Newsroom

Newsroom

H5N1: Στέλεχος γρίπης που σαρώνει τα πτηνοτροφεία απειλεί να μολύνει τον άνθρωπο

Έως και σήμερα έχουν μολυνθεί περίπου 850 άνθρωποι εκ των οποίων οι μισοί έχασαν τη μάχη με την γρίπη των πτηνών 

AP21007404919305

Νέες προειδοποιήσεις εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων σχετικά με την γρίπη Η5Ν1 η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών σε εκτροφεία της Ευρώπης και της Ασίας, και η μεταλλάσσεται γρήγορα με τον κίνδυνο να μεταδοθεί στον άνθρωπο να παραμένει ανοικτός.

Όπως δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια Μονίκ Ελουά: «Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και επικίνδυνη επειδή βλέπουμε να εμφανίζονται νέα στελέχη, κάτι που δυσχεραίνει την παρακολούθησή τους», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι:«Ο κίνδυνος είναι ότι τελικά θα μεταλλαχθεί ή θα διασταυρωθεί με ιούς της ανθρώπινης γρίπης και θα μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων».

Να σημειωθεί ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, όλη την περασμένη δεκαετία προκάλεσε μεγάλες επιδημίες και έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί σε ανθρώπους, και κυρίως σε εργαζόμενους σε πτηνοτροφεία. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα πάντα με τον OIE, περίπου 850 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν προσβληθεί από το στέλεχος που κυκλοφορεί τώρα σε Ευρώπη και Ασία, με τους μισούς ασθενείς να μην καταφέρνουν να κερδίσουν τη μάχη.

Πάντως η γενική διευθύντρια Ελουά σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες γνωρίσουν ήδη το πως θα καταφέρουν να περιορίσουν τη μετάδοση και ότι ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων μόνο με στενή επαφή, ενώ, επιπροσθέτως, η ίδια σημείωσε ότι σε ανθρώπους πιθανότατα θα παραμείνει σποραδικό φαινόμενο.

«Αν υπάρξουν ένα, δύο ή τρία κρούσματα σε ανθρώπους θα είναι ανησυχητικό αλλά δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα σημάνουμε συναγερμό για κίνδυνο εξάπλωσης. Θα εξαρτηθεί από το πώς μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι» είπε.

Τέλος να σημειωθεί ότι θετικός στον H5N1 βρέθηκε τον Δεκέμβριο ένας ημιθανής βουβόκυκνο στον Έβρο.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…