H ταινία της εβδομάδας: Το νέο ερωτικό θρίλερ του δημιουργού του «Old boy»

Χιτσκοκικές αναφορές και ερωτικά συμπλέγματα κυριαρχούν στην «Απόφαση φυγής», το νέο αστυνομικό θρίλερ του νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-γουκ, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες.

ld boy

Απόφαση φυγής (Decision to live) (***1/2)

Ερωτικό δράμα νοτιοκορεατικής παραγωγής 2022 (138)

Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ Πρωταγωνιστούν: Παρκ Χάε-Ιλ, Τανγκ Γουέι, Γκο Κιούνγκ-Πιο

Παντρεμένος αστυνομικός ντετέκτιβ αναλαμβάνει την σκοτεινή υπόθεση θανάτου ενός ευκατάστατου μεσήλικα. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για δολοφονία με τις υποψίες να πέφτουν πάνω στην νεαρή χήρα, αλλά ο αστυνομικός αρχίζει να έχει εμμονή μαζί της.

Έξι χρόνια μετά από την εντυπωσιακή «Υπηρέτρια» ακόμη μια ντελικάτη και ατμοσφαιρική μελέτη πάνω στο θέα της ερωτικής εμμονής από τον νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-γουκ, με ευρηματικές αναφορές στο σινεμά κορυφαίων κινηματογραφιστών (η στυλιστική μεγαλοπρέπεια του Γουόνγκ Καρ Γουάι συναντά την χιτσκοκική ψυχολογική ανάλυση χαρακτήρων) που οδήγησε το φιλμ στο σκηνοθετικό θρίαμβο των Κανών. Μακριά από εύκολες κατηγοριοποιήσεις ή προβλέψιμα μοτίβα, η «Απόφαση φυγής» μετατρέπεται σε ένα χωνευτήρι ειδών όπου το συναρπαστικό μοντάζ (άλλοτε κοφτό, αγωνιώδες κι ανήσυχο και άλλοτε σαν ποιητικό εργαλείο που συλλαμβάνει την μαγεία της στιγμής: δείτε την σκηνή που η ηρωίδα «βάζει» για ύπνο τον αστυνομικό διώκτη της ο οποίος πάσχει από αϋπνίες) υπογραμμίζει το αδιέξοδο μιας εναλλακτικής, αντισυμβατικής ερωτικής ιστορίας που συγκινεί, τρομάζει, θαμπώνει. Είναι επίτευγμα για ένα σκηνοθέτη να μπορέσει να φτάσει σε τέτοια απρόσμενα επίπεδα ανθρωπιάς και τρυφερότητας μια τυπική – και προσχηματική ως ένα βαθμό- αστυνομική πλοκή. Φυσικά και το ερωτικό απωθημένο παραμένει στο επίκεντρο του σεναρίου αλλά ο δεξιοτέχνης δημιουργός του «Old boy» προβαίνει σε δύο-τρεις ακόμη γόνιμες παρατηρήσεις γύρω από το τέλμα της συζυγικής ζωής, το βασανιστήριο της αβεβαιότητας (οι άλυτες αστυνομικές υποθέσεις που στοιχειώνουν τον ήρωα) και την υπαρξιακή αναζήτηση του πραγματικού εαυτού μας, που σε τελικά ανάλυση βρίσκεται τόσο, μα τόσο μακριά, από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας.

Για την Κιάρα (A Chiara) (***)

Δράμα διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (121)

Σκηνοθεσία: Χονάς Καρπινιάνο Πρωταγωνιστούν: Σουάμι Ροτόλο, Κλαούντιο Ροτόλο, Γκρέτσια Ροτόλο, Καρμέλα Φούμο

Η οικογένεια Γκουεράσιο γιορτάζει τα 18α γενέθλια της Καρμέλα, της μεγαλύτερης κόρης. Όλα κυλούν ευχάριστα στη γιορτή αλλά την επόμενη μέρα ο πατέρας εξαφανίζεται. Η αδελφή της εορτάζουσας, η 15χρονη Κιάρα προσπαθεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον πατέρα της.

Ολοκλήρωση της τριλογίας για την Καλαβρία («Mediterranea» και «A Ciambra») από τον ικανότατο Καρπινιάνο που χρησιμοποιεί όρους νεορεαλισμού, ώστε να αφηγηθεί μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης και γυναικείας χειραφέτησης. Συνάμα  ο σκηνοθέτης οδηγείται σε ένα καίριο και δηκτικό σχόλιο όχι μόνο για τους μηχανισμούς αλλά και, κυρίως, την επίδραση του οργανωμένου εγκλήματος στα νεότερα μέλη των οικογενειών των μαφιόζων. Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες το 2021.

Black Adam (**)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2022 (124)

Σκηνοθεσία: Ζομ Κολέτ-Σέρα Πρωταγωνιστούν: Ντουέιν Τζόνσον, Πιρς Μπρόσναν, Αλντις Χοτζ, Νόα Σεντινέο, Βαιόλα Ντέιβις

Πριν από 5.000 χρόνια, στο αρχαίο Κάντακ, ένας σκλάβος επαναστατεί κατά του δυνάστη βασιλιά και οι θεοί του χαρίζουν θεϊκές δυνάμεις. Όταν όμως τις χρησιμοποιεί για να πάρει εκδίκηση, οι θεοί τον καταδικάζουν σε αιώνια φυλάκιση. Στο σύγχρονο Κάντακ κάποιοι εντοπίζουν την κρύπτη της φυλακής του και τον απελευθερώνουν.

Τυπική, αν και διστακτική, κομιξάδικη γραφή, με τίγκα στα ειδικά εφέ θέαμα, δράση στο μάξιμουμ και διακριτικές κωμικές πινελιές από τον ισπανό Σέρα («The orphan») που έχει αναλάβει κρίσιμη αποστολή καθώς ο νέος αντιήρωας της dc προορίζεται ως ισότιμο στέλεχος της ομάδας του Σούπερμαν, του Μπάτμαν και του Άκουαμαν. Δύσκολα θα τα καταφέρει παρότι η πληθωρική παρουσία του Τζόνσον πείθει ως σκοτεινός ήρωας με υπεράνθρωπες δυνάμεις. Το τελικό λόγο πάντως θα έχει το κοινό και η εμπορική καριέρα του φιλμ, ενώ το σενάριο αφήνει ελεύθερο πεδίο όχι μόνο για ένα δεύτερο μέρος αλλά και για τη γέννηση μιας νέας σειράς spin off.

ΕΟ (***)

Δράμα ιταλοπολωνικής συμπαραγωγής 2022 (89)

Σκηνοθεσία: Γέρζι Σκολιμόφσκι Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Ντζριμάλσκα, Λορέντζο Ζούρζολο, Ματέους Κοζιούκεβιτς, Ιζαμπέλ Ιπέρ

Ένας ανυπεράσπιστος γαϊδαράκος περιδιαβαίνει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και στο δρόμο του συναντά κάθε καρυδιάς καρύδι: ανθρώπους που του συμπεριφέρονται με πραγματική αγάπη αλλά και άθλια ανθρωπίδια που τον βασανίζουν χωρίς έλεος.

Είναι συγκινητική σχεδόν η πρόθεση του Γέρζι Σκολιμόφσκι να τιμήσει ένα σπουδαίο δημιουργό σαν τον Ρομπέρ Μπρεσόν και το αριστούργημα του το «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ». Με την αεικίνητη κάμερα να ακολουθεί κατά πόδας τον τετράποδο πρωταγωνιστή, ο πολωνός σκηνοθέτης επιστρατεύει την φόρμουλα του φιξιόν (μικρές ανθρώπινες ιστορίες συνθέτουν το παζλ της ζωής του γαϊδαράκου) ντοκιμαντέρ ενώ κάποια ποιητικά ενσταντανέ εκτονώνουν την δραματική ένταση που πλακώνει την ταινία. Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κανών 2022.

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…