Η μπάλα στην κερκίδα

Η πολιτική ζωή του τόπου (μεταξύ των κομμάτων της δικομματικής εξουσίας) στην μεταπολιτευτική περίοδο, χαρακτηρίστηκε –κυρίως- με τις φράσεις «σκληρό ροκ» και «η μπάλα στην εξέδρα».

fake news 0

Η έκφραση «σκληρό ροκ» χαρακτήριζε το κόμμα που είχε το πάνω χέρι, που έθετε την ατζέντα, που είχε τον «μπαλαντέρ» στα φύλλα του και τους  άσσους –εμφανώς- «κρυμμένους» στο μανίκι του.

Από την άλλη η έκφραση «η μπάλα στην εξέδρα» -αυτονόητα- χαρακτήριζε τον αμυνόμενο αντίπαλο, τον στριμωγμένο «στα σκοινιά», αυτόν που αναγκάζεται να «παίξει καθυστερήσεις» για να αποφύγει το πικρό ποτήρι, κάποτε όχι απλά της ήττας, αλλά του διαφαινόμενου διασυρμού.

Ήταν τότε που ο χαμένος από χέρι, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προσποιηθεί τον «ανώτερο» ή όπως έλεγε σκωπτικά -για την περίσταση- ο Τσώρτσιλ:

Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά μετριόφρων. Και έχει κάθε λόγο να είναι.

Σήμερα ο, πάλαι ποτέ, πολιτικός δικομματισμός έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό διπολισμό, που είναι μία απολύτως «φυσιολογική» εξέλιξη στο ταξικά διαστρωματοποιημένο κοινωνικό status και των ανάλογων (διακριτών) ταξικών συμφερόντων και δικαίων που διακυβεύονται.

Έτσι λοιπόν εξηγείται η αλλαγή των παραδοσιακών εκφράσεων του δικομματισμού (και η αντικατάσταση τους στον διπολισμό) με τις φράσεις «κοινωνικός προοδευτικός μετασχηματισμός» αφ’ ενός και «αναχρονιστική φασίζουσα βλακεία» αφ’ ετέρου.

Διότι, όταν αυτός που συλλαμβάνεται «με την γίδα στον ώμο» και έχει καταδικαστεί –αμετάκλητα- στην συνείδηση του λαού (που πληρώνει ακόμα σκληρά «το μάρμαρο» των επιλογών του) δεν το βουλώνει, δεν «σφυρίζει δήθεν αδιάφορα», δεν προσποιείται ότι “ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα”, δεν «πετάει την μπάλα στην κερκίδα», αλλά –αντιθέτως- επιτίθεται, στήνει «σκάνδαλα», χυδαιολογεί, καθυβρίζει, διχάζει ή όπως λέγεται (sic)η αντιπολίτευση σκληραίνει την στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και στον λαϊκισμό, τότε σίγουρα πιστεύει ότι απευθύνεται σε λοβοτομημένους και ηλίθιους, τότε διχάζει με το ψέμα, φασίζει με την προβοκάτσια και τότε η έκφραση που χαρακτηρίζει την στάση του είναι: «Αναχρονιστική φασίζουσα βλακεία».

Ο κουρνιαχτός από το «σκανδαλώδες» δάνειο Πολάκη, που στην πραγματικότητα είναι η λήψη ενός μικτού (καταναλωτικό και επισκευαστικό) δανείου με υποθήκη ένα ακίνητο τριπλάσιας αξίας (που βρίσκει κανείς εύκολα –με αυτούς τους όρους- στον διαδυκτιακό τόπο της Attica Bank) έχει την εξής περιγραφή:

Παρακολούθησε ΣΚΑΪ (που χρωστάει 100 εκατομμύρια σε δάνειο χωρίς «καλύμματα»), να σου εξηγήσει η ΝουΔου (που χρωστάει δάνειο 200 εκατομμύρια, χωρίς «καλύμματα», μη εξυπηρετούμενο και ληξιπρόθεσμο), μαζί με το ΠΑΣΟΚ (που χρωστάει δάνειο 190 εκατομμύρια, χωρίς «καλύμματα», μη εξυπηρετούμενο και ληξιπρόθεσμο), πόσο σκανδαλώδες είναι να λαμβάνει ο (αγρίκος, αξύριστος και καπνιστής) Πολάκης δάνειο 100 χιλιάδες (με τριπλάσιας αξίας «καλύμματα» και εξυπηρετούμενο) ”.

Επίσης τώρα που είναι σε εξέλιξη το σκάνδαλο SIEMENS, το σκάνδαλο NOVARTIS, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ποινικές διώξεις κατά των πρώην διοικητών της Αγροτικής Τράπεζας (2002-2005) που έδιναν στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝουΔου δανεικά και αγύριστα, η ομολογία Τσουκάτου για μίζες στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ 16 δις δραχμές, εσύ πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τις αποκαλύψεις του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» και τις ανακοινώσεις της Σπυράκη  και του Άδωνη για το «σκάνδαλο» Πολάκη.

Μικρές κι «ασήμαντες» υποσημειώσεις:

Το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (με «αέρα) έλαβε δάνεια 44 εκατομμύρια. Η Μαρία Σπυράκη χρωστάει στις τράπεζες 713.318 ευρώ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης χρωστάει στην Πειραιώς 623.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά προσποιούνται τους «πιγκουίνους των πάγων» και τσακώνονται για την «μπουγάδα»:

Ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα, ε;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr