Η ζωή στα "σπίτια-φέρετρα" του Χονγκ Κονγκ (εικόνες)

Η διαβίωση στο Χονγκ Κονγκ γίνεται όλο και χειρότερη για χιλιάδες κατοίκους του που αναγκάζονται να μένουν σε δωμάτια από 2 έως 20 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι ουρανοξύστες λάμπουν προκλητικά στο βάθος

5a4657531dc52497668b459b

Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα μέρος γεμάτο με λαμπερά καταστήματα από νέον που πωλούν πολυτελείς μάρκες, κοσμήματα και ηλεκτρονικά ήδη, για κάθε πρόθυμο καταναλωτή. Ο ουρανός δεν φαίνεται από τους εκατοντάδες ουρανοξύστες που στεγάζουν επιχειρήσεις κολοσσούς που έχουν μετατρέψει την πόλη σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πυρήνες του κόσμου. Ωστόσο, πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα, περίπου 200.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 40.000 παιδιών, ζουν σε χώρους από 2 έως το πολύ 20 τετραγωνικά μέτρα.

Με πληθυσμό σχεδόν 7,5 εκατομμυρίων και σχεδόν καθόλου ανεκμετάλλευτη γη, η αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ έχει εκτοξευθεί στις πιο ακριβές στον κόσμο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν σε υποδιαιρέσεις σπιτιών όπου όλοι οι χώροι, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, τουαλέτα είναι μαζί. Για να δημιουργηθούν τα «σπίτια-φέρετρα», ένα διαμέρισμα θα διαχωριστεί παράνομα από τον ιδιοκτήτη του έτσι ώστε να χωρέσει όσο περισσότερα κρεβάτια μπορεί και να τα χρεώσει σε εξοργιστικά πολύ υψηλές τιμές. Τα ενοίκια για «γκαρσονιέρες» 20 τετραγωνικών φτάνουν στο 580 δολάρια, την ώρα που μαι εργαζόμενη σε ζαχαροπλαστείο κερδίζει μετά βίας 1.000 δολάρια το μήνα. Μάλιστα, σε «καλή» περιοχή, ένα δωμάτιο 2 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να κοστίζει και 300 δολάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει αυτά τα σπίτια «προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και σημειώνουν πως το φαινόμενο οξύνεται καθώς τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, την ώρα που δεν ισχύει κάτι ανάλογο για τους μηνιαίους μισθούς των εργατών. 

Οι παρακάτω φωτογραφίες εκθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα της πόλης με τα υψηλότερα επίπεδα ανισότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. 










Πηγή: nationalgeographic.com

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…