Η Τσατάνη δεν "είδε" τα στοιχεία για τον Βγενόπουλο που δημοσιεύουν τα Παραπολιτικά

Έκθετη είναι η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας parapolitika.gr, η οποία παραθέτει κομμάτι έκθεσης των ανακριτικών Αρχών της Κύπρου, που αφορούν τον Βγενόπουλο και τη σχέση του με τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.

577a24b11dc52480018b4805

Η Τσατάνη ακόμη και μετά την παράνομη αφαίρεση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς, έπρεπε να ερευνήσει το θέμα των δανείων που δόθηκαν από τη Marfin-Λαϊκή Τράπεζα, τους λόγους για τους οποίους δόθηκαν και κυρίως αν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό της δανειοδότησης.

Ένα δεύτερο κομμάτι της υπόθεσης Βγενόπουλου, που αφορούσε το χρηματισμό του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου από τον Μιχάλη Ζολώτα και την πιθανότητα να είναι αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου, το ερευνούσαν οι κυπριακές Αρχές μετά από απόφαση που πάρθηκε σε κοινή σύσκεψη ελλήνων και κύπριων Εισαγγελέων, στην οποία συμμετείχε η Τσατάνη. Η Τσατάνη όμως στη δικογραφία της, ενέταξε και την κυπριακή υπόθεση, πράγμα για το οποίο διώκεται πειθαρχικά και έτσι αθώωσε τον Βγενόπουλο για όλα.

Με βάση τα στοιχεία όμως που δημοσιεύονται στα parapolitika.gr η ανάκριση στην Κύπρο έχει πλήθος στοιχείων που δημιουργούν την πεποίθηση πως ο Ζολώτας, ο οποίος πήρε δάνειο 700 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή επί Βγενόπουλου, όχι μόνο γνώριζε τον Βγενόπουλο, αλλά είχε εταιρείες μαζί του και πιθανόν να λειτουργούσε ως αχυράνθρωπός του.

Συνεπώς η Τσατάνη είτε παρέβλεψε τα στοιχεία αυτά, είτε λειτούργησε χωρίς στοιχεία σε μια υπόθεση που ανέλαβε παράνομα, ακριβώς για να την αρχειοθετήσει λέγοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, η εισαγγελέας Τσατάνη δεν πρέπει να ελεγχθεί μόνο πειθαρχικά αλλά και ποινικά.

Ο χειρισμός της υπόθεσης Βγενόπουλου από το συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ ελληνικής και κυπριακής Δικαιοσύνης. Οι Νομικές Υπηρεσίες της Κύπρου και η Γενική Εισαγγελία, δεν αντιμετωπίζουν το θέμα ως συμπεριφορά κάποιας Εισαγγελέως, αλλά ως προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από την ελληνική Δικαιοσύνη. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου, «εμείς δεν ξέρουμε την Τσατάνη αλλά την ελληνική Δικαιοσύνη. Αν αυτή είναι η αιτία όσων γίνονται, τότε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρέπει να το ξεκαθαρίσει και να ξανανοίξει την υπόθεση για να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Μόνο έτσι παύουν να υπάρχουν σκιές».

H «υπόθεση Ζολώτα» για την οποία τα parapolitika.gr παραθέτουν την έκθεση της Κυπριακής Αστυνομίας που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2015, δεν αποκαλύπτει μόνο τη σχέση Ζολώτα – Βγενόπουλου, αλλά αποτελεί και νέο στοιχείο για την υπόθεση των δανείων που αρχειοθέτησε η Τσατάνη. Φαίνεται ξεκάθαρα, πως ο Βγενόπουλος είχε επιχειρηματική σχέση με επιχειρηματίες τους οποίους δανειοδοτούσε με όρους που είναι υπό έρευνα. Έτσι Βγενόπουλος, Φράγκου, Ζολώτας και πολλοί ακόμη ήταν μέτοχοι στην εταιρεία IRF, η οποία πήρε δάνειο 270 εκατομμυρίων από τη Λαϊκή. Στην έγκριση αυτών των δανείων σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2009, συμμετείχε ο ίδιος ο Βγενόπουλος ο οποίος είναι ταυτόχρονα και δανειοδοτούμενος.

Είναι εντυπωσιακό επίσης, πως πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία στην έκθεση της Κυπριακής Αστυνομίας, προκύπτουν από ελληνικά ντοκουμέντα και μάλιστα από επίσημες αποφάσεις της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και συγκεκριμένα δύο εκθέσεις (με αριθμό πρωτοκόλλου 4750 και 4230) από τις οποίες φαίνεται η επιχειρηματική σχέση του Βγενόπουλου με τον Ζολώτα αλλά και άλλους δανειοδοτημένους. Δηλαδή το γεγονός πως έδινε δάνεια σε συνεταίρους του με όρους που στις εκθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου περιγράφονται ως μη συμβατές με την τραπεζική τακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκθέσεις αυτές περιέχονται και στην ελληνική δικογραφία, αλλά η εισαγγελέας Τσατάνη προφανώς τις παρέβλεψε.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…