H οργισμένη ανάρτηση του Θωμά Κοροβίνη - Αφορμή ένα βιβλίο για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

«Δυσώδες έπος φλυαρίας και κοτσομπολιού!», το χαρακτήρισε ο στενός φίλος του ποιητή Θωμάς Κοροβίνης. 

NewsRoom 26/09/2019 | 14:54

Το γεγονός που προκάλεσε την οργή του Θωμά Κοροβίνη είναι η κυκλοφορία του τόμου «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου» της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου από τις εκδόσεις Ιανός. Ο Θωμάς Κοροβίνης θεωρεί απαράδεκτα τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο για τον Μανώλη Ρασούλη και πιστεύει ότι ο ποιητής μάλλον τον μπέρδεψε με κάποιον άλλον εξαιτίας της πνευματικής πτώσης στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Το βιβλίο βασίζεται σε κουβέντες της συγγραφέως με τον ποιητή που κράτησαν από το 2008 μέχρι το 2012, αλλά όπως επισημαίνει ο Θωμάς Κοροβίνης πρόκειται για μία περίοδο στην οποία ο ποιητής βρισκόταν ήδη σε σωματική και πνευματική πτώση. 

Η ανάρτηση του Θωμά Κοροβίνη με τίτλο «Πίκρα και Αγανάκτηση»: 

«Διαβάζω με μεγάλη περιέργεια και βαθιά ανησυχία το σχοινοτενές πόνημα (σχεδόν 1000 σελίδες) της κ. Σωτηρίας Σταυρακοπούλου "Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου" που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες με παρότρυνση συγκεκριμένων προσώπων. 

Ντρέπομαι να πω για το "εσώψυχα" με ποια λέξη ομοιοκαταληκτεί ιδανικά! Το βιβλίο βασίζεται σε κουβέντες της συγγραφέως με τον ποιητή που κράτησαν από το 2008 μέχρι το 2012. 

Μα ο Ντίνος αρκετά πριν απ' το '12 είχε περάσει σε σωματική παρακμή συνοδευόμενη από πνευματική πτώση. Εδώ και χρόνια είναι πλέον κατά σώμα μόνον παρών. Τα ξέρω από πρώτο χέρι γιατί τον επισκέπτομαι συχνά. Εύχομαι -σε κάποια ως εκ θαύματος αναλαμπή- να παραδεχόταν ή καλύτερα για όλους να αναιρούσε φρικαλέες ανακρίβειες και παραποιήσεις, και αισχρά ψεύδη που δεν ξέρω ποιοι καλοθελητές του τα σφύριζαν. 

Ή κατασκεύαζε με το μυαλό του! Λυπηρό, γιατί όντως "τα γραπτά μένουν"! Και καλά! Όσοι αναπνέουμε ακόμη -και θαβόμαστε ζωντανοί σ' αυτό το δυσώδες έπος φλυαρίας και κοτσομπολιού- μπορούμε να αντιδράσουμε. Αν και πολλοί δε θα τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Για διάφορους λόγους. Έτσι γίνεται πάντα. Δυστυχώς! Τι θα γίνει όμως με τους απελθόντας απ' αυτόν τον μάταιο κόσμο; Πώς να μιλήσουν οι νεκροί πανεπιστημιακοί καθηγητές μας και οι απόντες λογοτέχνες! Και οι λοιποί! 

Πώς να μιλήσει ο αθάνατος Ρασούλης ο οποίος "ήταν αντιπαθέστατος -και- ήταν τραγουδιστής που έβγαλε πολλά λεφτά, και αγόρασε ένα μεγάλο χτήμα στο Πήλιο και είχε τέσσερις υπηρέτριες!"; Ο Μανώλης! Ήμουν φίλος και συνομιλητής του στενός την τελευταία δεκαετία της ζωής του που στην κυριολεξία λίμαξε το ψωμί. Και έχω χρέος να διαφυλάξω τη μνήμη του. Υποθέτω ότι τον μπέρδεψε με τον Σαββόπουλο. Αν και αμφιβάλλω για τον αριθμό των υπηρετριών. Έστω και ως παράδειγμα αυτή η σύγχυση φρενών και αισθημάτων δεν υποδεικνύει την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν από τότε;

Δεν το αντιλήφθηκαν; Απίστευτο! 

Δεν τα λέω για να τον υποστηρίξω από αγάπη ή συμπόνοια για τα κακά στερνά του ή γιατί για μένα εδώ και σαράντα χρόνια ήταν "οικογένεια". Δεν βλέπω να υπάρχει ίχνος από τα σκαμπρόζικα, πρωτότυπα και ανεπανάληπτα ανέκδοτα που σκάρωνε αυτοστιγμεί ο Ντίνος, που πολλά απ' αυτά έχουν χαρακτήρα μνημειώδη. Θα μπορούσα να γεμίσω τόμους από τέτοια, όπου θα γελούσε ο κάθε πικραμένος. Αλλά ακόμη και τότε θα 'κλαιγαν μερικοί!   

Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου τα κουσούρια του ποιητή τα ξέρουμε καλά, ιδίως όσοι τον ζήσαμε από κοντά. Γιατί τα δοκιμάσαμε στο πετσί μας -μαζί με τα "αλλιώτικα" γράμματα που μας έμαθε, που του το χρωστάμε εσαεί. Όπως του χρωστάμε όλοι για την ρηξικέλευθη ποίησή του και για το μοναδικό του πολιτιστικό έργο.   Μεγάλο κρίμα! Έγνοια είχα, τα τελευταία χρόνια που είναι ανυπεράσπιστος και απόλυτα ανήμπορος και αφατικός να αποφευχθούν τα χειρότερα! Όμως ήταν αδύνατον. Ο ίδιος δεν κατάφερε τις τελευταίες δεκαετίες να αναχαιτίσει την αποδόμησή του. Έρχονται τώρα τα "ρετουσαρισμένα" -όπως φαίνεται- "εσώψυχα" να ολοκληρώσουν το γκρέμισμα. Σκεφθείτε να ήταν "αρετουσάριστα"!   

Όταν ολοκληρώσω την ανάγνωση θα επανέλθω με αναλυτική αναφορά». 

Θωμάς Κοροβίνης