Χαϊμαλίνα: Ένα φεστιβάλ ενάντια στον φασισμό

Μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στα Ανώγεια, ένα χωριό που έχει ζήσει τη φρίκη του ναζισμού 

Ηλέκτρα Ζαργάνη 10/08/2019 | 13:04

Προβολές ταινιών, συναυλίες, θέατρο, εκδηλώσεις και αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου στα Ανώγεια με ελεύθερη είσοδο (10, 11, 12/8). 

Γιατί ενδιαφέρει

Ο φασισμός εξακολουθεί να βρίσκει έδαφος σε όλες τις πράξεις και εκφάνσεις της καθημερινότητας που επιβάλλουν μια νοσηρή κανονικότητα και επιτίθενται σε όποιον/α δεν χωράει σε αυτήν.

Ενα αντιφασιστικό φεστιβάλ που πήρε το όνομά του από το ποίημα του Μιχάλη Σταυρακάκη/Νιδιώτη «Γράμμα σε μια Αφρικάνα» και είχε πάντα ως πρόταγμα την αλληλεγγύη. Οι θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται το φεστιβάλ πηγάζουν από την καθημερινότητα. 

Φέτος, με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δίκη της Χρυσής Aυγής, είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη με τον φασισμό δεν έχει τελειώσει. Η δήλωση του Ρουπακιά σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πως «κάνανε μια απλή ανθρωποκτονία ολόκληρη ιστορία» είναι αποκαλυπτική για τον ρόλο της ναζιστικής οργάνωσης. Ενα εξίσου επίκαιρο θέμα το οποίο προσπαθεί να ψηλαφίσει το φεστιβάλ είναι οι έμφυλες σχέσεις και η συστηματική δικαιολόγηση πρακτικών έμφυλης βίας. Η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh) στο κέντρο της Αθήνας και τα συντηρητικά αντανακλαστικά που επέδειξε ένα κομμάτι της κοινωνίας αποτέλεσαν μια ακόμη αφορμή για προβληματισμό στις δράσεις του φεστιβάλ. 

«Τη φετινή χρονιά, έπειτα από τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά μας απέναντι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις αιώνων, οι οποίες έχουν ριζωθεί βαθιά και κρατάνε πίσω την κοινωνία μας, θα θέλαμε να ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη του αλληλοσεβασμού. Σας προσκαλούμε λοιπόν να αγκαλιάσετε την προσπάθειά μας και όλοι μαζί, απ’ το πιο ψηλό βουνό της Κρήτης, να δώσουμε ένα γερό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και σε κάθε μορφή καταπίεσης» αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών (Ανώγεια Νέες – Νέοι).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ