Η πολυτάραχη διαδρομή τη ιδιωτικής τηλεόρασης παίρνει τέλος!

Από το πρώτο δελτίο του MEGA στα “διαπλεκόμενα” του Μητσοτάκη και τον νέο διαγωνισμό. Παίρνουν τέλος τα επιχείρηματα των καναλαρχών για περισσότερες άδειες, φίμωση.

5a59e77e1dc52468368b458f

Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες , όπως και για τα αίτια του ”ξαφνικού θανάτου” του MEGA, αλλά και τους υπεύθυνους που οδήγησαν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το αφήγημα ότι η κυβέρνηση θέλει να φιμώσει και να κλείσει τα κανάλια προφανώς και δεν ευσταθεί.

Ο νεος διαγωνισμός επιθυμεί βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, για να ξεδιαλύνει το τηλεοπτικό τοπίο από “διαπλεκόμενα συμφέροντα” που κρατεί από το 1989 μέχρι σήμερα και έχει χαρακτηριστεί από φράσεις όπως “νταβατζήδες” και “αρχιερείς της διαπλοκής”, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του παρελθόντος

Μάλιστα σε μια εύστοχη αναδρομή, της συμμετοχής της πολιτικής εξουσίας με την τηλεόραση, η Βίκυ Σαμαρά στο news247 εξηγεί ποιοι άνοιξαν τους ”Ασκούς του Αιόλου”, στην διαπλοκή στην τηλεόραση και συνεχίζουν να το κάνουν…οδηγώντας τα κανάλια σε κλείσιμο και χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο άρθρο της, με την κατάθεση έξι υποψηφιοτήτων για μία από τις επτά, όπως όρισε το ΕΣΡ τελικά, τηλεοπτικές άδειες, αλλά και με το Mega να οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο στο παρά πέντε της νέας διαδικασίας για τη ρύθμιση της τηλεοπτικής αγοράς, επιχειρείται για άλλη μία φορά να μπει τάξη, αυτή τη φορά οριστικά στο τηλεοπτικό τοπίο, μετά από 27 χρόνια.

Το σπόρο για τη δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης τον έβαλε η ΝΔ και προσωπικό ρόλο έπαιξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόσο στην κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη, όσο και ως πρωθυπουργός.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή του Mega, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δόθηκαν πλέον απευθείας ειδικές άδειες σε Mega, ANT1, Star, Seven X (νυν ΣΚΑΪ) του Γιώργου Μπατατούδη, New Channel του Φώτη Μανούση, Κανάλι 29 και άδειες τοπικής εμβέλειας σε TV 100, Μακεδονία TV, Telecity του Γιώργου Καρατζαφέρη και ΤΗΛΕΤΩΡΑ του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μάλιστα έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ύπαρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, ήταν όμως και αυτός που έβαλε στο πολιτικό λεξιλόγιο τους όρους “διαπλεκόμενα συμφέροντα” και “διαπλοκή”. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» (βλέπε Αλαφούζος) είχαν συνωμοτήσει εναντίον του, με όργανο τον Αντώνη Σαμαρά που αποχώρησε από τη ΝΔ και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Το 1985, η πρόταση της ΝΔ συμβάδιζε με το αίτημα για απελευθέρωση από τον κρατικό έλεγχο, δηλαδή τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο δεν ήταν -παραδόξως, αφου μιλάμε για ιδιωτικό τομέα- αντίθετη η ήταν αριστερά. Η ΝΔ μάλιστα οργάνωνε διαδηλώσεις υπέρ της “μη κρατικής τηλεόρασης” (όρος που προτιμάτο από τη λέξη “ιδιωτική”) και της απελευθέρωσης της κρατικής τηλεόρασης από τον κυβερνητικό έλεγχο και σε μία από αυτές εντοπίστηκε έγκαιρα βόμβα που αν είχε εκραγεί θα είχε τινάξει στον αέρα το Μητσοτάκη και πολλούς πολίτες.

Με το άρθρο τέσσερα του νόμου 1866/89 έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικής τηλεόρασης σε όσους είχαν εμπειρία και παράδοση στα ΜΜΕ.

Δηλαδή στους εκδότες: “ Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης”. Δόθηκε επίσης προσωρινή άδεια λειτουργίας σε δύο ιδιωτικά κανάλια, στο Mega και στη Νέα Τηλεόραση.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε, όχι γιατί ήταν αντίθετο σε αυτή καθεαυτή τη δημιουργία ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά γιατί κατηγορούσε τη ΝΔ πως ουσιαστικά δημιουργεί ένα φιλικό προς εκείνη σύστημα. Από το ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν ανησυχίες για υπερβολική συγκέντρωση δύναμης στα χέρια των καναλαρχών- εκδοτών.

Αν και το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια “τα βρήκε” με τα “νέα τζάκια” των καναλαρχών. Το μιντιακό και ιδίως το τηλεοπτικό τοπίο, που διαμορφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ ή για τους αντιπάλους “καθεστώς Σημίτη”. Τον τότε πρωθυπουργό είχε άλλωστε αποκαλέσει “αρχιερέα της διαπλοκής” ο Κώστας Καραμανλής, αν και ζήτησε στη συνέχεια συγνώμη.

Τελικώς, 27 χρόνια μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να σπάσει αυτό το πολιτικό φλερτ με τα κανάλια και να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο με το νόμο 4339, γνωστό και ως νόμος Παππά.

Όπως ήταν φυσικό, η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε μεθοδεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης, με αφορμή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, τον οποίο η ΝΔ αποκαλούσε “ο υπουργός καναλάρχης”. Ποιά η ΝΔ που έφερε ….την διαπλοκή στα ΜΜΕ επί κυβερνήσεως της.

Η κυβέρνηση όμως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο διαγωνισμό, για τις τηλεοπτικές άδειες. Και όχι άδικα…

Μετά την διαδικασία της αδειοδότησης να βρίσκεται σε εξέλιξη και με το Mega να απέχει, όλα είναι ανοιχτά ως προς το μέλλον τόσο του σταθμού , αλλά και γενικά του τηλεοπτικού τοπίου για να μπει τέλος στην ανομία. Μάλιστα σε χθεσινό ρεπορτάζ από το

documentonews.gr

, ο ίδιος  ο μεγαλομέτοχος του Mega απαιτούσε από το ΕΣΡ μια γραπτή γνωμοδότηση ότι το κανάλι θα εξαιρεθεί από τον νόμο που προβλέπει ότι όποιο κανάλι δεν καταθέσει αίτηση αδειοδότησης θα πρέπει να κλείσει τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αν μάλιστα ισχύουν οι πληροφορίες από σημερινό δημοσίευμα περί νέας μεθόδευσης για τηλεοπτικό κανάλι από επιχειρηματίες (σ.σ Μετά τον Παναθηναϊκό, απεμπλέκεται ΚΑΙ απ τον ΣΚΑΪ. Το σπουδαιότερο ; Κλείνει “ντηλ” για το κανάλι με τον…Μαρινάκη, σύμφωνα με το “Sport time”), και τον κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο και άλλοι εργαζόμενοι, τότε είναι επιτακτική ανάγκη για να προχωρήσει η αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο και να σταματήσει η ανομία της παλιάς διαπλοκής που ήθελε τους καναλάρχες να μη πληρώνουν, να απαλλάσσονται από φόρους και να μοιράζονται τα κέρδη από διαφημίσεις μόνοι τους!


Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…