Η Ρωσία θα ανασυγκροτήσει τη Χορωδία του Κόκκινου Στρατού

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να ανασυγκροτήσει "'το ταχύτερο δυνατόν" τη Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, της οποίας περισσότερα από 60 μέλη σκοτώθηκαν στη συντριβή του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους TU-154 στη Μαύρη Θάλασσα νωρίς το πρωί της Κυριακής.

5862a4761dc52488238b4686

Το Ensemble Alexadrov, όπως είναι το άλλο όνομα του χορωδιακού και χορευτικού συγκροτήματος του ρωσικού στρατού, ένα σύμβολο της Ρωσίας, το οποίο επευφημείται στις περιοδείες του σε όλο τον κόσμο , ακόμη και στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, θρηνεί την απώλεια του ενός τρίτου των καλλιτεχνών του και του διευθυντή του.

“Θεωρώ αναγκαία τη διάθεση 70 διαμερισμάτων στο Ensemble Alexadrov ώστε να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε αυτό το σύνολο το συντομότερο δυνατό”, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ελπίζοντας να προσελκύσει ταλαντούχους στρατιωτικούς με μουσική παιδεία. “Πρέπει να διοργανώσουμε έναν διαγωνισμό και να επιλέξουμε τους καλύτερους προκειμένου να συνεχίσουν την ένδοξη παράδοση του Ensemble Alexadrov, του κύριου μουσικού συνόλου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων”.

Το Ensemble Alexadrov ιδρύθηκε το 1928 και σήμερα αποτελείται από περίπου 200 τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές.

Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 έργα, από φολκλορικά και τραγούδια που εξυμνούν τη Σοβιετική Ένωση έως θρησκευτική μουσική, όπως και τις μεγαλύτερες σύγχρονες διεθνείς επιτυχίες, που ερμηνεύουν σπουδαίες φωνές και που συνοδεύονται από εξαιρετικές χορογραφίες.

Ενα από τα ελάχιστα μουσικά σύνολα που φεύγουν σε περιοδεία στο εξωτερικό τη σοβιετική εποχή, το Ensemble Alexadrov έχει δώσει επίσης εκατοντάδες συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση, ηχογράφησε δεκάδες δίσκους και επιβλήθηκε ως αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις δημόσιες εορτές.

Στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι μουσικοί του δεν γνώριζαν ανάπαυλα, δίνοντας περισσότερες από 15.000 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες περιοχές και μέσα στα νοσοκομεία.

Το Ensemble Alexadrov διηύθυνε επί 18 χρόνια ο ιδρυτής του, ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, συνθέτης του ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια τη διεύθυνση ανέλαβε ο γιος του Μπόρις από το 1946 έως το 1987.

Ο σημερινός διευθυντής του, ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ήταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

“Ο Βαλέρι Χαλίλοφ είχε σπουδαία συνεισφορά στον σύγχρονο πολιτισμό ως διευθυντής ορχήστρας κι ως συνθέτης”, δήλωσε η Όλγα Γκολόντετς, αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πρακτορείο TASS μιλώντας για “ανεπανόρθωτη απώλεια”.

Σε ένδεξη τιμής, το ρωσικό κράτος θα δώσει το όνομα του Καλίλοφ σε ένα μουσικό σχολείο, γράφει ο ρωσικός Τύπος.

“Είναι τεράστια αδικία”, δήλωσε ο πιανίστας Ντενίς Ματσούεφ θρηνώντας τον θάνατο του “σπουδαίου μαέστρου” στο RIA Novosti. “Το σύνολο Alexadrov είναι μια καρτ-ποστάλ του ρωσικού πολιτισμού”.

“Εδώ και έναν και πλέον αιώνα, αυτές οι υπέροχες φωνές είναι ένα κόσμημα της Ρωσίας”, δήλωσε η Γαλλίδα Μιρέιγ Ματιέ που τραγουδά συχνά από το 1967 με το Ensemble Alexadrov, “συντετριμμένη από την τραγωδία που βύθισε στο πένθος τον κόσμο της μουσικής”.

Η ρωσική χορωδία που καταχειροκροτείται από το κοινό στις πολυάριθμες περιοδείες της σε περισσότερες από 70 χώρες, στην Ευρώπη όπως και στην Ασία, τιμήθηκε το 1935 με τη διάκριση της Τάξης της Κόκκινης Σημαίας, μιας από τις υψηλότερες σοβιετικές τιμές για την “εξαίρετη συνεισφορά της στον πολιτισμό”.

Το Ensemble Alexadrov έχει τραγουδήσει για τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην Τσετσενία.

“Πήγαινε στη Συρία με μια πολύ καλή αποστολή, μια αποστολή ειρήνης”, υπογράμμισε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτμι Μεντβέντεφ. “Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούμε αυτή την απώλεια”.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…