ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

H ΝΔ και η μετάλλαξη «Μποτσουάνα»

Το μοιραίο τέλος στον τραγέλαφο με τις αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, για την άρση των πατεντών.

353073 350823 4541578 1

Μετά από αμφίρροπη μάχη, καταφέραμε αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίσουμε υπέρ της άρσης της της πατέντας παραγωγής των εμβολίων covid. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε με  333 ψήφους υπέρ και 328 κατά, με πέντε δηλαδή ψήφους διαφορά. Υπέρ τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Κέντρου και της Αριστεράς. Κατά η ακροδεξιά και η δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) . Η ΝΔ ψήφισε επίσης κατά. 

Ήταν το μοιραίο τέλος στον τραγέλαφο με τις αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, για την άρση των πατεντών. 

 

1. Όταν τον Ιανουάριο του 2021 ο Α. Τσίπρας διατύπωσε τη σχετική πρόταση, ο κ. Μητσοτάκης τον αντιμετώπισε στη Βουλή με το γνωστό αλαζονικό ύφος: 

«Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης… φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα». 

2. Αλλά τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της άρσης των πατεντών. Αμηχανία στην κυβέρνηση και μετά επικοινωνιακή διαχείριση: μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, κυκλοφόρησαν ότι ο Τζο Μπάιντεν «είχε κλέψει» την ιδέα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποτίθεται ότι ήταν από την αρχή υπέρ της άρσης της πατέντας!

Συγκεκριμένα το Πρώτο Θέμα έγραψε: « Σε μια σημαντική κίνηση, στο πλαίσιο της μάχης γα τον περιορισμό της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση Mπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων». 

3. Λίγες μέρες μετά τον Μπάιντεν, κάναμε μια πρώτη απόπειρα στο Ευρωκοινοβούλιο να περάσει με τροπολογία η άρση των πατεντών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα(ΕΛΚ) είπε κάτι ψυχροπολεμικά, ότι αν ελευθερωθούν οι πατέντες η Κίνα και η Ρωσία θα αρχίσουν να παράγουν «δυτικά εμβόλια». Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ψήφισε και τότε κατά. Ποιος ήταν εκτός γραμμής; η ευρωομάδα της ΝΔ ή ο κατά φαντασίαν πρωτοπόρος πρωθυπουργός της; Ύστερα ψέλλισαν κάτι δικαιολογίες, ότι ήταν τροπολογία που μπήκε αιφνιδιαστικά, αλλιώς θα ψήφιζαν υπέρ κλπ. 

4. Ώσπου ήρθε προχθές ξανά το θέμα στην Ολομέλεια και πανηγυρικά ψήφισε η ΝΔ κατά, όπως άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει. Έπρεπε να περάσουν 11 μήνες για να παραδεχθούν το αυτονόητο: ότι θεωρούν τα συμφέροντα των εταιρειών υπεράνω της υγείας των φτωχών κρατών.

 

Ανάλογες παλινωδίες ζούμε κάθε μέρα με την κυβέρνηση, οπότε θα με ρωτήσετε τι το ιδιαίτερο βρίσκω. Η διαφορά είναι λοιπόν ότι προχθές, την ίδια μέρα που στην Ευρωβουλή γινόταν η ψηφοφορία για την πατέντα, έσκασε η.. «Μποτσουάνα». Δεκάδες επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι, αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης, θα παράγονται συνεχώς μεταλλάξεις στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι σήμερα η Αφρική, όπου μόνο το 10% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. 

Αλλά η δύναμη της φαρμακοβιομηχανίας,  που επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για λόμπι και στις Βρυξέλλες, είναι ισχυρότερη όχι μόνο από τον ανθρωπισμό και το συναίσθημα, αλλά και από τη λογική. Oi μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, διαμαρτύρονται ότι πλήττεται «η καινοτομία και τη επιχειρηματικότητα». Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν 20 χρόνια πριν, με τη θεραπεία κατά του Aids, αφήνοντας να πεθαίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στις χώρες που δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν την τότε πανάκριβη θεραπεία τους.

Το εξοργιστικό είναι ότι αυτές οι εταιρίες χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την έρευνα και ανάπτυξη των εμβολίων κατά του covid. Παρά τις προειδοποιήσεις, είχαν υποτιμήσει την έρευνα για την απειλή των κορονοϊών, στρεφόμενες σε άλλους τομείς που θεωρούσαν  πιο κερδοφόρους. Τώρα με την πανδημία τους έτυχε το λαχείο, που αγόρασε- δηλαδή χρηματοδότησε- άλλος. Και δε θέλουν να δώσουν ένα κομμάτι από τα κολοσσιαία κέρδη της λαχειοφόρου αγοράς.

«Πρέπει ασφαλώς να αμείβονται οι επιστήμονες και οι εταιρείες που παράγουν κάτι πρωτοποριακό, », έγραφα σε αυτή τη στήλη τον Μάιο του 2021,  «αλλά εδώ μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση που αφορά τη δημόσια υγεία και των πλούσιων χωρών. Γιατί αν η Ινδία, παραδείγματος χάριν, παραμείνει αβοήθητη, ένα γιγαντιαίο εργαστήριο μεταλλάξεων, η επιδημία θα επιστρέψει στη Δύση »

Τελικώς η μετάλλαξη δεν ήρθε από την Ινδία, αλλά από την Αφρική. Τη βαφτίσαμε και «Μποτσουάνα», ενώ είχε συμφωνηθεί οι μεταλλάξεις να ακολουθούν  το ελληνικό αλφάβητο. Μπορεί να μην ξεκίνησε καν από την όμορφη χώρα της Νότιας Αφρικής, αλλά το μήνυμα είναι σαφές: «δεν φταίνε οι Λευκοί, αλλά οι Αφρικανοί φτωχοί». 

Και η  ζωή τραβάει την ανηφόρα. Εκατοντάδες χιλιάδες ίσως προσβληθούν και  χάσουν τη ζωή τους από τη νέα μετάλλαξη, αλλά μην ανησυχείτε`: oι Big Pharma ετοιμάζουν νέα εμβόλια εναντίον της «Μποτσουάνα» και θα μας σώσουν, μέχρι την επόμενη μετάλλαξη. Και φυσικά  ελάχιστοι δημοσιογράφοι θα θυμίσουν στον κ. Μητσοτάκη τις ανοησίες που έλεγε στις αρχές του 2021, για τα «εμβολιόδεντρα». 

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…