Newsroom

Newsroom

"Η Συχνότητα της κρίσης" – Το road movie των Radiosol χρειάζεται τη βοήθειά μας (video)

Οι RadioSol είναι μια 4μελής balkan-ska/reggae μπάντα από το Μεταξουργείο της Αθήνας που αναδύθηκε μέσα από το νεφελώδες τοπίο της Ελλάδας της κρίσης.

5a256d031dc52403428b4578

“Η συχνότητα της κρίσης” είναι ένα road trip που οι ίδιοι οι RADIOSOL γύρισαν, στη σημερινή μουσική και όχι μόνο πραγματικότητα.  

Όπως οι ίδιοι εξηγούν, από το 2010, μέσα από την καθημερινή ζωή τους, τις περιοδείες, τις πρόβες, τις συναυλίες, τα σκηνικά που βίωναν, τους ώθησαν να “τραβάνε” πλάνα ασταμάτητα χωρίς να ξέρουν ακριβώς το λόγο, αλλά ούτε και πως θα τα χρησιμοποιήσουν. Απλά ένιωθαν πως αυτές οι εμπειρίες είχαν μια ξεχωριστή σημασία και έπρεπε να καταγραφούν.

Στην πορεία, όλες αυτές οι εικόνες άρχισαν να χρωματίζονται από τα σημεία των καιρών μας. Οικονομική ύφεση, πολιτική διαφθορά, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, άνθρωποι πρόσφυγες, συσσίτια και άνοδος του φασισμού. Μέσα σε αυτό το τοπίο οι Radiosol ενώθηκαν με ανθρώπους, συλλογικότητες, καλλιτέχνες σε μια δύσκολη προσπάθεια να δείξουν πως το σημαντικότερο πράγμα δεν έχει χαθεί ακόμα: ο φόβος είναι ισχυρός, αλλά η ελπίδα ισχυρότερη.

Το koutipandoras.gr μίλησε με τους RADIOSOL οι οποίοι μας έδωσαν λεπτομέρειες για το ντοκιμαντερίστικο road movie τους αλλά και πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα την ολοκλήρωση του, μέσω της καμπάνιας τους στο indiegogo.

Τι είναι οι Radiosol;

Είναι μια balkan ska/reggae μπάντα από το Μεταξουργείο που στήνει γεννήτρια, καρφώνει τα βύσματα στους ενισχυτές και ξεκινάει ένα πολύωρο ζωντανό πάρτι. Είναι ένα αυθόρμητο και ειλικρινές μουσικό μανιφέστο των καταστάσεων που βιώνουμε. Ξεκινήσαμε το 2011 με το ομώνυμο άλμπουμ “RadioSol”, το 2014 κυκλοφορήσαμε τα “μωβ λινκς” και στην αρχή της χρονιάς ηχογραφήσαμε ζωντανά τη “διατάραξη κοινής ησυχίας ξανά, ξανά & ξανά”. Αυτές τις μουσικές τις δίνουμε στο διαδίκτυο ελεύθερα ή και στο www.radiosol.gr

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το road movie, το ντοκιμαντέρ γενικότερα;

Ζούμε τη μουσική στην κρίση και την κρίση στη μουσική.

Μπαίνεις σε ένα αυτοκίνητο, καράβι, τρένο, καΐκι, λεωφορείο ή πας και με τα πόδια κουβαλώντας όλο τον ηχητικό εξοπλισμό για να παίξεις μουσική σε μια συναυλία που έχεις στήσει εξ’ ολοκλήρου εσύ: αφίσες, διαφήμιση, μπάτζετ και διοργάνωση. Όλα αυτά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο αντικατοπτρισμός της κρίσης που βιώνει ο καθένας μας στην καθημερινότητά, στη δουλειά, στις προσωπικές του στιγμές. Εμείς το βιώνουμε πάνω στη συνιστώσα της κρίσης που μας αντιστοιχεί, τη μουσική. Βλέποντας και άλλα μουσικά ντοκιμαντέρ διαπιστώσαμε πως αυτά που περνάμε έχουν μεγάλη απόκλιση από τη γυαλάδα, την ποίηση και το glam των καλλιτεχνών που όλοι αγαπήσαμε.

Πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο πρέπει να καταγραφεί.

Ποια είναι η “συχνότητα της κρίσης”;

Είναι η ακτινογραφία της κρίσης μέσα από την οπτική γωνία της βάσης. Δεν είναι η βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από αυτή, θρέφεται και προβάλλεται, εμφανίζοντας την ως ένα νέο trend. Η συχνότητα της κρίσης είναι η φωνή των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σε ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών δομών που έχει οργανωθεί από τα κάτω τα τελευταία 7 χρόνια. Εμείς ζούμε και αναπνέουμε μέσα σε αυτή την πραγματικότητα και οι μουσικές μας για αυτό μιλάνε.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια crowdfunding με σκοπό να βρούμε τους πόρους για να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα. Σκοπός μας είναι να εκπέμψουμε αυτή την εικόνα με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο έχοντας με τελικό προορισμό κάποια φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ή ταινιών μεγάλου μήκους. Μέσα στο Δεκέμβρη έχουμε προγραμματίσει δύο κεντρικές συναυλίες για την οικονομική ενίσχυση της “συχνότητας της κρίσης”:

· Πέμπτη 7/12 στο Communitism, Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο

· Παρασκευή 22/12, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Οι συναυλίες είναι με ελεύθερη είσοδο, έξοδο… όχι και τόσο!


«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί