Newsroom

Newsroom

Η μεγαλύτερη απόδειξη στα μαθηματικά είναι γεγονός – Καταλαμβάνει χώρο όσο μια βιβλιοθήκη

Για κάποιους τα μαθηματικά αποτελούν λατρεία. Για κάποιους άλλους είναι ότι πιο μισητό. Τρεις επιστήμονες υπολογιστών «τρέλαναν» τους μαθηματικούς όταν παρουσίασαν την μεγαλύτερη απόδειξη στην ιστορία των μαθηματικών.

574820461dc5247c2c8b4cae

Καταλαμβάνει περίπου 200 terabytes. Χώρος που ισοδυναμεί με όλα τα ψηφιοποιημένα κείμενα της τεράστιας Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Οι τρεις επιστήμονες για να…χρυσώσουν το χάπι παρουσίασαν επίσης μια συμπυκνωμένη εκδοχή της απόδειξής τους για το πρόβλημα (Boolean Pythagorean Triples), η οποία καταλαμβάνει χώρο «μόλις» 68 gigabyte. Εννοείται ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διαβάσει πλήρως ούτε αυτή τη… σύντομη απόδειξη.

Το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με το «Nature», θεωρείται ότι κατείχε μια μαθηματική απόδειξη που είχε δημοσιευθεί το 2014 και «έπιανε» μόνο 13 gigabyte.

Όλες αυτές οι αποδείξεις δεν προέρχονται από ανθρώπους, αλλά αποτελούν έργο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνεπώς μόνο άλλοι υπολογιστές θα μπορούσαν να τις διαβάσουν στην ολότητά τους. Όσο κι αν μαθηματικοί έχουν πια συνηθίσει σε αποδείξεις-γίγαντες, ο μαθηματικός Ρόναλντ Γρκάχαμ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο δήλωσε ότι «200 terabytes είναι κάτι απίστευτο».

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…