Newsroom

Newsroom

Χάος στο Καζακστάν: Αιματηρές διαδηλώσεις μετά την παραίτηση της κυβέρνησης (Video)

Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο οδήγησαν σε οργισμένες διαδηλώσεις και πτώση της κυβέρνησης - Ο πρόεδρος ανέλαβε επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και υποσχέθηκε την «μέγιστη σκληρότητα» κατά των διαδηλώσεων.

AP22005289344077

Χαρακτηριστικά εξέγερσης λαμβάνουν οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν από την Κυριακή στο Καζακστάν εξαιτίας της αύξησης της τιμής καυσίμων – Νωρίτερα, o πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης την Τετάρτη, ωστόσο οι οργισμένες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν. Ο πρόεδρος ανέλαβε επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και υποσχέθηκε την «μέγιστη σκληρότητα» κατά των διαδηλώσεων.

Νωρίτερα, o πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης την Τετάρτη, μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Κεντρικής Ασίας που προκάλεσε διαδηλώσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν σχεδόν 100 αστυνομικοί και εκατοντάδες πολίτες.

Ωστόσο, παρά την παραίτηση της κυβέρνησής του, οι οργισμένες κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας.

Τελευταία εξέλιξη: Ο Τοκάγεφ ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει με την «μέγιστη σκληρότητα» για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τοκάγεφ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τις ταραχές στο Αλμάτι. Διευκρίνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την χώρα και ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

200 συλλήψεις και 100 τραυματισμοί, παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταξύ των οποίων η διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων την οποία διέλυσαν οι δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο Καζακστάν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν για “παραβίαση της δημόσιας τάξης” και ότι 95 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Φωτιά μαίνεται στο γραφείο του δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, το Αλμάτι, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας στο Instagram ένας μπλόγκερ, και εκεί κοντά ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ειδικότερα, το κτίριο του δημαρχείου στο Αλμάτι έχει περικυκλωθεί από διαδηλωτές οι οποίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν την περίμετρο ασφαλείας που είχαν στήσει οι δυνάμεις της τάξης παρά τις βομβίδες κρότου-λάμψης που έριχναν αυτές.

Οι εκρήξεις από τις βομβίδες κρότου-λάμψης ακούγονταν σε όλο το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ», εν μέσω κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

«Εθνικής εμβέλειας βλάβη στο Ιντερνετ» στο Καζακστάν αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, εν μέσω των πρωτοφανών ταραχών στην χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ιντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», ανακοίνωσε η μκο τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται».

WhatsApp, Telegram και Signal δεν ήταν σήμερα διαθέσιμα στο Καζακστάν, ενώ sites δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης δείχνουν να είναι αποκλεισμένα.

Η τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής εργοστασίου επεξεργασίας αερίου και άλλος ένας αξιωματούχος στην περιοχή του Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται το Τζαναοζέν.

Αυτοί κατηγορούνται ότι αύξησαν χωρίς λόγο την τιμή του αερίου, γεγονός το οποίο προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, συνηθισμένη σε διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, υποφέρει από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την οικονομική κρίση στη Ρωσία, που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του τένγκε και υψηλό πληθωρισμό.

Η περιοχή του Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί το βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα, και οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του προκαλεί αύξηση της τιμής των προϊόντων διατροφής, η οποία έχει ήδη αυξηθεί από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οργισμένες κινητοποιήσεις – Τι συνέβη

Οι οργισμένες κινητοποιήσεις ξέσπασαν την Κυριακή έπειτα από αύξηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) στην πόλη Τζαναοζέν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην μεγάλη περιφερειακή πόλη Ακτάου και μετά στο Αλμάτι.

Αρχικά η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, χωρίς επιτυχία, αποδεχόμενη μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορίζοντάς την τιμή του λίτρου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) στην περιοχή, έναντι 120 που στοίχιζε στην αρχή του έτους.

Στο Αλμάτι, δημοσιογράφοι του AFP είδαν την αστυνομία να διαλύει στη διάρκεια της περασμένης νύχτας πλήθος 5.000 ανθρώπων με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα, φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα όπως “παραίτηση της κυβέρνησης!” και “Έξω ο γέρος!”,  αναφερόμενοι στον πρώην πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, μέντορα του σημερινού ηγέτη και πρόσωπο που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή.

Συγκλονιστικά βίντεο από τα όσα συμβαίνουν στο Καζακστάν δημοσιεύει στο twitter ο Thomas van Linge. Δείτε ολόκληρο το thread:

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…