Χάος στην Ιταλία με τα εμβόλια: Χιλιάδες παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή φοβούνται για την υγεία τους

Η φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε και με τον πιο ομαλό τρόπο στην Ιταλία λόγω της ευρείας σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τα εμβόλια.

5b9a6d591dc524762a8b456f

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία που εισήχθη από την προηγούμενη αριστερή διοίκηση της Ιταλίας κατέστησε υποχρεωτικά 10 εμβόλια για παιδιά που εγγράφονται σε κρατικά σχολεία και απαιτούσε από τους γονείς να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό. Ωστόσο, τον Αύγουστο που μας πέρασε η σημερινή κυβέρνηση – η οποία απαρτίζεται από την άκρα δεξιά ένωση και το λαϊκιστικό κίνημα πέντε αστέρων (M5S), ζήτησε από τους γονείς να παρέχουν οι ίδιοι ένα πιστοποιητικό στα σχολείο για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, αντί να προσκομίσουν πιστοποιητικό από γιατρό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεχής αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα αυτό προκάλεσε χάος στην Ιταλία. Μόνο στην Μπολόνια, περίπου 1.000 παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγκαστούν να μην πάνε σχολείο, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το αν οι συμμαθητές τους έχουν εμβολιαστεί κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, υπήρξαν περιπτώσεις σε όλη τη χώρα όπου γονείς ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Την περασμένη εβδομάδα – υπό την πίεση των περιφερειακών αρχών, των ομάδων γονέων και της Ιταλικής Εθνικής Ένωσης Διευθυντών (ANP) – το υπουργείο Υγείας κατάργησε μια προηγούμενη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα μη εμβολιασμένα παιδιά θα μπορούσαν να συνεχίσουν το σχολείο, αλλά διατήρησε το μέτρο αυτοπιστοποίησης μέχρι το επόμενο έτος.

Η τελική ψηφοφορία για το μέτρο που θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα ενδέχεται να αναβάλει την υποχρέωση παροχής αποδείξεων μέχρι τον Μάρτιο του 2019.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 8χρονου από το Τρεβίζο, που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για λευχαιμία. Το ζήτημα έγινε πρώτη είδηση την Τρίτη στην Ιταλία, καθώς γιατρός έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook ότι το παιδί δεν πάει στο σχολείο επειδή υπάρχουν φόβοι για την υγεία του καθώς πέντε συμμαθητές του δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Αυτή είναι μια στιγμή μεγάλης σύγχυσης. Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Οι ψευδείς βεβαιώσεις είναι έγκλημα», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, καθηγητής μικροβιολογίας και ιολογίας στο πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο. Ο καθηγητής, που κάνει καμπάνια υπέρ των εμβολίων, αυτό το καλοκαίρι δέχθηκε απειλές από το κίνημα που αντιτίθεται σε αυτά.

Πολιτικοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που μετέχει στην κυβέρνηση, ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια είναι όσο επικίνδυνες είναι οι ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν. Επιπλέον ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών, είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η απαίτηση για 10 εμβόλια είναι υπερβολική

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους καθηγητές;

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Paolo Russo του κόμματος Forza Italia προτείνει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των καθηγητών στην Ιταλία δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Αν και ακόμα δεν έχει συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, σε περίπτωση που εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε θα αναγκαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η επαρκής διατήρηση της ασφάλειας από τυχόν επιδημίες όσον αφορά την πρόληψη και την κάλυψη εμβολιασμού. Τα εμβόλια που προβλέπονται στο άρθρο 1, είναι υποχρεωτικά για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες για παιδιά,  για τα θεσμικά όργανα του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εργάζονται σε περιφερειακά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και σε ιδιωτικά σχολεία» αναφέρει η τροπολογία που παρουσίασε ο βουλευτής Paolo Russo.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση έχει δημιουργήσει ήδη αντιδράσεις στους καθηγητές οι οποίοι εκφράζουν την εναντίωσή τους για την νέα αυτή τροπολογία.