Χαμηλά ο πήχης για τη Σύνοδο Κορυφής – Πολιτικές πρωτοβουλίες ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας

Μικρές είναι οι πιθανότητες να προκύψει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη για την Ελλάδα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών κατά την άφιξή τους. Λακωνική ήταν η Άγκελα Μέρκελ, στην τήρηση των δεσμεύσεων επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ. Πάντως, καθ'όλη τη διάρκεια που οι κάμερες έδιναν εικόνα από το εσωτερικό της αίθουσας, η λέξη "greek" κυριαρχούσε στους διαλόγους μεταξύ των ηγετών.

2262458

Μικρές είναι οι πιθανότητες να προκύψει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη για την Ελλάδα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των ηγετών κατά την άφιξή τους. Λακωνική ήταν η Άγκελα Μέρκελ, στην τήρηση των δεσμεύσεων επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ. Πάντως, καθ’όλη τη διάρκεια που οι κάμερες έδιναν εικόνα από το εσωτερικό της αίθουσας, η λέξη “greek” κυριαρχούσε στους διαλόγους μεταξύ των ηγετών.

“Η Ευρωπαική Ενωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σεβονται και τη δημοκρατία και τις συνθήκες ώστε να αφήσουμ πίσω μας την κριση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, πριν οι ηγέτες των 28 καθίσουν στις θέσεις τους. Σε φιλικό κλίμα είχε σύντομο διάλογο και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε κατά την είσοδό του ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο οικοδεσπότης της Συνόδου δήλωσε πως “κανένας δε θέλει Grexit, οι πάντες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ρίσκο Grexident”. Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα διεξαχθεί απόψε για την Ελλάδα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι δεν θα είναι συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας και ότι ήταν υποχρέωσή του να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού να διοργανώσει αυτήν τη συνάντηση. Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Κατά την έναρξη των διαδικασιών της Συνόδου, ο κ. Τουσκ ζήτησε από τους ηγέτες να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, σε μνήνη των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης στην Τυνησία.

Απ’ την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται λύσεις από τη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα.

Για σεβασμό των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη». «Αυτό που θα κάνουμε είναι να υπενθυμίσουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις, οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν θέληση, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» Ο κ. Ολάντ αναγνώρισε ότι έχει εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση και πως η Ευρώπη οφείλει να δώσει στην Ελλάδα “τα απαραίτητα οικονομικά Μέσα”.

«Δεν μπορεί όταν αλλάζει μία κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις της» είπε σε ύφος “Σόιμπλε” ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μας αφήσουν (σ.σ. Έλληνες) να τους βοηθήσουμε». Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη να δράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Σουλτς.

Ο σύμμαχος της Γερμανίας Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ κράτησε χαμηλούς τόνους: «Το ευρώ σημαίνει εμπιστοσύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε» δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…