Newsroom

Newsroom

Χαρδαλιάς: «Εκκενώσαμε 141 οικισμούς – κάηκε κανένας ολοσχερώς;»

Η «ωραιοποίηση» μιας κυβερνητικής τραγωδίας: «Η διαχείριση έγινε με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες που προέκυπταν κάθε στιγμή».

Χαρδαλιας 1

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές που μαίνονται στην Εύβοια, την Ηλεία και την Αρκαδία, αλλά και την καταστροφική φωτιά στην Αττική. 

Τα 74 εναέρια πυροσβεστικά σημαίνουν 20 στον αέρα – Η «ωραιοποίηση» μιας κυβερνητικής τραγωδίας

Στο ερώτημα γιατί ο κόσμος που καιγόταν δεν έβλεπε πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, προσπάθησε να απαντήσει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς ωστόσο η έκθεση ιδεών του να πείσει κανέναν.

Η λογική είναι της αφαίρεσης και ο όλος στόχος της κυβέρνησης ήταν η ωραιοποίηση μιας τραγωδίας, της χώρας πρωτίστως και της κυβέρνησης δευτερευόντως. Η προσπάθεια να πείσει τους πολίτες πως όλα έγιναν σωστά και πως φταίνε οι καιρικές συνθήκες και όχι οι τραγικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, της πρόβλεψης, της οργάνωσης και του συντονισμού. 

Χαρδαλιάς: «Η διαχείριση έγινε με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες που προέκυπταν κάθε στιγμή»

Ναι, όπως είπε έχουμε 74 εναέρια πυροσβεστικά μέσα αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει:

1. Να αφαιρέσουμε το Πετζετέλ που έπεσε στη Ζάκυνθο (ευτυχώς σώθηκε ο πιλότος)

2. Να αφαιρέσουμε αυτά που παρέχουν υποστήριξη, μεταφορά προσωπικού και όχι πυρόσβεση. Δηλαδή μένουν 67

3. Από αυτά 6-7 πάνε για συντήρηση, δεδομένου ότι ο στόλος είναι και παλιός…. Μένουν 60

4. Από αυτά τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν εκεί φωτιές. Μένουν 40

5. Από τα 40 τα μισά πετάνε γιατί τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται…

Δηλαδή 20 είναι στον αέρα

Τώρα κύριε υπουργέ, το να μετρήσουμε πόσα είναι στον αέρα κάθε στιγμή δεν μπορούμε. Αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι πως σε όλες τις φωτιές, όσα ήταν επιχειρησιακά ενεργά έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση. Και να σας πούμε και κάτι: Δύσκολα να ήταν 40 αεροσκάφη ταυτόχρονα ή στον αέρα ή σε ανεφοδιασμό… Δεν βγαίνουν τα νούμερα…

Και όταν τελικά έφτασαν όσα έφτασαν, οι φωτιές είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις που ούτε 200 στον αέρα δεν φτάνουν.

Άρα πέραν του αριθμού των αεροσκαφών δεν υπήρχε πρόβλεψη ανίχνευσης των πυρκαγιών, οργάνωση και συντονισμός. Υπάρχουν και τα σύγχρονα συστήματα πρόβλεψης των διαστάσεων που θα λάβει μια πυρκαγιά που δεν τα χρησιμοποιήσατε (όπως το σύστημα IRIS).

Καλή η προσπάθεια αφαιρετικής λογικής και διάχυσης ευθυνών από τον κ. Χαρδαλιά για να καλύψει τις ανικανότητες και τις μικροκομματικές επιλογές.

Αλλά έχουμε μια απορία: Δηλαδή όλα έγιναν καλά και έχουν καεί περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα από την αρχή του έτους…  Αν δεν είχαν λειτουργήσει τόσο τέλεια, θα είχε μείνει κανένα στρέμμα;

Μόνον που δεν πείθετε κανέναν!

Αλλά κύριε Χαρδαλιά, τα περί μαχητών που τους πυροβολούν με δάκρυα στα μάτια «οι άλλοι» και όσοι ακούν κριτική, ούτε στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο δεν τα έχουμε δει!

Υστερόγραφο: Επίσης προσπάθησε να μας πείσει πως υπήρχαν ριπές ανέμου έξι μποφόρ στη Βαρυμπόμπη…

Υστερόγραφο 2: Μας τρομοκρατεί η σκέψη πως τα δελτία καιρού θα βγαίνουν σε λίγο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας!

Υστερόγραφο 3: Καλή η προσπάθεια να δώσετε επιχειρήματα στους νεοδημοκράτες για να σας ξαναψηφίσουν…

Πηγή: documentonews.gr

Παραθέτουμε απόσπασμα από τις δηλώσεις του:

N. Χαρδαλιάς: «Ακούω πολύ κριτική – την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές».

Την ίδια ώρα που βλέπουμε όλη την αποτύπωση και ξέρουμε πού είναι και τα 72 οχήματά μας, και βλέπουμε τα μέτωπα να απειλούν ολόκληρους οικισμούς, μέσα από χαράδρες και στις γειτονιές, ο χρόνος ανταπόκρισης μας είναι μηδενικός. Δεν είναι εύκολο αυτό.

Δεν είναι εύκολο να ακούς τα οχήματα να επιχειρούν, να βλέπεις τις φλόγες από πάνω τους, από μια γωνία μιας περιοχής να κλείσει ένα ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο…

«Η χώρα έχει εξαιρετικό πλάνο»

Με πολύ σεβασμό στην αγωνία σας, κάποιοι πίσω διαχειρίζονται την ίδια ώρα 3.5 χιλιάδες πυροσβέστες, 1.150 οχήματα, και μιλάω για το βράδυ ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή δεν είναι εύκολη η επιλογή …διαχειριζόμασταν 586 πυρκαγιές σε 8 ήμερες δεν ήταν εύκολο, με 65 συναγερμούς εκκενώσεων, 141 εκκενώσεις περιοχών οικισμών που αφορούσαν 163 χιλιάδες πληθυσμό γηγενή χωρίς τους τουρίστες.

Το 112 για να φύγει …είναι ολόκληρη διαδικασία που μπορεί να σώσει, άλλα αν γίνει κάποιο λάθος μπορεί να σκοτώσει. Αν πιστεύετε ότι είναι λάθος αυτή η διαχείριση να σας φιλοξενήσω στο κέντρο. Στην ώρα εκκένωσης πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα, να μην υπάρχουν φυσικά εμπόδια, να εγκλωβιστεί ο κόσμος, δεν είναι εύκολο, δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό …και ξέρετε κάτι; Η εκδήλωση των πυρκαγιών και τα χρονικά δεδομένα σε κάθε περίπτωση μπορεί να δημιουργούν εύλογες απορίες σε σχέση με τη διαχείριση.

«Η διαχείριση έγινε με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες που προέκυπταν κάθε στιγμή»

Έπρεπε να δώσουμε μάχη να μη χαθεί η Αρχαία Ολυμπία, να μην καεί ο κόσμος την επόμενη μέρα στη Βαρυμπόμπη, θα καίγονταν άνθρωποι, έπρεπε να σώσουμε το μέτωπο της Μαλακάσα, το ρεύμα της Χελιδονούς, κινδύνευαν επιχειρήσεις, η Εθνική οδός, ο Άγιος Στέφανος…

Στην ερώτηση δημοσιογράφου,«ποιο πρόσωπο στο συντονιστικό έδινε εντολές;», ο Χαρδαλιάς απάντησε,

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο, ο καθένας έχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι διαχείρισης, με διαφορετικό input σε σχέση με την κάθε περιοχή, να χτυπήσω ξύλο, δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια»

«Μην πυροβολείτε τους μαχητές, αυτό δείχνει λαϊκισμό, ισοπέδωση και κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα καμμένα» 

Οι απώλειες είναι από τη μεριά των μαχητών και όχι των πολιτών.

Ποτέ αυτή η συγκυρία, τέτοια συγκυρία δεν έχει υπάρξει στο πυροσβεστικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση που ένα σπίτι χάνεται, ο κάθε άνθρωπος που υποφέρει είναι για εμάς μαχαιριά στην καρδιά. Δεν είναι ώρα που μπορώ να κάνω αποτίμηση, είναι ώρα αγώνα και προσπάθειας, ο σχεδιασμός είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, και το δεύτερο στάδιο είναι να σώσουμε τα σπίτια.

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

«Εγώ δε θέλω να κάνω καριέρα πολιτική…εγώ παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος»

Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά…

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Σιλιάνοφσκα

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Υποστηρίζει ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει…

Ερντογάν: Νευρίασε με ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου – «Μην κουνάς το κεφάλι σου» (video)

Καταγραφή 22

Ερντογάν: Νευρίασε με ερώτηση Ισπανού δημοσιογράφου – «Μην κουνάς το κεφάλι σου» (video)

Υποδείξεις σε Ισπανό δημοσιογράφο, μετά από ερώτηση του τελευταίου, έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ…