Newsroom

Newsroom

Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει πως 13 πρόσφυγες απελάθηκαν χωρίς την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο

Σύμφωνα με την καταγγελία του Βίνσεν Κοστέλ, διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου της Υπατης Αρμοστείας, 13 από τους 202 αιτούντες άσυλο που στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία τη Δευτέρα δεν είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο.

5703d3ee1dc524364a8b47e4

Όπως αναφέρει ο Guardian, «η αστυνομία “ξέχασε” να επεξεργαστεί τις αιτήσεις ασύλου 13 από τους 202 αιτούντες άσυλο που στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία τη Δευτέρα, την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Βίνσεν Κοστέλ, διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου της Υπ. Αρμοστείας».

Αν αποδειχθεί το παραπάνω, τότε υποσκάπτεται σοβαρά το επιχείρημα της ΕΕ ότι η συμφωνία για τις απελάσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή σχεδόν όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΕ είχε στο παρελθόν διαβεβαιώσει ότι «οι υποθέσεις εκείνων που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα θα ερευνώνται μία-μία» και πως «δεν θα υπάρξουν κρυφές ή “αυτόματες επιστροφές” αιτούντων άσυλο».

Σύμφωνα με τον Κοστέλ, πρόκειται για 13 Αφγανούς και Κονγκολέζους που είχαν φτάσει στη Χίο μετά τις 20/3.

Ο Κοστέλ είπε στον Guardian πως «για 4 μέρες μετά τις 20/3, η ελληνική αστυνομία δεν είχε καταγράψει καμιά πρόθεση αίτησης ασύλου, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένη ή εξοπλισμένη γι’ αυτή τη διαδικασία, οπότε αρχίσαμε να δίνουμε χαρτιά με σχετικές φόρμες στους ανθρώπους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία παρέλαβε τους περισσότερους από ανθρώπους που είχαν τέτοιες φόρμες και…. ξέχασε κάποιους απ’ ό,τι φαίνεται. Πρόκειται για λάθος αν όχι οτιδήποτε άλλο, ελπίζω» .

Από την αστυνομία της Χίου, γράφει πάντα ο Guardian, μέλος της απάντησε πως κανείς από τους 66 απελαθέντες δεν ήθελε να υποβάλλει αίτηση ασύλου.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…