Newsroom

Newsroom

Χαρδαλιάς: Ο κορονοιός θα είναι μαζί μας για πολλούς μήνες ακόμα – Tι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε επίσης, βασικούς κανόνες για την εστίαση που ανοίγει αύριο

χαρδαλιας 3

Το πράσινο φως το οποίο αναμένεται να δώσει πιθανότατα και απόψε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να άνοιγμα των σχολείων, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όπως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στηρίχθηκε σε μη στέρεα δεδομένα, έτσι και η απόφαση για το άνοιγμα δεν στηρίζεται σε δεδομένα που είναι πολύ ισχυρά». Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν και «πολλά άλλα ήπια επιχειρήματα που συνηγορούν στο ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, όπως υποστηρίζουν και τα περισσότερα μέλη της επιτροπής» η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα για το θέμα.

Μέλη της επιτροπής έχουν εξηγήσει τελευταία ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα, κοινωνικοί λόγοι που σχετίζονται με την οικογένεια και εργαζόμενους γονείς, αλλά και λόγοι ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών απ΄όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ευνοούν μια απόφαση υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. Ο κύριος Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε ξανά και σε τρεις αντικείμενικους λόγους που το άνοιγμα των σχολείων δεν θα επιδρούσε αρνητικά στην διασπορά της πανδημίας. Όπως είπε «γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν, οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι εξαιρετικά χαμηλές μόλις 0,01% στα παιδιά και η μεταδοτικότητα του ιού είναι χαμηλότερη από τα παιδιά».

Ο κορονοιός θα είναι μαζί μας για πολλούς μήνες ακόμα. Τα γυμναστήρια θα είναι από τα τελευταία που θα ανοίξουν

Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει στην Ελλάδα, παρότι οι δείκτες της πανδημίας έχουν πέσει παρά πολύ χαμηλά, όπως ανέφερε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

«Ο δείκτης R0 είναι πολύ χαμηλά και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Έχοντας κάνει μεγάλο αριθμό τεστ στην Ελλάδα έχουμε αξιόπιστα στοιχεία» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργιου, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να διευκρινήσει ότι «ο κορονοιός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για πολλούς ακόμη μήνες. Η καλοκαιρία ευνοεί την χαμηλή μεταδοτικότητα». Σε ερώτηση για το άνοιγμα ξενοδοχείων και γυμναστηρίων, είπε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές κατηγορίες, τονίζοντας πως «επειδή στα γυμναστήρια συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι και οι κινήσεις είναι έντονες καθώς και η εκτόξευση αεροσταγονίδια από το στόμα, θα ανοίξουν προς το τέλος όταν θα είμαστε πολύ σίγουροι».

Δύο νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο – 100 ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

O κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα 2 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.878 εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 626 σχετίζονται με ταξίδι και 1.635 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 19 με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 6 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κάποιος νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 171 με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη, εκ των οποίων οι 50 ήταν γυναίκες. Εκατό ασθενείς έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ν. Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι χώροι εστίασης, επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και των μετακινήσεων από και προς τα νησιά, και όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και σε αυτό το στάδιο όπως και σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν η προσπάθεια είναι κοινή. «Η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, απολύτως απαραίτητη. Και στα επόμενα βήματα εμπλεκόμαστε όλοι, γιατί όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει. Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από αύριο για να μείνουμε ασφαλείς και να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με την ίδια αισιοδοξία», τόνισε ο υφυπουργός. Τόνισε ότι και αυτή η φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται ομαλά.

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι θα ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετό καιρό και μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε στη νέα καθημερινότητα.

Άρση περιοριστικών μέτρων

Από αύριο Δευτέρα, 25 Μαΐου , επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Επίσης, αύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης αν θα ανοίξουν από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο κ. Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

Επίσης, επαναλειτουργούν από αύριο οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού. Οι προδιαγραφές εστιάζουν σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή και μεταφορά ωφελούμενων στην προσέλευση και οργάνωση των προγραμμάτων και στα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται. Μεταξύ άλλων ορίζεται η εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές , μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου , δημιουργία μικρότερων τμημάτων καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας, των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε επίσης, βασικούς κανόνες για την εστίαση που ανοίγει αύριο.

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ., συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας η οποία προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου, είναι υποχρεωτική ανάλογα με την θέση εργασίας του προσωπικού.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι αποφάσεις, όπως σε κάθε βήμα, λαμβάνονται ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τους ειδικούς και ανάλυση των πραγματικών δεδομένων.

Παράταση περιοριστικών μέτρων στα ΚΥΤ

Για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε όλη την επικράτεια καθώς και στις δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Ριτσώνα, τη Μαλακάσα και το Κουτσόχερο Λάρισας παρατάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας μέχρι και τις 7 Ιουνίου. Έλεγχοι στο αεροδρόμιο Συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων εξωτερικού. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα πτήσεις, που μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά.

* Πηγή: ΑΠΕ

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό