Το ζήτημα της ανάλγητης και καταχρηστικής, τραπεζικής ομηρίας στην οποία βρέθηκαν το καλοκαίρι λύθηκε τελικά, με την στήριξη του πολιτικού κόσμου, μετά τις αντιδράσεις. Βέβαια, ζητήματα όπως η προτασία των εργαζομένων από ανάλογες τραπεζικές πρακτικές, η ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης αλλά και η πολύ περιορισμένη κάλυψη δυσάρεστων για τις τράπεζες ειδήσεων από τα ΜΜΕ, παραμένουν.
Η «Ελευθεροτυπία», μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας, σταμάτησε την έκδοσή της τον Δεκέμβριο του 2011. Η κήρυξη σε πτώχευση, μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες, έρχεται το 2014, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το 2020 ώστε οι εργαζόμενοι να προσδοκούν να λάβουν τελικά μέρος, το ένα τέταρτο συγκεκριμένα, των αποζημιώσεών τους.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο τράπεζες που διεκδικούν μερίδιο από την περιουσία της πτωχευμένης εταιρείας, Πειραιώς και Alpha Bank, επιχείρησαν να μπλοκάρουν την καταβολή των αποζημιώσεων στους 850 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που επρόκειτο να γίνει τον Ιούλιο. Παρά τις ρητές προβλέψεις του σχετικού νόμου περί προτεραιότητες των εργαζόμενων, που ίσχυε μέχρι το 2015 όταν άλλαξε από την κυβέρηση ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, οι τράπεζες κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής, αναίτια, ανάλγητα και καταχρηστικά όπως καταγγέλθηκε τότε, καθώς είχαν ηττηθεί ξεκάθαρα δικαστικά.
Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις, πρώτα με δημοσιεύματα, ανακοινώσεις των Ενώσεων Συντακτών και στη συνέχεια από κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) και έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, δόθηκε λύση στο ζήτημα. Η νέα διάταξη αναφέρει ρητά ότι ο παλιό καθεστώς που έδινε σε περίπτωση πτωχεύσεων προτεραιότητα στους εργαζόμενους, έναντι των τραπεζών, για όλες τις πτωχεύσεις που έγιναν πριν από τον Αύγουστο του 2015. Επίσης, προβλέπεται ότι θα γίνεται κανονικά η διανομή χρημάτων στους εργαζομένους, ανεξαρτήτως εάν π.χ. οι τράπεζες προχωρήσουν με τη σειρά τους σε ένδικα μέσα.
Αυτό ανάγκασε τελικά τις τράπεζες να σταματήσουν τα νομικά τερτίπια, με την ΕΣΗΕΑ να εκφράζει την ικανοποίησή της την Πέμπτη για τη θετική έκβαση της υπόθεσης και να δηλώνει ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό των απολυμένων της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» έως την πλήρη και προνομιακή εξόφληση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους.»
Ο πολύχρονος αγώνας των 850 πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» δικαιώθηκε. Βεβαίως, δεν έχουν εισπράξει ακόμα τα χρήματα που δικαιούνται για αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, εξαιτίας της στενοκεφαλιάς ορισμένων παραγόντων της πτώχευσης και γραφειοκρατικών εμποδίων. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, στις 30 Οκτωβρίου» δηλώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας», Γιώργος Καρελιάς και προσθέτει:
«Όπως είναι γνωστό ο αγώνας μας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και δύσκολος. Διότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανάλγητη στάση των Τραπεζών Alpha και Πειραιώς, οι οποίες έκαναν καταχρηστικές ανακοπές και μας εμπόδιζαν.
Ευτυχώς, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευσης, κατάλαβαν το ανέντιμο παιχνίδι των Τραπεζών και στάθηκαν στο πλευρό μας. Και όταν αυτές αρνήθηκαν πεισματικά να αποσύρουν τις ανακοπές τους, ψηφίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής , διάταξη νόμου, που έλυσε το πρόβλημά μας. Ετσι, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια, για να ικανοποιηθεί μια στοιχειώδης απαίτησή μας.»
Στη συνέχεια, ο κ.Καρελιάς στέκεται σε δύο, αλληλένδετες κατά την άποψή του, διαστάσεις του προβλήματος: «Πρώτον, μπορεί οι Τράπεζες στη δική μας περίπτωση να έπαθαν μεγάλο στραπάτσο, αλλά στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις δεν είναι έτσι. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε την υπόθεσή μας, να κάνουμε επαφές με την κυβέρνηση και τα κόμματα και η πίεσή μας απέδωσε. Άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Οι Τράπεζες έχουν ισχυρά νομικά επιτελεία και μπορούν να μπλοκάρουν διεκδικήσεις εργαζομένων, με διάφορα νομικά τερτίπια, ακόμα και όταν έχουν καταφανώς άδικο. Και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Δεύτερον, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Είναι απαράδεκτο εργαζόμενοι να περιμένουν δύο και τρία χρόνια την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης είτε επειδή κάποιος δικαστής είναι αργός είτε επειδή στη μέση αντικαταστάθηκε είτε για οποιονδήποτε λόγο. Με τέτοια δικαιοσύνη τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Πώς θα έρθουν, ας πούμε, οι πολυπόθητοι επενδυτές, όταν ξέρουν ότι η υπόθεσή τους μπορεί να μπλοκαριστεί για χρόνια στα δικαστήρια;» σημειώνει, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην περιορισμένη κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ και κυρίως τον συστημικό Τύπο.
H σιωπή πολλών ΜΜΕ άλλωστε είναι ενδεικτική της κατάστασης στον Τύπο. Μία υπόθεση με αποζημιώσεις 6 εκατ. ευρώ και με μία ιστορική εφημερίδα στο επίκεντρο, δεν απασχόλησε και πολύ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που πολλά από αυτά μάλιστα δεν δημοσίευαν ούτε τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ. Η τραπεζική διαφήμιση μάλλον αποδείχθηκε κρίσιμος παράγοντας, για ακόμα μία φορά. «Ένα ακόμα συμπέρασμα, που αφορά τον κλάδο μας, τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους: τα «μεγάλα» τηλεοπτικά κανάλια, οι(λεγόμενες) «μεγάλες» εφημερίδες και οι «μεγάλες» ιστοσελίδες μάς έθαψαν. Βλέπετε εξαρτώνται από τα διαφημιστικά πακέτα των τραπεζών. Τιμητική εξαίρεση, από τα κανάλια, η ΕΡΤ και το Action 24. Oπως και αρκετές ανεξάρτητες ιστοσελίδες και Blogs. Eυχαριστούμε περισσότερο τους πρώτους, τους νεκροθάφτες, διότι όλοι κατάλαβαν, για άλλη μια φορά, πόσο εξαρτημένοι είναι και τι είδους «ενημέρωση» κάνουν» σχολιάζει δηκτικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Πηγή: thepressproject.gr