ΜΝ

Μάκης Νοδάρος

Χάος και στην Αρχαία Ολυμπία με τις φωτιές

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι εκτός των οικισμών που απειλούνται άμεσα από την φωτιά και οι οποίοι εκκενώνονται ο ένας μετά τον άλλον για προληπτικούς λόγους, φαίνεται να απειλείται – όχι άμεσα για την ώρα – και ο αρχαιολογικός χώρος.

5352751

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων σε Μιράκα, Καυκανιά, Ηράκλεια, Λατζόϊ και Πλάτανο καταστρέφει ολοσχερώς δασική και αγροτοδασική έκταση.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι εκτός των οικισμών που απειλούνται άμεσα από την φωτιά και οι οποίοι εκκενώνονται ο ένας μετά τον άλλον για προληπτικούς λόγους , φαίνεται να απειλείται – όχι άμεσα για την ώρα – και ο αρχαιολογικός χώρος.

Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτική ζώνη  γύρω από την  Αρχαία Ολυμπία ενώ οι κάτοικοι ζητούν την άμεση αποστολή στην περιοχή , εναέριων πυροσβεστικών μέσων , για να μην επαναληφθεί – όπως λένε – η εισβολή της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο όπως έγινε στις πυρκαγιές του 2007 όπου και καταστράφηκε ολοσχερώς ο Κρόνιος Λόφος.  

«Ολόκληρο το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η φωτιά να εισέλθει μέσα στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Παρακολουθούμε με ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή το μέτωπο της φωτιάς.» – ανέφερε στο documentonews.gr η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Ερωφύλη Ιρις Κόλλια.

«Μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου της Ολυμπίας έχουν κάνει αντιπυρικές ζώνες προστασίας γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο . Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πυρκαγιάς το μέτωπο της οποίας συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο τρόπο. Μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εναέρια μέσα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ελέγξουν την κατάσταση» – ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Λόγω της μεγάλη φωτιάς στην Ολυμπία τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας το Νοσοκομείο Πύργου και το Κέντρο Υγείας της Ολυμπίας .     

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Χαριτσης 0

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους…