Η θέση των ΑΝΕΛ, κλειδί για επιτυχή αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση

Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για μη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου στην ονομασία των Σκοπίων βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι συμβατή με την απόφαση του Βουκουρεστίου για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις.

5a58a6311dc524023f8b45bc

Του Γιάννη Μοίρα

Να υπογραμμίσουμε ότι η απόφαση του Βουκουρεστίου και η τότε θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη Μακεδονία. Το τελευταίο, η υποχρεωτική αναφορά του όρου Μακεδονία, προστέθηκε από κάποιους εκ των υστέρων. Προφανώς πρόκειται για τους ίδιους που επεδίωκαν το 2008 ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, φέρνει την προσωπική σφραγίδα του προέδρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος ουδέποτε ήταν οπαδός της λογικής των εκπτώσεων στα εθνικά θέματα.

Δεύτερον, ανταποκρίνεται στην πατριωτική ταυτότητα του κόμματος όπως περιγράφεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη και στις αποφάσεις Συνεδρίων.

Τρίτον, απηχεί ιστορικές ευαισθησίες των Μακεδόνων και μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων συνολικά, οι οποίες έτσι δεν εγκαταλείπονται στις διαθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είναι προς το υγιές συμφέρον του πολιτικού συστήματός μας, να υπάρχει ένα κόμμα εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου που να πρεσβεύει τη μη χρήση του όρου ή παραγώγου και αυτό το κόμμα δεν μπορεί να είναι φυσικά η Ένωση Κεντρώων ενός επικεφαλής απρόβλεπτου στα όρια της γραφικότητας.

Τέταρτον, η γραμμή της Ελλάδας στις νέες συνομιλίες με Σκόπια και ΟΗΕ μπορεί να αξιοποιήσει τακτικά και να επικαλεστεί διαπραγματευτικά τη θέση των ΑΝΕΛΛ, ειδικά εφόσον προέρχεται από ένα κόμμα του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου και εταίρου στην παρούσα συγκυβέρνηση. Αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για την απομάκρυνσή μας από δυσμενή γεγονότα και τετελεσμένα τα οποία σε κάποιο βαθμό έχουμε εμείς οι ίδιοι ως Ελλάδα δημιουργήσει, και να πάμε σε μία ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση που μπορεί να μας πάει κοντά σε μία σωστή και δίκαιη -για τους περισσότερους Έλληνες- λύση.

Πέμπτον, είναι αξιοποιήσιμη επίσης διπλωματικά και διαπραγματευτικά η άποψη του κόμματος ότι η χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου εκ μέρους των Σκοπιανών αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού και μάλιστα σε μία περιοχή ευεπίφορη από ιστορική σκοπιά σε εθνικισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, αναταράξεις και βίαιες ανακατατάξεις. Ειδικά από τη στιγμή που η χρήση του όρου ή παραγώγου συνδέεται με την επιδαψίλευση μίας δήθεν “μακεδονικής” εθνότητας και ταυτότητας και την προπαγάνδα περί δήθεν καταπιεσμένων “Μακεδόνων”.

Κοντολογίς, η θέση των ΑΝΕΛΛ στο Σκοπιανό βοηθάει την κυβέρνηση, τον Υπουργό Εξωτερικών και τη διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, μείζονα και μέρος της ελάσσονος, η επιμονή της να παρουσιάζει τη θέση Καμμένου-ΑΝΕΛΛ ως στοιχείο ενδοκυβερνητικής κρίσης δεν στέκει. Το Σκοπιανό δεν είναι εσωτερικό πρόβλημα, ενδοκυβερνητικό ή διακομματικό, αλλά αποτελεί εθνικό θέμα στο οποίο η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να δείξει μία εποικοδομητική και παραγωγική στάση.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που το Σκοπιανό έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα εξαιτίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1992 μέχρι σήμερα. Και για τα όποια δυσμενή τετελεσμένα που έχουν κατά καιρούς διαμορφωθεί, όπως το κλείδωμα της χρήσης του όρου Μακεδονία στην διεθνή και επίσημη (έστω και προσωρινή) ονομασία FYROM και η αναγνώριση του γειτονικού κράτους από 130 κράτη-μέλη του ΟΗΕ με τη συνταγματική ονομασία Republic of Macedonia, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι υπεύθυνοι. Επομένως, τα δύο αυτά κόμματα και τα προσαρτήματά τους (τύπου “Ποτάμι”) καλά θα κάνουν να μην ζητούν μέσα από αυτή την υπόθεση πολιτικές αλλαγές και άλλα κομματικά οφέλη. Εξάλλου, συνταγματικά η λεγόμενη δεδηλωμένη χάνεται μονάχα κατόπιν καταψήφισης πρότασης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ή υπερψήφιση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Εκτός και αν νιώθουν την ανάγκη τα δύο κόμματα να παίξουν με ένα εθνικό θέμα για λογαριασμό κάποιου καινούργιου “νταβαντζή”, όπως είχαν κάνει τη δεκαετία του ’90 λόγω των ψηφιακών παροχών της Siemens.

πηγή: insider.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…