Η Νέα δημοκρατία της Μακεδονίας και η "Μεγάλη Ελλάδα"

Για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, η αλήθεια κρύβεται σε ένα ελαφρώς παραφρασμένο ρητό του Καρλ Μαρξ. "H ιστορία επαναλαμβάνεται. Την πρώτη φορά σαν τραγωδία, τη δεύτερη φορά σαν... την οικογένεια Μητσοτάκη".

NewsRoom 10/01/2018 | 16:20

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Γιατί μόνο κατανοώντας την οικογένεια Μητσοτάκη -και φυσικά την αισθητική του ΠΑΣΟΚικού καιροσκοπισμού- σαν μία διαρκώς επαναλαμβανόμενη φάρσα στην πορεία δεκαετιών της σύγχρονης ιστορίας μας, μπορούμε να αντιληφθούμε και το εξειδικευμένο θέμα της ονομασίας ως μέρος ενός συνολικού λούμπεν, εθνικού "ντοπαρίσματος".

Επί 25 χρόνια το "έγκλημα" Μητσοτάκη - Σαμαρά, το 1992-3, παραμένει βραχνάς, αλλά ανεχόμαστε την οικογένεια Μητσοτάκη να συνεχίζει να σηκώνει το δάχτυλο και τα "αποπαίδια" του Σαμαρά να παίζουν εθνικιστικά παιχνίδια μαζί με τους νεοναζί και τους ορθόδοξους "ταλιμπάν" της Ιεράς Συνόδου.

Επί 25 χρόνια χρησιμοποιούμε επίσημα το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), αλλά θα βγούμε πάλι σε παλλαϊκό συλλαλητήριο για τον προσδιορισμό «Νέα» ή «Άνω».

Επί 25 χρόνια σιχτιρίζουμε τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας, αλλά ζούμε κοντά 100 χρόνια με "βιδωμένη" στο μυαλό μας τη «Μεγάλη ιδέα». Νοσταλγούμε τη μικρή αδελφή «Βόρεια ήπειρο» και λαχταράμε την -πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα 'ναι- Βασιλεύουσα.

Συγκινούμαστε για τους Έλληνες ομογενείς της Β. Ηπείρου και της Πόλης, αλλά οι μειονότητες που ζουν στη χώρα μας είναι απλά... "Έλληνες μουσουλμάνοι".

Ας αποδεχθούμε τελικά πως όλοι κατά βάθος είμαστε μια εκπομπή του Άδωνη Γεωργιάδη… και ας μην το ξέρουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr