H συγκλονιστική απολογία του Nίκου Μπελογιάννη στην ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (video)

Την Κυριακή 30 Μαρτίου του 1952 εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία» διά τουφεκισμού. Και οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο ως «κατάσκοποι».

5abe46771dc524a5338b45c5

Το πρωτοφανές είναι ότι η εκτέλεσή τους έγινε ημέρα Κυριακή, μια ημέρα κατά την οποία οι εκτελέσεις δε συνέβαιναν, ούτε τα χρόνια της κατοχής, καθώς ούτε και με φώτα προβολέων, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

“Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο” είναι μια βιογραφική ταινία του 1980. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη δράση και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, δίνοντας έμφαση στη συγκλονιστική απολογία του στο δικαστήριο που έστησε η μετεμφυλιακή κυβέρνηση Πλαστήρα, με την κατασκευασμένη κατηγορία της κατασκοπείας.

Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Νίκος Τζίμας, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, μαζί με τον τότε δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας, Πότη Παρασκευόπουλο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Φοίβος Γκικόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Καζάκος, Αντώνης Αντωνίου, Μάνος Κατράκης και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρέμβαση υπέρ του Μπελογιάννη είχαν κάνει -μεταξύ άλλων- 159 βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας, οι Πωλ Ελυάρ, Ζαν Κοκτώ, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Ναζίμ Χικμέτ, Πάμπλο Πικάσσο και Τσάρλι Τσάπλιν.

Παρέμβαση έκανε επίσης και ο τότε αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Σπυρίδων, αναφέροντας πως: «Έχω συγκλονιστεί από το ηθικό μεγαλείο του Μπελογιάννη. Το θεωρώ ανώτερο και από των πρώτων χριστιανών, γιατί ο Μπελογιάννης δεν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλουσα ζωή».

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε τη συγκλονιστική απολογία του Νίκου Μπελογιάννη όπως τον υποδύθηκε ο Φοίβος Γκικόπουλος:

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…