Η ΝΔ, που επί των ημερών της έπεφταν χημικά μέσα σε σχολείο στην Ιερισσό, ευαισθητοποιήθηκε για τους μεταλλωρύχους

Το πρωί, λίγο μετά τις 8:30, εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στη λεωφόρο Μεσογείων. Αρκετοί εξ αυτών κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν μέσα, ενώ επικράτησε ένταση. Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί επικράτησε και πάλι ένταση, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών.

59b8fad51dc52476438b4796

Αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι δηλαδή οι δυνάμεις της Αστυνομίας επέλεξαν να κάνουν χρήση χημικών, αποφάσισε να στηλιτεύσει με ανακοίνωσή της η ΝΔ η οποία ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκε για τους μεταλλωρύχους. Έχει δίκιο η ΝΔ; Από μια μεριά, ναι. Είναι αν μη τι άλλο σημαντικό ότι έστω και το 2017, ένα συντηρητικό κόμμα καυτηριάζει τη βίαιη συμπεριφορά των ΜΑΤ απέναντι σε μια ομάδα εργαζομένων που διεκδικεί -ασχέτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την επένδυση της Eldorado στις Σκουριές- το δικαίωμά της στην εργασία. 

Ευαισθητοποιήθηκε όμως στ’ αλήθεια η ΝΔ; Όχι φυσικά, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον διότι στην ανακοίνωσή της διαχωρίζει έμμεσα την αστυνομική βία σε καλή και κακή. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν οι “Ρουβικώνες” επιχειρούν να μπουν βίαια στο Κοινοβούλιο, δικαιολογούνται και οι συλληφθέντες απελευθερώνονται με εντολή του Προέδρου της Βουλής. Όταν εργαζόμενοι -που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας των αποφάσεων της Κυβέρνησης- επιχειρούν να επιδώσουν διαμαρτυρία στον αρμόδιο Υπουργό, αντιμετωπίζονται με γκλομπ και χημικά. Αυτή είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».

Τι μας λέει δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση; Ότι κακώς αντιμετωπίστηκαν με χημικά οι μεταλλωρύχοι, αλλά κακώς δεν έφαγαν το ξύλο της αρκούδας τα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής και πέταξαν φυλλάδια. Κακώς δηλαδή η Αστυνομία δεν κατέστειλε βίαια μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο της Βουλής η οποία στο κάτω κάτω της γραφής δεν είχε βίαια χαρακτηριστικά. Εκτός αν στο Μοσχάτο θεωρούν το πέταγμα φυλλαδίων «αιτία πολέμου», οπότε να καταλάβουμε τη σύγκριση που επιχειρούν. 

Ο δεύτερος λόγος, ο οποίος κατατάσσει την ανακοίνωσή της ΝΔ στην κατηγορία του φαιδρού και αναδεικνύει την υποκρισία είναι όμως άλλος και απείρως σοβαρότερος. Και τούτο διότι επί των ημερών της (διακυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά) τα ΜΑΤ όχι απλώς είχαν τρομοκρατήσει τους κατοίκους της Ιερισσού που διαμαρτύρονταν για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές, αλλά είχαν πετάξει χημικά ακόμη και μέσα στο προαύλιο σχολείου της πόλης. 

Και αυτά δεν είναι πράγματα που κατήγγελλε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και το συγκυβερνών τότε ΠΑΣΟΚ ανέφερε δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ιωάννη Δριβελέγκα ότι «αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία».  Επίσης, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι «η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνία». 

«H αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών» είχε σχολιάσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της συγκυβερνούσας επίσης ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…