«Το Χαμόγελο της Τζοκόντας – Όρνιθες»: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι στο Ηρώδειο

Ένα εορταστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της δεύτερης συμμετοχής της ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

πλπ

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί», σημείωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στη συνοδευτική έκδοση του αριστουργηματικού «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», το οποίο ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, σε παραγωγή του Κουίνσι Τζόουνς.

Πρόκειται για ένα από τα δύο συμβολικά έργα τα οποία θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο, τιμώντας τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος υπήρξε διευθυντής της κατά την περίοδο 1976-1982. Το πρόγραμμα σε αυτή τη δεύτερη συμμετοχή της ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κορυφώνεται με τους διαχρονικούς και πάντα φρέσκους «Όρνιθες». Σύνθεση που αρχικά πραγματοποιήθηκε για την παράσταση σταθμός του θεάτρου Τέχνης και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια παραδόθηκε στο κοινό ως καντάτα. Η συγκυρία της ένωσης των στίχων του Βασίλη Ρώτα με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι δημιούργησαν μία μουσική ιστορία, ένα σύμβολο για εμάς τους Έλληνες.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ (1925-1994) | Το Χαμόγελο της Τζοκόντας | Όρνιθες

Το σχόλιο της Χριστίνας Πουλίτση

Ο ίδιος ο Χατζιδάκις συνήθιζε να λέει «Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα. Τέχνη, τεχνική και βιώματα». Οι άριες της Αηδόνας από τις Όρνιθες απαιτούν μία ευέλικτη λυρική γραμμή με το αντίστοιχο ηχόχρωμα, διαθέτοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ελαφρότητα της φωνής της κολορατούρας. Θα έλεγα πως ταιριάζουν απόλυτα στο είδος της φωνής μου και μου είναι μεγάλη χαρά να ευχαρίστηση να τις ερμηνεύω. Η μουσική του Χατζιδάκι κατείχε πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου καθώς μεγάλωσα με αυτήν.

Οι γονείς μου φρόντιζαν πάντα να ακούγονται οι μελωδίες του στο σπίτι μας. Η ερμηνεία δε του συγκεκριμένου έργου στο υποβλητικό θέατρο του Ηρώδου Αττικού κάτω από την εμβληματική παρουσία του Παρθενώνα μου προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό και δέος. Είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω Χατζιδάκι και ανυπομονώ πολύ γι’ αυτό. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διαθέτει το επίπεδο και την επαγγελματικότητα μίας διεθνούς Ορχήστρας. Θεωρώ πως υπό την διεύθυνση του Μαέστρου μας Λουκά Καρυτινού έχει αποκτήσει μία νέα δυναμική και ποιότητα. Η κάθε μου συνεργασία με την Ορχήστρα αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία , την οποία διατηρώ ως παρακαταθήκη στην καρδιά μου.

Το σχόλιο του Τάση Χριστογιαννόπουλου

Η μουσική, κάθε μουσική και πολύ περισσότερο η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι δεν είναι πρόκληση ούτε έχει «δυσκολίες». Είναι πρόσκληση, πρόσκληση ερωτική, πρόσκληση σχέσης με τον άλλον και με τον ίδιο μας τον εαυτό, τον φανερό αλλά κυρίως τον κρυφό, τον μυστικό. Αυτή είναι η δυσκολία της ουσιαστικά, να αφεθείς, να παραδοθείς σε μία Τζοκόντα και στο αινιγματικό της χαμόγελο. Να τολμήσεις να πετάξεις με τη φαντασία του Αριστοφάνη στον κόσμο των πουλιών, ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους και να επιτρέψεις να σου φανερωθούν αισθήσεις και συναισθήματα παιδικά, εφηβικά, ενήλικα, ανθρώπινα και ερωτικά.

Τι ωραιότερο από το να ζήσεις αυτή την τόλμη μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μια κοινωνία πολύχρονη, κοινωνία ανθρώπων, ήχων και ονείρων. Και αυτή η κοινωνία με οδηγό τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό που γνωρίζει με πείρα να ξεδιπλώνει και να αποκαλύπτει τις μουσικές ποιότητες κάθε μουσικού που συναντά και με το θεσπέσιο κελάιδισμα της Χριστίνας Πουλίτση και τα τιτιβίσματα τριών χορωδιών. Μια ερωτική λοιπόν συνάντηση ένα βράδυ του Ιουλίου κάτω από την Ακρόπολη… Τι πιο όμορφο…

Το σχόλιο του μαέστρου

H μουσική των Ορνίθων με σημάδεψε από την παιδική μου ηλικία και με συνοδεύει μέχρι τα σημερινά χρόνια. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι από τους πιο γοητευτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πιστεύω ότι παρέδωσε μαθήματα ήθους και αισθητικής.

INFO:

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

+302103232771

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…