Χαρδούβελης: Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το “φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών,…

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και το “φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ. “Αν συνεχίσουμε θα φτιάξουμε τελικά μια ανταγωνιστική χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος. Να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές”, τόνισε.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χαρακτηρίζοντάς το “μεγάλη πρόκληση”, ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες να είναι “ανοιχτόμυαλοι” και “να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%”.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι: “Το πρώτο και κυριότερο το οποίο το έζησα πολύ έντονα από την περίοδο του κ. Παπαδήμου, είναι ότι επιτέλους διατηρήσαμε τη θέση μας στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι σημαντικό για όλους μας. Το δεύτερο είναι ότι αποκαταστήσαμε τη δημοσιονομική ισορροπία, κάτι που δεν είχαμε για πάρα πολλά χρόνια. Ανακεφαλαιοποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα και περιμένουμε τα stress tests. Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια, ήρθαν πολλοί ξένοι επενδυτές κι έφεραν χρήματα. Ξεκινήσαμε -ίσως και με αργό τρόπο – ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Με τη στροφή της οικονομίας θα έχουμε όφελος, γιατί οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερες. Όταν ο επενδυτής βλέπει ότι η Ελλάδα πάει καλά, δε βλέπει κάθοδο. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει σιγά-σιγά να τις κάνουμε δικές μας γιατί το δικό μας κράτος φτιάχνουμε”.

Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε: “Φαντάζομαι το πνεύμα σας και το βλέμμα σας είναι στη μεγάλη αγορά του εξωτερικού και όχι στη μικρή ελληνική αγορά όπου έχει μειωθεί η ζήτηση λόγω της απώλειας εισοδήματος. Το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο προϋπολογισμός και το πλεόνασμα- το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα- δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι ότι το πετύχαμε, το ξεχάσαμε, για να πάμε να κάνουμε κάτι άλλο”.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως: “Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι». Είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις. Δεν σας κρύβω ότι οι πιέσεις είναι έντονες και αναφέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική”.

“Το δεύτερο είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων“, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Είναι μια μεγάλη πρόκληση, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως, όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πάντοτε σκεφτόμαστε το ταλαίπωρο Δημόσιο- το οποίο πραγματικά έχει ταλαιπωρήσει και τον ιδιωτικό τομέα- αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις.

Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία. Αυτό λοιπόν είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο και εμείς ως κυβέρνηση το βλέπουμε. Έχει φτιαχτεί μια Διυπουργική η οποία ασχολείται με το θέμα, μπορούμε να μιλήσουμε αργότερα για τις λεπτομέρειες.

Το τρίτο και σημαντικό, στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε το επόμενο διάστημα, είναι η προσήλωση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε, οι ξένες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδαμινές ακόμα και την εποχή των παχέων αγελάδων.

Φταίει ίσως ότι δε θέλαμε τους ξένους, φταίει ότι δεν υπήρχε διαφάνεια, τώρα είναι μια ευκαιρία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το να πουλάς περιουσιακά στοιχεία, δεν σημαίνει ότι ο ξένος έρχεται απλώς για ν’ αγοράσει κάτι και να μείνει. Επενδύοντας θα θέλει να μεγαλώσει και την επιχείρησή του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό, είναι κάτι που διέτρεχε τις συζητήσεις των οικονομολόγων για πάρα πολλά χρόνια”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στο φορολογικό σύστημα της χώρας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: “Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις. Χρειάζεται μεγάλη απλοποίηση. Εγώ έχω πει ότι το κράτος τα τελευταία 3-4 χρόνια έπρεπε να βρει έσοδα και έκανε απότομες κινήσεις. Αλλά δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έπρεπε να βρει τα έσοδα.

Πρέπει να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα- το οποίο ζητάνε και οι επενδυτές ξέρετε- ώστε μια εταιρεία να ξέρει τη φορολογία της στα επόμενα 5-10 χρόνια για να κάνει τον προγραμματισμό της. Για να μπορέσει η Πολιτεία όμως να έρθει και να πει ότι «αυτή είναι η φορολογία και δεν θα αλλάξει με τον εκλογικό κύκλο»- για να μην πω ότι μπορεί ν’ αλλάξει και με την αλλαγή του Υπουργού- θα πρέπει να υπάρχει και μια δομή που να το στηρίζει, θα πρέπει να προσέξουμε τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή το μηχανισμό.

Πρέπει να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων. Είναι πολύ σημαντικό κι αυτό λείπει από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο το προσέχουμε και το τρέχουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά. Πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί τις μεταρρυθμίσεις εύκολα κανείς τις παίρνει πίσω.

Για παράδειγμα καταργούμε όλους τους φόρους υπέρ τρίτων. Είναι πολύ εύκολο κάθε Υπουργός ανά μέρα να βάζει έναν καινούργιο φόρο υπέρ τρίτων αν το θέλει. Δεν είναι όμως αυτή σωστή λειτουργία της οικονομίας”.

 Tέλος ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε: “Τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του, να καταλάβει ότι τον ωφελούν και τότε και το πολιτικό σύστημα θα συμμορφωθεί με αυτό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι δική μας υπόθεση, εμείς φτιάχνουμε το κράτος μας, εμείς θέλουμε να βάλουμε τάξη, δεν είναι πρόβλημα κανενός άλλου παρά μόνο δικό μας.

Αυτό το «ράβε-ξήλωνε» του παρελθόντος, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι μόνο το φορολογικό σύστημα, είναι οι διάφορες πολιτικές για τα φάρμακα, για το χωροταξικό, για οτιδήποτε. Νομίζω ότι η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο «πατερούλης» που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο «κακός πατέρας» που δεν σου κάνει αυτό που θες”. 

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι γλίτωσαν από τον Daniel και τους χτύπησε…

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας…

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Στο Σύνταγμα διαδήλωσαν εκατοντάδες άτομα ενάντια στην αστυνομική βία και σε μια προσπάθεια ανάδειξης της…

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε τον συνιδρυτή του Wikileaks, δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, στη φυλακή του…

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Σε μια απερίσκεπτη -όπως φάνηκε- κίνηση εντυπωσιασμού, προσπαθώντας να κερδίσει μέρος της νεολαίας, ο Περιφερειάρχης…