Newsroom

Newsroom

Η Τουρκία κατέσχεσε υλικό της DW επειδή δεν της άρεσε

Τη μετάδοση συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός Ακίφ Κίλιτς στη Deustche Welle, παρεμπόδισε το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, προχωρώντας σε κατάσχεση του τηλεοπτικού υλικού, όπως καταγγέλλει ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός.

57cf1cd71dc524164e8b457e

Σύμφωνα με τη DW, σχεδόν άμεσα μετά από την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής συνέντευξης του Τούρκου υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού Ακίφ Κίλιτς προς τον δημοσιογράφο Μισέλ Φρίντμαν και την εκπομπή Conflict Zone, το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο προχώρησε σε κατάσχεση του υλικού που είχε βιντεοσκοπηθεί.

Η συνέντευξη βιντεοσκοπήθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού στην Άγκυρα. Το υπουργείο είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τα θέματα που επρόκειτο να τεθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο παρουσιαστής Μισέλ Φρίντμαν έθεσε ερωτήσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο, τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις που ακολούθησαν, ζητήματα που αφορούν τον Τύπο στην Τουρκία όπως και τη θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία. Επιπλέον ο υπουργός κλήθηκε να εξηγήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ορισμένες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, ο υπουργός αποχαιρέτισε τον κ. Φρίντμαν και βγήκε από την αίθουσα. Όπως υποστηρίζει η DW, αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δεν επρόκειτο να επιτραπεί η μετάδοση της συνέντευξης. Όταν ο κ. Φρίντμαν και οι συνεργάτες του διαμαρτυρήθηκαν, υπάλληλοι του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού προχώρησαν σε κατάσχεση του τηλεοπτικού υλικού, τονίζοντας ότι η ομάδα της DW δεν επρόκειτο να φύγει από το υπουργείο με το συγκεκριμένο βίντεο.

Η απάντηση του γενικού διευθυντή της DW

Ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ καταδίκασε το γεγονός: «Αποτελεί μια νέα κραυγαλέα παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ισοδυναμεί στην ουσία με εξαναγκασμό εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Είναι κάτι που δεν έχει πλέον σχέση ούτε με κράτος δικαίου ούτε με δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να συναινεί σε μια συνέντευξη και μετά να αποτρέπει τη μετάδοσή της με τέτοιο τρόπο, επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις. Καλούμε την τουρκική πλευρά να παραδώσει άμεσα το τηλεοπτικό μας υλικό. Επιπλέον εξετάζουμε και νομικά μέτρα».

Η DW διαμαρτυρήθηκε άμεσα για το περιστατικό στο τουρκικό υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, όπως και στην Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφόρησης της Τουρκίας, και ζήτησε την επιστροφή του υλικού. Η διορία που τέθηκε μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης αγνοήθηκε από τις τουρκικές αρχές. Σε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης, η DW ζήτησε επανειλημμένα και επίμονα την επιστροφή του υλικού. Η απάντηση παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή το υπουργείο δεν συμφωνεί με τη μετάδοση της συνέντευξης, καταλήγει το δημοσίευμα της DW.