται, υπογράμμισε, όχι μόνο νομισματικές πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θεσμούς στο σύνολο της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας Εντμουντ Φελπς, επισήμανε μεταξύ άλλων πως το συντεχνιακό πνεύμα «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις και την καινοτομία, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Ο ίδιος υποστήριξε πως αυτό που θα πάει μπροστά την Ελλάδα είναι να επενδύσει στην καινοτομία.

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

ΚΑΜΠΑΝΑ

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών , Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά…

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Screenshot 1093 1

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα σύμφωνα με πολυάριθμες καταγγελίες…