Η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Και επίσημα πλέον ρίχτηκαν στο «κυνήγι» της αμερικανικής προεδρίας, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου. Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν το πρωί στις 06:00 τοπική ώρα, για τις προεδρικές εκλογές ενώ ακολουθούν και οι υπόλοιπες Πολιτείες.

5821fa191dc52497758b490b

Νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον με 352 εκλέκτορες, έναντι 186 του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ρισκάρουν να προβλέψουν οι Los Angeles Times. Μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Μετά από δυο προεδρικές θητείες του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα οι αμερικανοί πολίτες επιλέγουν ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα. Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης.

Σε μπελάδες μπήκε ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ καθώς από τον ενθουσιασμό του ανέβασε στο Twitter φωτογραφία της ψήφου του γράφοντας «φοβερή τιμή να ψηφίζω τον πατέρα μου». Ωστόσο, αρκετοί έσπευσαν να τον επικρίνουν καθώς είναι παράνομο να δημοσιοποιείς φωτογραφία της ψήφου σου εντός του εκλογικού κέντρου.

Ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ θα αποτελούσε τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα.

Η Μαλκόρα ανέφερε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι εγκαινίασε μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις, επιδιώκοντας στενότερη συνεργασία και αύξηση του εμπορίου, έπειτα από μια περίοδο έντασης.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής προειδοποίησε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να «σταματήσει» εάν επικρατήσει ο Τραμπ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ «μπορεί να έχουμε μεγάλες αλλαγές» στις διμερίς σχέσεις, παραδέχθηκε.

Δικαστής της Νεβάδα απέρριψε το αίτημα του Τραμπ για άμεση μήνυση σχετικά με τις ψήφους σε εκλογικό σταθμό του Λας Βέγκας. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είχε καταθέσει μήνυση καθώς έφορος κράτησε ανοιχτό κέντρο κατά ένα δίωρο πέραν του ωραρίου για να εξυπηρετήσει ψηφοφόρους.

Η «Charlotte Observer» μεταδίδει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτρονική ψήφο στη Βόρεια Καρολίνα. Οι υπεύθυνοι για την ψηφοφορία από πολλές κομητείες αναφέρουν ότι έχουν πρόβλημα στον έλεγχο των ψηφοφόρων και για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Βόρειας Καρολίνα υπεύθυνο για τις εκλογές ζήτησε να επιστρέψουν στην ψηφοφορία με χάρτινο ψηφοδέλτιο.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με το αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αφήνοντας υπόνοιες για πιθανές παρατυπίες. Σε συνέντευξή του στο FOX ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αναφορές για προβλήματα με μηχανές σε διάφορα εκλογικά κέντρα που μετατρέπουν την ψήφο υπέρ των Ρεπουμπλικανών σε ψήφο υπέρ των Δημοκρατικών.


Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τη Χίλαρι Κλίντον μπροστά με 46,8% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο 44,3%.

Όταν οι αναλυτές μιλούν για το προβάδισμα 2,5 εκατοστιαίων μονάδων των Δημοκρατικών, αναφέρονται στη διαφορά των δύο υποψηφίων για την προεδρία στις δημοσκοπήσεις κατά μέσον όρο.

Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, πιθανόν όμως είναι ανακριβής, καθώς οι μέσοι όροι που συνάγονται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα, τονίζει η Μόνα Τσάλαμπι, αναλύτρια της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν.

Οι πρόωρες ψήφοι

Πάνω από 41 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις—όχι όλες ασφαλώς—συμπεριλαμβάνουν ψηφοφόρους που άσκησαν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το Bloomberg χθες απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει. Η δημοσκόπηση αυτή κατέδειξε προβάδισμα της Κλίντον, με τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Υπάρχουν κι άλλες θετικές ενδείξεις για το στρατόπεδο της Κλίντον. Η συμμετοχή των ισπανόφωνων ψηφοφόρων εμφανίζεται αυξημένη σε κάθε πολιτεία για την οποία είναι διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την πρόωρη ψηφοφορία. Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι ισπανόφωνοι απαντούσαν στις δημοσκοπήσεις πως θα πάνε να ψηφίσουν, όσο οι εβδομάδες περνούσαν. Καθώς τα τρία τέταρτα των ισπανόφωνων Αμερικανών λένε ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον, αυτή μάλλον είναι άσχημη εξέλιξη για τους Ρεπουμπλικάνους.

Όμως είναι πολύ πιο πολύπλοκο να εκτιμηθεί το πώς ή το κατά πόσον η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων στην εκ των προτέρων ψηφοφορία θα αντισταθμίσει τη μείωση της συμμετοχής των Αφροαμερικανών 18-29 ετών σε αυτή τη φάση της ψηφοφορίας. Είναι επίσης πιθανό η συμπεριφορά των εκλογέων να εμφανίσει διαφοροποιήσεις. Μπορεί για παράδειγμα οι υποστηρικτές του Τραμπ να τείνουν στο να πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών και όχι να ψηφίσουν πρόωρα.

Στη Νεβάδα, όπου οι δημοσκοπήσεις υποδείκνυαν πως ο Τραμπ είχε προβάδισμα 1,5 εκατοστιαίας μονάδας, η πρόωρη ψηφοφορία υπεδείκνυε ότι αντιθέτως, θα μπορούσε να κερδίσει η Κλίντον. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει. Το 42% εξ αυτών είναι Δημοκρατικοί και το 36% Ρεπουμπλικάνοι.

Για να επικρατήσει στη Νεβάδα, ο Τραμπ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους ανεξάρτητων, δηλαδή να αντιστρέψει την τάση που είχε καταγραφεί τόσο το 2008, όσο και το 2012. Αυτό δεν αποκλείεται. Αλλά ίσως ο Τραμπ να το έχει ήδη ξεγράψει: καθώς στην πολιτεία θα κριθούν μόνο έξι εκλέκτορες, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

Περισσότερες ψήφοι δεν σημαίνουν νίκη

Ιστορικά, η λαϊκή ψήφος (τα αποτελέσματα με βάση την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων) δεν μεταφράζεται στο πραγματικό αποτέλεσμα (τα αποτελέσματα όσον αφορά τις 538 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος). Τέσσερις φορές—πιο πρόσφατα το 2000, στην αναμέτρηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους με τον Αλ Γκορ—ο νικητής των εκλογών εξασφάλισε μεν τους περισσότερους εκλέκτορες, αλλά όχι τις περισσότερες ψήφους.

Προφανώς αυτό έχει τη σημασία του. Ακόμη κι αν η Κλίντον εξασφαλίσει το 47% των ψήφων, δεν θα εξασφαλίσει το 47% των εκλεκτόρων. Το ποσοστό της στο εκλεκτορικό σώμα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκλεκτόρων που αναδεικνύει κάθε πολιτεία. Στο Μέριλαντ για παράδειγμα, φέρεται να συγκεντρώνει 63%, ενώ στο Άινταχο, περίπου 23%.

Κατά συνέπεια κάθε προσδιορισμός των «κρίσιμων» μαχών ανά πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψη δύο παράγοντες: ποια είναι η διαφορά, πόσοι εκλέκτορες αναδεικνύονται σε αυτή. Αν τα κριτήρια είναι 1) μια διαφορά έξι μονάδων ή μικρότερη και 2) η πολιτεία να αναδεικνύει 10 μέλη του εκλεκτορικού σώματος ή περισσότερα, οι κρίσιμες πολιτείες είναι οι ακόλουθες: η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Μίσιγκαν, η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα, η Βιρτζίνια, η Αριζόνα, το Ουισκόνσιν και η Μινεσότα.

Βάσει των στοιχείων από την πρόωρη ψηφοφορία και του δεδομένου ότι ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους είναι ισπανόφωνος, στη Φλόριντα διαφαίνεται πιθανή μια νίκη της Κλίντον. Η επικράτησή της εκεί θα είναι σημαντική, καθώς η πολιτεία αναδεικνύει 29 εκλέκτορες, αλλά μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετή. Ακόμα κι αν η Κλίντον προσθέσει τη Φλόριντα στις πολιτείες όπου η νίκη της θεωρείται σίγουρη, το άθροισμα φθάνει μόλις στους 216 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται για να επικρατήσει.

Το ποσοστό σφάλματος

Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι επίσης κρίσιμο. Συνήθως, όταν δημοσιεύεται μια δημοσκόπηση, στα ψιλά γράμματα βρίσκεται μια γραμμή που λέει κάτι σαν «ποσοστό σφάλματος ±3,5%», κάτι που σημαίνει για παράδειγμα ότι το πραγματικό ποσοστό της Κλίντον μπορεί να είναι 50,3% ή 43,3% στο καλύτερο και το χειρότερο σενάριο γι’ αυτήν.

Με δεδομένο το ότι οι δύο υποψήφιοι έχουν τόσο μικρή διαφορά, αυτό το ποσοστό σφάλματος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν το ποσοστό σφάλματος ευνοεί συστηματικά τον υποψήφιο που προηγείται ή αυτόν που έρχεται δεύτερος, αυτό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου, η Gallup, το 2012 είχε υπερτιμήσει το ποσοστό του Μπαράκ Ομπάμα κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες. Το 2008, αντιθέτως, το είχε υποτιμήσει κατά δύο μονάδες.

Ο μέσος όρος συνάγεται με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θεωρούνται αξιόπιστες και διενεργούνται σε παρόμοια χρονικά διαστήματα. Σπανίως λαμβάνεται υπόψη το πόσο αξιόπιστες έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν οι εταιρείες που διεξήγαγαν τις έρευνες ή το εάν οι δημοσκόποι συμπεριέλαβαν στα δείγματά τους μειονοτικές ομάδες σε επαρκή βαθμό.

Είναι ενδεικτικό το ότι ενώ κατά το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News η Κλίντον προηγείται με επτά εκατοστιαίες μονάδες, κατά την εφημερίδα Los Angeles Times προηγείται ο Τραμπ κατά πέντε μονάδες. Ωστόσο, κάτι ακόμη ενθαρρυντικό για την πρώην υπουργό Εξωτερικών είναι το ότι οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων που θεωρούνται αξιόπιστες καταγράφουν δικό της προβάδισμα.

Είναι ασυνήθιστο να καταγράφονται τόσο μεγάλες διαφοροποιήσεις στις δημοσκοπήσεις τόσο κοντά στις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά αυτές ασφαλώς είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένες εκλογές.

Τις επόμενες ώρες θα αναδειχθεί πάντως νικητής εκτός απροόπτου—εκτός δηλαδή του αρκετά απίθανου σεναρίου της ισοπαλίας στο εκλεκτορικό σώμα (269-269) ή της ανακαταμέτρησης, οπότε η αναμονή θα παραταθεί.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είχε περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters. Οι πιθανότητες νίκης της ήταν περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Τραμπ σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείτο του Τραμπ με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Τραμπ, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση. Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Θεωρείται πάντως ότι αν ο Τραμπ ηττηθεί στη Φλόριντα ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη κάπου αλλού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους το 2000 απέναντι στον Αλ Γκορ, ο οποίος έλαβε περισσότερες ψήφους στο σύνολο έχασε όμως σε αριθμό εκλεκτόρων. Έχει σημασία ότι ακόμη κι αν κάποιος από τους δύο επικρατήσει σε μια πολιτεία για μία μόνο ψήφο, παίρνει όλους τους εκλέκτορες της περιοχής. Ως εκ τούτου ορισμένες πολιτείες, όπως οι παραπάνω, παίζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση καθοριστικό ρόλο.

Πώς λειτουργεί το σύστημα των εκλεκτόρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά. Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται συνολικά 270 εκλέκτορες.

Οι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο, ανανεώνουν το 1/3 της Γερουσίας (σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 54 έναντι 46) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμερα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (247 έναντι 188). Σε 12 πολιτείες θα εκλεγούν επίσης κυβερνήτες ή και τοπικές αρχές ή θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν σε τοπικά δημοψηφίσματα. Αξίζει τέλος να επισημάνουμε -για την Ιστορία- πως δεν υπάρχουν μόνο η Χίλαρι και ο Τραμπ αλλά και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Γκάρι Τζόνσον του «Libertarian Party», η Τζιλ Στέιν των Πρασίνων, ο Ντάρελ Κασλ του «Constitution Party» και ο ανεξάρτητος Έβαν ΜακΜάλιν.


Οι κρίσιμες Πολιτείες αναδεικνύουν τον νικητή

Οι αναλυτές χρησιμοποιούν συνέχεια την έκφραση «swing state». Τί είναι; Αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που πρόκειται να καθορίσει τον νικητή των εκλογών. Για την ακρίβεια πρόκειται για Πολιτείες που δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο. Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Ν.Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως έδιναν μεσοσταθμικά προβάδισμα στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον με τέσσερις μονάδες, ωστόσο σε γενικές γραμμές το προβάδισμα αυτό κινείται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Χαρακτηριστικό πάντως της κρισιμότητας της αναμέτρησης είναι η απόφαση της Χίλαρι Κλίντον να επισκεφτεί την Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες το Μίσιγκαν, παρά το γεγονός ότι κανένας ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει επικρατήσει σε αυτή την πολιτεία από το 1988. Οι Δημοκρατικοί πάντως είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι για το Κολοράντο, τη Νεβάδα και τη Βιρτζίνια ενώ αντίθετα παραμένουν ανήσυχοι για τις προοπτικές τους στο Οχάιο, την Αϊόβα και το Μίσιγκαν. Η εκλογική βάση των Δημοκρατικών έχει εμπλουτιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων, έγχρωμων μειονοτήτων και των αμερικανών στα προάστια του Ντένβερ, του Μαϊάμι, του Λας Βέγκας και της Ουάσινγκτον.

Αριθμός ρεκόρ στις κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αριθμός ρεκόρ Αμερικανών έχει ψηφίσει στην πρώιμη ψηφοφορία των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η παρατηρούμενη υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων μπορεί να είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον. Τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2012. Επίπεδα ρεκόρ συμμετοχής έχουν καταγραφεί σε 28 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, ενώ εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση της συμμετοχής των μαύρων ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, έπειτα από τα ιστορικά επίπεδα που σημειώθηκαν στην συμμετοχή της μαύρης κοινότητας που ψήφισε τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012. Όμως η ενίσχυση της συμμετοχής της ισπανόφωνης κοινότητας, που συνήθως ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι ενθαρρυντική εξέλιξη για τη Χίλαρι Κλίντον. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάδα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012.

Στη Φλόριντα, αριθμός ρεκόρ 6,4 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αν αναμενόμενων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 39,9-38,5%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα. Αν και η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των ισπανόφωνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αυτό είναι βοηθητικό για την Κλίντον.

Στη Βόρεια Καρολίνα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη πέσει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με τον Σκοτ Τραντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά.

Στο μεταξύ, η επιστολική ψήφος στο Κολοράντο, δίνει προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους Οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο Κολοράντο, σχολιάζει το CNN. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην αναφερόμενη πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσουν τη νίκη στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ. Η ψηφοφορία στο Κολοράντο πραγματοποιείται σχεδόν συνολικά φέτος, μέσω της επιστολικής ψήφου, για πρώτη χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών προεκλογικών αναμετρήσεων. Τα ψηφοδέλτια άρχισαν ν’ αποστέλλονται στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρων.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ψήφισαν 652.380 Ρεπουμπλικάνοι και 645.020 Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων αρχών στο Κολοράντο. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με 7.360 ψήφους, έναντι του προβαδίσματος των περίπου 31.000 ψήφων που είχαν την αντίστοιχη τελευταία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται, βρίσκονται ουσιαστικά πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, στην αναφερόμενη πολιτεία σύμφωνα με το CNN.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ