Η ματαίωση της συνάντησης και η περίεργη παρέμβαση του "Παναθηναϊκάκια"

Ερωτήματα προκαλεί η αναβολή της συνάντησης των «μεγάλων» του ποδοσφαίρου, εξαιτίας της σημερινής παρέμβασης του Ισίδωρου Ντιογιάκου, ο οποίος θυμήθηκε την τελευταία στιγμή να επισημάνει το νομικό κώλυμα για την παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο τραπέζι της συνάντησης. Γιατί ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών παρενέβη στο παρά πέντε;

56f406811dc5247d138b4b50

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως γνωστόν, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού -όπως τον αποκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΕ- μετά από απόφαση εισαγγελέα και ειδικού ανακριτή τον Ιούνιο του 2015 για την υπόθεση των στημένων αγώνων, δεν έχει κανένα δικαίωμα ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, βάζοντας του περιοριστικά μέτρα. Ακολούθησε η απόφαση της ΕΕΑ το Νοέμβριο του 2015, η οποία έδινε στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ διορία ενός μηνός για να παραιτηθεί, με τελευταίο επεισόδιο την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που διέταζε προσωρινά μη εκτελεστή την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το αλαλούμ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται έχει το νομικό δικαίωμα να αποκαλείται πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, γεγονός που δεν συνυπολόγισε ο -κ. Ντογιάκος.

Το μπάχαλο στη Super League

Μετά τα επεισόδια της Τούμπας στον πρώτο ημιτελικό ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ο Σταύρος Κοντονής, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου (σ.σ. 4326/15), πήρε την απόφαση να ματαιώσει όλες τις εναπομείνασες αγωνιστικές δραστηριότητες του Κυπέλλου.

Έπειτα, ακολούθησε η φαρσοκωμωδία από την κλειστή συνεδρίαση ιδιοκτητών ΠΑΕ της Super League. Διάλογοι πεζοδρομίου είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς ιδιοκτήτες και υφιστάμενοι αυτών αντί να συζητήσουν για να βρεθεί μία λύση σε ό,τι έχει απομείνει από το ελληνικό ποδόσφαιρο, αντάλλαζαν χαρακτηρισμούς, όπως «δούλοι» και «Φιλιπινέζες».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Σταύρος Κοντονής πήρε την πρωτοβουλία να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλους τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου για να βρεθεί ένα κοινό σημείο σύγκλισης αναφορικά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Με τον τρόπο αυτό, οι προσφωνήσεις περί «Φιλιπινέζων» και «υπαλλήλων» θα έμεναν στην άκρη και η συζήτηση θα πέρναγε στην ουσία.

Λίγο αργότερα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, γνωστοποίησε πως δεν θα παρευρεθεί, αφού δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον Μαρινάκη. Έτσι, η συνάντηση -που ήταν γνωστό ότι θα διεξαχθεί εδώ και δύο εβδομάδες- θα γινόταν παρουσία των υπολοίπων, δηλαδή Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη.

Όμως, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκδίδει ανακοίνωση, αναφέροντας πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ δεν θα παρευρεθεί στο ραντεβού. Ο λόγος ήταν πως οι κ.κ. Ντογιάκος και Δασκαλόπουλος εξέφρασαν τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον πρέπει να παραστεί στη συνάντηση, λόγω του ότι προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με τη παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τη συμμόρφωση του με το περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Ως εκ τούτου, η συνάντηση ματαιώθηκε και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση κοινοποιώντας πως τελικά η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Ωστόσο, η ήδη υπάρχουσα και δημόσια εκπεφρασμένη –μέσω επίσημων ανακοινώσεων και δηλώσεων- πρόθεση και των τριών ιδιοκτητών για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την προάσπιση της δημόσιας τάξης, την πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην επιχειρηματικότητα του αθλήματος, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε σταθερά και αποφασιστικά στον δρόμο της σύγκλισης, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας και της πλήρους αναγέννησης του ποδοσφαίρου» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΓΑ χωρίς καμία αναφορά στην παρέμβαση Ντογιάκου.

Τα ερωτήματα για τον «Παναθηναϊκάκια»

Το πρώτο και εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η παρέμβαση αυτή έγινε μόλις τρεις ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης και όχι όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του ραντεβού.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρεται ρητά πως ο εισαγγελέας Εφετών, Σταμάτιος Δασκαλόπουλος, αρχικά δεν είχε προβάλει καμιά αντίρρηση ή επιφύλαξη για την παρουσία του Μαρινάκη στη συνάντηση, ενώ στη συνέχεια ευθυγραμμίστηκε με την άποψη του Ντογιάκου. Τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη ο εισαγγελέας;

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία έκρινε ως μη εκτελεστή αυτή της ΕΕΑ, φέρεται δίνει το δικαίωμα στον Βαγγέλη Μαρινάκη να αποκαλεί τον εαυτό του ως πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός (σ.σ. ανακοίνωση). Μήπως ο κ. Ντογιάκος δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου κι αν ναι γιατί δεν παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο στις αναφορές που γίνονται από την ίδια την ΠΑΕ για τη θέση που διατηρεί ο Μαρινάκης σε αυτήν;

Και το πιο απλό, από πού κι ως πού ο κ. Ντογιάκος, που έχει κάνει αναφορές στο παρελθόν για τη διάκριση των εξουσιών, παρενέβη στην ατζέντα του υφυπουργού; Δηλαδή, αν η συνάντηση -που θα είχε ως αντικειμενικό στόχο την άμβλυνση των αντιθέσεων και την ακύρωση ενός κλίματος πολέμου- είχε τον τίτλο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι κοινές δράσεις με το Δήμο Πειραιά, θα παρενέβαινε και πάλι;

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο παράνομα εκλεγέντας Ντογιάκος ή «Παναθηναϊκάκιας» (Hot Doc τεύχος 82) κατάφερε με την παρέμβαση αυτή να ακυρώσει για λόγους νομικού καθωσπρεπισμού μία συνάντηση, που ίσως έβαζε ένα λιθαράκι συνεννόησης και κατανόησης στην ποδοσφαιρική καρικατούρα, όπως έχει καταλήξει να θεωρείται.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…