H Mπαρτσελόνα, το Spotify και το «ένοχο» παρελθόν

O Τζοάν Λαπόρτα ευελπιστεί να βρει στον μουσικό κολοσσό την οικονομική ώθηση που αναζητά ο σύλλογος, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των λαθών του παρελθόντος και έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί την παραίτηση του δεξιού του χεριού

barca

Για πρώτη φορά το ιστορικό Καμπ Νόου, η έδρα της Μπαρτσελόνα, θα μετονομαστεί λόγω χορηγίας. Για εκείνους που θυμούνται το «καμάρι της Καταλονίας» να αρνείται πεισματικά να βάλει χορηγό στη φανέλα πριν από κάποια χρόνια, η απόφαση μοιάζει μάλλον παράταιρη με όσα πρεσβεύει το κλαμπ. Στην εποχή, ωστόσο, των μεγάλων χορηγιών και των εύθραυστων οικονομικών, η απόφαση μοιάζει με μονόδρομο. Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα.

Το ένοχο παρελθόν

Λίγες μέρες πριν, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζοάν Λαπόρτα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει σχετικά με όσα βρέθηκαν στον έλεγχο της προηγούμενης διοίκησης. Ο Λαπόρτα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπαρτομέου στις αρχές του 2021, παρήγγειλε στην Deloitte έναν έλεγχο στα οικονομικά του συλλόγου. Το πόρισμα αποκάλυψε χρέος 1.17 δισ. ευρώ και απώλειες 481 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία οικονομική χρονιά. Πέραν, ωστόσο, των ποσών, έφερε στο φως και κάποιες ενέργειες που έμοιαζαν τουλάχιστον παράλογες.

Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από το ειδικό γραφείο Κρολ επιπλέον έλεγχος. Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαρτομέου συνελήφθη τον προηγούμενο Μάρτιο για κακοδιαχείριση και διαφθορά, με τον τίτλο Barcagate να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα. Ο Μπαρτομέου κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε 1.2 εκατομμύριο σε εταιρεία μάρκετινγκ, προκειμένου να διοργανώσει διαδικτυακές καμπάνιες κατά προσώπων που βρίσκονταν ή είχαν βρεθει τα προηγούμενα χρόνια στο σύλλογο και ασκούσαν κριτική στη διοίκηση. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, όμως οι νέες κατηγορίες που προέκυψαν από την έρευνα της Κρολ είναι ακόμα πιο ανησυχητικές. Σύμφωνα με το πόρισμα, υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε «περίεργες» ενέργειες.

Μάλιστα, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτές η προηγούμενη διοίκηση φέρεται ότι ακολουθούσε συγκεκριμένες διαδρομές, έτσι ώστε να αποφεύγει τον εσωτερικό έλεγχο. Οι ενέργειες αυτές αφορούν υπέρογκες μίζες σε ατζέντηδες, «φουσκωμένα» δηλωμένα ποσά για μεταγραφές προκειμένου να ισοσκελίζονται τα έσοδα με τα έξοδα, καθώς και πληρωμές σε «τρίτα μέρη» που δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα. Ο δικηγόρος Χάιμε Καμπανέρ μίλησε χαρακτηριστικά για 10 εκατομμύρια που δόθηκαν σε ατζέντη. «Ενώ το σύνηθες ποσοστό είναι 5%, βρήκαμε ότι κάποιος πήρε 33%. Μία προμήθεια 10 εκατομμυρίων πληρώθηκε αφού η μεταγραφή είχε ολοκληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» προς τη μεταγραφή του Μάλκολμ το καλοκαίρι του 2018 από τη Μπορντό.

Παράλληλα, ο Καμπανέρ έκανε λόγο για ενάμιση εκατομμύριο που είχε στόχο να εξαγοράσει τη σιωπή των ανθρώπων, ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην κατασκευή του νέου προπονητικού κέντρου, καθώς και ποσά προς ξένους διαμεσολαβητές σε εποχές που δεν πρόσφεραν υπηρεσίες και εκατομμύρια για νομικές υπηρεσίες. Έγινε χαρακτηριστικά λόγος για αμοιβή 1.7 εκατομμυρίου για ένα απλό συμβόλαιο.

Το Spotify και το Καμπ Νόου

Ο Φεράν Ρεβερτέρ ήταν ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στην ομάδα του Λαπόρτα, στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να καλύψει το χρέος, αναλαμβάνοντας χρέη CEO. Πλέον, ωστόσο, αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο. Στην ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα έγινε λόγος για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους», ωστόσο φαίνεται πως η αιτία της παραίτησης είναι η συμφωνία με το Spotify, το οποίο θα γίνει από το καλοκαίρι ο βασικός χορηγός των «μπλαουγκράνα» σε άντρες και γυναίκες και θα δανείσει το όνομά του στο ιστορικο γήπεδο της Βαρκελώνης, σε μια τριετή συμφωνία που θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το ESPN, ο πρώην CEO του κλαμπ είχε αρκετές διαφωνίες με τον Λαπόρτα και το Spotify ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μολονότι ήταν εκείνος που έκανε πράξη το deal με τους Σουηδούς. Ο Ρεβερτέρ φέρεται να είδε τους όρους της συμφωνίας να αλλάζουν τελευταία στιγμή χωρίς τη δική του έγκριση και τις μέρες που προηγήθηκαν της παραίτησής του, φερόταν να βρίσκεται στο Μαϊάμι και να διαπραγματεύεται μια εναλλακτική πρόταση με εταιρεία κρυπτονομισμάτων. Δεν κατάφερε να περάσει την άποψή του και πλέον αποτελεί παρελθόν από το κλαμπ.

Αντεπίθεση με όχημα το νέο γήπεδο

Το νέο Καμπ Νόου αποτελεί βασικό πυλώνα στη στρατηγική του Λαπόρτα για την βελτίωση των οικονομικών του συλλόγου. Ο ισχυρός άνδρας των Καταλανών έχει ζητήσει δάνειο για την ανακαίνιση του γηπέδου και τη δημιουργία του Espai Barca, του συνόλου δηλαδή των εγκαταστάσεων της Μπαρτσελόνα, για τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση χρεώνεται τον χρηματισμό ανθρώπων, προκειμένου να μην κάνουν προσφυγές. Από το 2026 κι έπειτα, οι μπλαουγκράνα προσδοκούν σε έσοδα 200 εκατομμυρίων το χρόνο από το έργο. Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της ανάπλασης έχει εγκριθεί από τα μέλη ήδη από το 2014, ωστόσο τα υπόλοιπα ζητήματα δεν του επέτρεψαν να προχωρήσει όπως είχε σχεδιαστεί.

Η χορηγία, λοιπόν, ήταν για τον Λαπόρτα μια απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδίων για τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και το νέο γήπεδο, το οποίο φιλοδοξούν ότι θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Ακόμα και χωρίς τον άνθρωπο που μαζί με τον Λαπόρτα τη σχεδίασε…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…