H ταινία της εβδομάδας: Αργεντίνικη μαύρη κωμωδία

Μπορεί τα φλας της επικαιρότητας να στραφούν πάνω από το «Spencer» αλλά η καλύτερη ταινία της εβδομάδας μας έρχεται από…

αργεντινη μαυρη κωμωδια

Μπορεί τα φλας της επικαιρότητας να στραφούν πάνω από το «Spencer» αλλά η καλύτερη ταινία της εβδομάδας μας έρχεται από την Αργεντινή.

Το κόλπο της νυφίτσας (The Weasel’s Tale) (***)

Μαύρη κωμωδία συμπαραγωγής Αργεντινής, Ισπανίας 2019 (129′)

Σε πολυτελή, απομονωμένη στην εξοχή, βίλα όπου συγκατοικούν τέσσερις ηλικιωμένοι πρώην αστέρες του σινεμά καταφτάνει ένα νεαρό ζευγάρι απατεώνων με αρπακτικές διαθέσεις.

Ο Τενόρος  (Tenor) (**) 

Κοινωνική γαλλικής παραγωγής 2022 (100)

Σκηνοθεσία: Κλοντ Ζιντί Τζούνιορ Πρωταγωνιστούν: Μοχάμεντ Μπελκίρ, Μισέλ Λαρόκ, Γκιγιόμ Ντουέσμ

Νεαρός ράπερ από τα προάστια του Παρισιού που εργάζεται ως κούριερ, βρίσκεται τυχαία στην όπερα και τραβά την προσοχή μιας έμπειρης καθηγήτριας φωνητικής.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη η δραματική κομεντί του Κλοντ Ζιντί Τζούνιορ έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες γύρω από την επιθυμία του ήρωα όχι μόνο να βρει την θέση του σε ένα τοπίο αδυσώπητου ανταγωνισμού (ο λαμπερός μικρόκοσμος της όπερας δεν έχει και πολλές διαφορές από τα βρώμικα, υπόγεια στέκια των ράπερ) αλλά και να βρει την λυτρωτική απελευθέρωση μέσω του τραγουδιού. Θετική η παρουσία του Μοχάμεντ Μπελκίρ και υποδειγματική η Μισέλ Λαρόκ σε ένα ρόλο παιχνιδάκι για εκείνη, ως μπλαζέ αλλά και ακριβοδίκαιη καθηγήτρια της όπερας.

Spencer (**)

Βιογραφική διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (117)

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Τίμοθι Σπολ, Τζακ Φάρθινγκ, Σον Χάρις

Καθώς ετοιμάζονται να εορταστούν τα Χριστούγεννα στη εξοχική οικία της Βασίλισσας στο Σάντρινγκχαμ, η εύθραυστη πριγκίπισσα Νταϊάνα που βλέπει πως ο γάμος της με τον Κάρολο έχει σβήσει οριστικά, αποφασίζει να πάρει την ζωή της στα χέρια της.

Ο χιλιανός Πάμπλο Λαραΐν («Έμα», «Jackie») σκιτσάρει το πορτρέτο της πριγκίπισσας Νταϊάνας αναζητώντας την γυναίκα που κρύβεται πίσω από το μύθο και το σύμβολο της ποπ κουλτούρας. Μια άκρως στυλιζαρισμένη και εντέλει ανούσια βιογραφία που ενστερνίζεται τη λογική ενός βραδύκαυστου δράματος χωρίς ψυχή που αποκτά μορφή και νόημα από την εσωτερική και υποψήφια για όσκαρ ερμηνεία της Στιούαρτ.

Ο αήττητος (Prizefighter: The Life of Jem Belcher) (**)

Βιογραφική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (120)

Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Γκρέιαμ Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Ματ Χούκινγκς, Ρέι Γουίνστον, Μάρτον Τσόκας, Τζόντι Μέι

Η άγνωστη και πραγματική ιστορία του Τζεμ Μπέλτσερ, ενός χαρισματικού μποξέρ από το Μπρίστολ που κατάφερε στις αρχές του 19ου αιώνα να γίνει πρωταθλητής πυγμαχίας στην Αγγλία μόλις στα 20 του χρόνια.

Ο αυστραλός Ντάνιελ Γκρέιαμ («The grand duke of Corsica») αφηγείται με απόλυτα προβλέψιμη γραφή την άνοδο και την πτώση του νεαρότερου (μέχρι και σήμερα) πρωταθλητή Αγγλίας στην πυγμαχία. Πέρα από το προσχηματικό δράμα του ήρωα που ξεπερνά κάθε εμπόδιο μέχρι να φτάσει στην κορυφή, το σενάριο επιχειρεί να δώσει με πιασάρικο τρόπο την ιστορική αλλαγή ενός αθλήματος που από την χείριστη φήμη ενός βίαιου παιχνιδιού για τους παρίες μεταμορφώνεται σε αγαπημένο σπορ για τους ευγενείς.

Υγρή γη (El Lodo) (*1/2)

Δραματική ισπανικής παραγωγής 2022 (111)

Σκηνοθεσία: Ινιάκι Σάντσεθ Αριέτα Πρωταγωνιστούν: Ραούλ Αρεβάλο, Παθ Βέγκα

Διακεκριμένος βιολόγος που επιστρέφει μετά από μακρόχρονη απουσία στην γενέτειρα του, προσπαθεί μάταια να πείσει τους ντόπιους να σταματήσουν τις παράνομες πρακτικές που απειλούν με ξηρασία την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα της περιοχής.

Μια ακραία και κάπως χοντροκομμένη προβολή της φόρμας του φιλμ καταγγελίας δυσχεραίνει κάπως το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μιας ταινίας που θέλει να φέρει σε ισορροπία το προσωπικό δράμα του ήρωα με τους μηχανισμούς του περιβαλλοντικού θρίλερ. Επιπλέον το προβληματικό σενάριο βγαίνει εκτός τροχιάς όταν στο κάδρο προστίθεται και ένα συλλογικό μυστικό που έχει να κάνει με την «εξαφάνιση» του προηγούμενου βιολόγου. Τα γυρίσματα έγιναν στη λιμνοθάλασσα της Albufera, κοντά στην Βαλένθια, που άλλαξε όνομα για τις ανάγκες της ταινίας.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή