Χάπια βιασμού: Γιατί είναι δύσκολη η σωστή ανίχνευση;

Με αφορμή τις τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας Μπίκα εξετάζουμε τι είναι το «χάπι βιασμού» και αναλύουμε την υπόθεση της Laurie Empen στο Σικάγο. 

molly blackbird a xEUwYSPLw unsplash

Σήμερα το απόγευμα της Τρίτης (01/02), βγήκαν οι πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα που κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη – μια υπόθεση που έχει σοκάρει όλο το πανελλήνιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις που εστάλησαν σε ειδικό εργαστήριο στην Ελβετία εντόπισαν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, ενώ δεν εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες – Στο περιθώριο αυτό οφείλουμε να ανοίξουμε μία συζήτηση για το «χάπι βιασμού» – H υπόθεση της Laurie Empen στο Σικάγο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν αρχίσουν τα “mainstream” μίντια να αναπαράγουν «βέβαια συμπεράσματα» ως προς το τι τελικά συνέβη εκείνο το βράδυ την παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε πάρτι που διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε το πόσο σύνθετη υπόθεση είναι η σωστή δειγματοληψία καθώς και η σωστή ή καλύτερα, επιτυχής ανίχνευση ουσιών στο δείγμα.

Ο όρος «date rape drug» περιγράφει φάρμακα που μας ρίχνουν στο ποτό μας, με σκοπό να μας ναρκώσουν και να μην αντισταθούμε ούτε καν στοιχειωδώς σε μια επίθεση βιασμού. Χαρακτηρίστηκε έτσι τη δεκαετία του ’90. 

Τα πιο δημοφιλή χάπια είναι το GHB και αυτά που περιέχουν την ουσία φλουνιτραζεπάμη (Vulbegal, Rohypnol, Hipnosedon). Χορηγούνται αυστηρά μόνο με συνταγή γιατρού και μάλιστα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορευθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 είχαν αποσυρθεί από τις αγορές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Ωστόσο, τα κυκλώματα μπορούν και τα προμηθεύονται εύκολα από το Διαδίκτυο και σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (5 ως 10 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επήρεια των ουσιών διαρκεί για κάποιες ώρες. Έχει μεγάλη σημασία το πότε γίνεται η δειγματοληψία αφού κάποιες ημέρες μετά το χάπι δεν ανιχνεύεται εύκολα, καθώς και το πότε ή το πώς διεξήχθησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Το σενάριο είναι γνωστό και πολυπαιγμένο και ακόμη πιο πολυπαιγμένο είναι δυστυχώς, οι θύτες να «την βγάζουν καθαρή».

Γιατί οι υποθέσεις αυτές αποτελούν συχνά από τις πιο δύσκολες σε επίπεδο έρευνας

Το τελευταίο που θυμάται η 24χρονη Γεωργία από εκείνο το βράδυ, είναι η συνάντηση και η συνομιλία που είχε με τρεις άνδρες. Το επόμενο πρωί ξύπνησε γυμνή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου χωρίς να θυμάται τι προηγήθηκε τις προηγούμενες ώρες. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις που εστάλησαν σε ειδικό εργαστήριο στην Ελβετία εντόπισαν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, ενώ δεν εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες.

Οι νέες πληροφορίες έρχονται να αντικρούσουν δημοσίευμα του Mega που είχε προηγηθεί στις 19 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα στις 19/01, ρεπορτάζ του MEGA μετέδιδε πως τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της νεαρής Γεωργίας, ότι κάτι της έριξαν στο ποτό της προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις της:

«Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών έδειξαν ότι εκτός από αλκοόλ στο αίμα της 24χρονης εντοπίστηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νάρκωση ιδίως αν συνδυαστούν με αλκοόλ».

Τι είπε ο Δημήτρης Γαλεντέρης

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, γιατρός, ειδικός ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος που όρισε η πλευρά της 24χρονης δηλώνει χαρακτηριστικά ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος των δειγμάτων και τρίχες για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

«Θεωρώ μη ενδεδειγμένο το γεγονός ότι εστάλησαν τα δείγματα στην Ελβετία ενώ υπάρχουν εργαστήρια στην Ελλάδα. Ας έστελνε δείγμα επαλήθευσης σε ένα εργαστήριο στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να τα στείλουν στην Ελβετία. Θα ζητήσουμε αντιδείγμα και τρίχες, δεν τελειώνει η έρευνα. Αυτοί νομίζουν με μισή ώρα εξετάσεων ότι τελείωσαν», δήλωσε στο ThessToday.gr ο ίδιος.

Μεταφέροντας λόγια της 24χρονης ο ίδιος ανέφερε ότι «αφού κατανάλωσε ποσότητα αλκοόλ άρχισε να χάνει τις αισθήσεις της και όταν ξύπνησε είχε πλήρη αμνησία. Αυτά όλα δεν δικαιολογούνται από μια απλή κατανάλωση αλκοόλης, η ίδια αναφέρει και φοβάται προκειμένου να γίνουν οι αναλύσεις για τα επίπεδα αλκοόλης αλλά κυρίως για να εντοπιστεί η ύπαρξη ή μη συγκεκριμένων μεταβολιτών και συνθετικών ναρκωτικών ουσιών», σημείωσε ο κ. Γαλεντέρης, συμπληρώνοντας ότι «ο ιατροδικαστής οφείλει να παραδώσει τα αποτελέσματά του στον ανακριτή, που είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία της προανάκρισης. Εμείς από εκεί θα πάρουμε αντίγραφο των αποτελεσμάτων».

Για την δυσκολία ανίχνευσης αυτών των ουσιών έχει μιλήσει και ο Αντώνης Γούλας

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είχε μιλήσει και ο Αντώνης Γούλας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, εξήγησε πως η ανίχνευση αυτών των ουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

«Όσο πιο ευαίσθητο είναι το όργανο που τις ανιχνεύει τόσο ευκολότερο είναι να εντοπιστούν» δήλωσε ο κ. Γούλας με αφορμή την αποστολή στο εξωτερικό των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης Γ. Μ. που κατήγγειλε βιασμό, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πάρα πολλές νέες ουσίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την ανίχνευσης τους. Στην μαύρη αγορά του Διαδικτύου, δυστυχώς, διακινούνται ανεξέλεγκτα επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες, όπως το χάπι του βιασμού.

Η δήλωση του δικηγόρου της Γεωργίας Μπίκα, Θανάση Ζιώγα: «Υπήρξαν απώλειες ως προς τα στοιχεία των ούρων»

«Σχετικά δε με τις ουσίες, το λεγόμενο χάπι του βιασμού, το Γ-Υδροξυβουτηρικό οξύ, σύμφωνα επίσης με τη βιβλιογραφία ανιχνεύεται στο αίμα μέχρι έξι ώρες και στα ούρα μέχρι 12 ώρες. Η λήψη ούρων που πραγματοποιήθηκε στη Γεωργία αργά το απόγευμα την 1η Ιανουαρίου, ήτοι τουλάχιστον 18 ώρες μετά τον κρίσιμο χρόνο, οπότε η ανεύρεση της συγκεκριμένης ουσίας ούτως ή άλλως ήταν απολύτως αδύνατη στο συγκεκριμένο δείγμα που εξετάστηκε». 

H υπόθεση της Laurie Empen στο Σικάγο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Chicago Tribune, οι υποθέσεις βιασμού υπό την επήρεια χαπιών βιασμού, είναι εξαιρετικά δύσκολες στο να ερευνηθούν αποτελεσματικά, πράγμα που οδηγεί τα θύματα σε αδιέξοδο. 

Ειδικότερα, το δημοσίευμα ακολουθεί την υπόθεση της Laurie Empen, μιας ηθοποιού από το Σικάγο, γνωστή για το ρόλο της στο “Static Space” και το “Blessings from the Food Court” (1999). Τον 19 Οκτώβρη το 2019, ξύπνησε μέσα σε μια λίμνη ούρων, φορώντας μόνο τα σκουλαρίκια και τις κάλτσες της. Μια ανδρική ζακέτα στα πόδια του κρεβατιού της στάθηκε ως η πρώτη υπενθύμιση ότι κάτι πήγε στραβά το προηγούμενο βράδυ. Μετά το δεύτερο ποτό δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα.

Δύο χρόνια μετά και παρά το γεγονός ότι η Laurie Empen ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις έμπειρων συνηγόρων, ντετέκτιβ και εισαγγελέων – «Να εξεταστεί το αν υπέστη σεξουαλική κακοποίηση», «να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση στις αρχές», «να δώσει δείγμα ούρων για τοξικολογικές εξετάσεις» κ.ο.κ. – δυο χρόνια μετά παρέμενε στο σημείο μηδέν. Στη σημείο που βρίσκονται αμέτρητα θύματα ανάλογων υποθέσεων: χωρίς απαντήσεις ή κάποια στοιχειώδη απόδοση δικαιοσύνης. 

Η περίπτωση της Empen είναι σύμφωνα με ειδικό υπερβολικά «κοινή»: Ένας άνθρωπος ξυπνάει νιώθοντας παράξενα και παρατηρεί πως έχει κενά μνήμης. Αρχίζει τότε να υποπτεύεται πως ναρκώθηκε και κακοποιήθηκε σεξουαλικά, πράγμα που τον οδηγεί στο να ζητήσει ιατρική υποστήριξη. Ωστόσο, ποικίλουν οι παράγοντες που ίσως δεν ληφθεί εγκαίρως δείγμα ούρων προκειμένου να ανιχνευθούν οι ουσίες που χορηγήθηκαν στο θύμα, ενώ παράλληλα μια σειρά «νομικών κολλημάτων», μπορούν να σαμποτάρουν τελικά την όλη διαδικασία. Στο διάστημα αυτό, ο θύτες περιφέρονται ελεύθεροι και πιθανόν συνεχίζουν να ενεργούν κατά τον ίδιο τρόπο, γράφει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Chicago Alliance Against Sexual Exploitation, μέσα στη τελευταία δεκαετία το 80% με 90% των σεξουαλικών καταγγελιών στο Σικάγο δεν οδήγησαν στη σύλληψη του φερόμενου βιαστή. Παράλληλα, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ως προς το ποιο ήταν το ακριβές ποσοστό των υποθέσεων αυτών που αναλογούσε σε υποθέσεις βιασμού υπό την επήρεια ουσιών και αυτό επειδή δεν καταχωρούνταν στο αρχείο υπό ειδική κατηγορία (;).

Οι υποθέσεις αυτές, αποτελούν συχνά από τις πιο δύσκολες υποθέσεις σε επίπεδο έρευνας. Στο κλίμα αυτό, έρχεται να προστεθεί και ότι υποθέσεις σαν και αυτές δεν λαμβάνουν αρκετή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα, είναι από τις πρώτες και πιο μεγάλες υποθέσεις τέτοιας φύσεως, που έφτασαν να απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη.

Η Γεωργία επίσης, – και το τονίζουμε αυτό – βρίσκεται αυτή τη στιγμή απέναντι από μεγάλα ονόματα, ο λόγος της εναντίον μερικών από τους πλουσιότερους και επιφανέστερους επιχειρηματίες της χώρας. Το γεγονός αυτό δεν την καθιστά φυσικά αυτομάτως «αθώα», αλλά είναι τουλάχιστον εύλογο να διατηρηθούν επιφυλάξεις μέχρις ότου να εξεταστούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…