Η Ρωσία απελαύνει 23 Βρετανούς διπλωμάτες

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως 23 μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα είναι «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Ρωσία αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί τη ρωσική απάντηση στην απέλαση των 23 Ρώσων διπλωματών στον απόηχο της υπόθεσης της επίθεσης με χημικό όπλο εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, σε πόλη της νότιας Αγγλίας.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα στην περίπτωση που η Βρετανία προβεί σε περαιτέρω εχθρικά βήματα.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

Ο Βρετανός πρεσβευτής είχε κληθεί και την περασμένη Τρίτη να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε μετά την δηλητηρίαση στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροπαραλυτική ουσία.