Η ώρα της απολογίας και της παραφιλολογίας για την τραγωδία στην Αίγινα

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το δυστύχημα που κόστισε τέσσερις ζωές στην Αίγινα αναμένεται να δώσει ο χειριστής του ταχύπλοου κατά τη σημερινή απολογία του, ρίχνοντας «φως» σε σκοτεινά σημεία της τραγωδίας.Παράλληλα, μερίδα της αντιπολίτευσης υιοθετεί τη δημοσιογραφική παραφιλολογία ή βρίσκει πρόσφορο έδαφος για την πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος.

57b5df8d1dc52499398b47ee

Ο κυβερνήτης του σκάφους -κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργηματικές κατηγορίες και δύο πλημμεληματικές-  θα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις, ανάμεσά τους και στο γιατί εγκατέλειψε το σημείο του δυστυχήματος και δεν πρόσφερε την απαιτούμενη βοήθεια σε όσους βρέθηκαν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήρθαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, ο άνθρωπος που ρυμούλκησε το μοιραίο σκάφος μέχρι το λιμάνι της Αίγινας λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση διευκρίνισε πως το ταχύπλοο έπλεε ακυβέρνητο προς τα βράχια της νήσου Μονή.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ηλικίες των επιβαινόντων στο σκάφος. Εκτός από τον 77χρονο κυβερνήτη, στο σκάφος επέβαιναν δύο γυναίκες, 65 και 80 ετών, και ένας άνδρας, άνω των 80 ετών. Με τον τρόπο αυτό οι φήμες περί άλλου κυβερνήτη ή επιβατών με υπουργική ιδιότητα εδραιώθηκαν μια και καλή στη σφαίρα της φαντασίας.

Από την πλευρά του, ο γνωστός ποινικολόγος και συγγενής του χειριστή, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, έκανε γνωστή χθες την παραίτησή του από την υπόθεση, καθώς δεν μπορούσε να ασκήσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία το υπερασπιστικό του καθήκον λόγω της συγγένειας του με τον κυβερνήτη του σκάφους.

Πολιτικοί κραδασμοί με φόντο το δυστύχημα

Εκτός από θρήνο για τους τέσσερις άτυχους επιβάτες της λάντζας, η σύγκρουση προκάλεσε και πολιτικούς κραδασμούς. Μάλιστα, έντονες ήταν οι φήμες που κυκλοφόρησαν και οι οποίες έκαναν λόγο για υπουργούς που επέβαιναν στο ταχύπλοο.

Το ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε τη «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, αλλά και τις δηλώσεις που παραχώρησε χθες αναφορικά με το ζήτημα.

Η σύγκρουση των δύο σκαφών στην Αίγινα πήρε και πολιτική διάσταση, καθώς στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησαν φήμες ότι στο σκάφος επέβαιναν και υπουργοόι της κυβέρνησης.

Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, ο αρμόδιος υπουργός «θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών».

Αντ’ αυτού, όμως, κι ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, «σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος του κατηγορουμένου. Γιατί άραγε;».

Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Ναυτιλίας που βασίζονταν σε όσα είχε δηλώσει ο 77χρονος, σχετικά με το ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες και ο χειριστής του σκάφους.

Ο κ. Δρίτσας δήλωσε ότι «η κόρη και γαμπρός του Λυκουρεζου προσκόμισαν εισιτήρια που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν σόλο την Κρήτη προς Αθήνα το απόγευμα της του δυστυχήματος όταν ενημερώθηκαν για τα γεγονότα. Επίσης, ο εγγονός του 78χρονου δεν θα μπορούσε να οδηγεί, αφού είναι μικρής ηλικίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού το προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, υιοθετώντας τη δημοσιογραφική παραφιλολογία και ζητώντας από τις εισαγγελικές Αρχές να διατάξουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου «όσων προσώπων δηλώνουν ότι ήταν πάνω στο σκάφος και βεβαίως του 77χρονου που δηλώνει ότι ήταν ο χειριστής».

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη μέσω Facebook , το Λιμενικό κοινοποίησε τα στοιχεία των επιβατών του σκάφους που σκόρπισε το θάνατο.

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα